Zapít léky pouhým douškem vody, pivem či čajem? Většina Čechů užívá léky nesprávně, a proto nemusí fungovat

Zapít léky, či nezapít? A pokud ano, jak moc a čím? Pro někoho zdánlivě banální otázky, ale jak ukázal průzkum (cca 4 600 respondentů) realizovaný společností DrugAgency podporovaný zdravotní pojišťovnou OZP, Češi nejsou v zapíjení léků moc příkladní. Některá zjištění jsou přímo alarmující, protože pokud neužíváme léky správně, nemusí ani správně fungovat. A co víc – chybné užívání může vyvolat i zdraví ohrožující lékové interakce.

Tušíte, jak správně zapíjet léky? Nebo patříte mezi téměř 2 % populace, která v rozporu se všemi doporučeními léky nezapíjí vůbec? Pojďme si vše ujasnit. Léčiva by se měla zapíjet čistou vodou – kohoutkovou či balenou – a to v množství alespoň 200 ml (2 dl). Pokud máte na výběr, nepoužívejte k zapíjení léků vody s vyšším obsahem vápníku nebo hořčíku, protože jejich vysoké hodnoty mohou negativně ovlivňovat vstřebatelnost léků, a tím i jejich účinnost.

„Až budete zapíjet léky, vyhněte se hlavně grapefruitové a brusinkové šťávě, ale také jablečnému moštu, mléku a čaji černému, zelenému i rooibosu. Nejsou vhodné ani nápoje s kyselinou fosforečnou (například Coca-Cola), zeleninové šťávy a samozřejmě už vůbec ne alkohol. Látek obsažených v nápojích, které mohou různými způsoby ovlivňovat fungování léků, je celá řada, a to je i důvod, proč lékaři preferují čistou vodu,“ vysvětluje MUDr. Jana Ježková ze zdravotní pojišťovny OZP a dodává: „Pokud užíváme více léků nebo doplňků stravy, může být náročné se zorientovat v tom, co spolu může negativně reagovat a způsobit neúčinnost léčiv, nebo dokonce nějaký zdravotní problém. Na druhou stranu se v některých případech vzájemného vlivu určitých látek zejména v kombinovaných lécích využívá ke zvýšení účinku, a to při nižších dávkách, což je úměrné nižšímu riziku vzniku nežádoucích účinků.  Z toho je vidět, že jde o poměrně složitou problematiku. Proto našim pojištěncům nabízíme v aplikaci VITAKARTA online kontrolu nejen možných interakcí mezi léky, ale také mezi doplňky stravy i potravinami.“

Kolik z nás zapíjí léky 2 dl? Průzkum odhalil nemilou realitu

Z hlediska zapíjení léčiv je poměrně důležitý objem použitého nápoje. Z průzkumu vyplynulo, že zhruba každý druhý (cca 49 %) zapíjí léky cca 1 dl, což je přibližně polovina sklenice. Dvěma pětinám (cca 42 %) populace stačí k zapití léčiv pouze 1-2 doušky nápoje, navíc cca 2 % pacientů léky rovnou polyká, aniž by se napili. 

„Léky bychom měli zapíjet ideálně plnou sklenicí vody (2 dl), což u nás dělá jen cca 8 % respondentů, z toho je 13 % žen a pouhých 2,4 % mužů ze všech dotazovaných. Je to ale důležité, aby se léky správně rozpustily,“ popisuje PharmDr. Josef Suchopár, zakladatel společnosti DrugAgency.

  celkem muži ženy
Léky zapíjí 1-2 doušky nápoje 41,57 % 42,90 % 40,30 %
Léky zapíjí 1 dl nápoje (1/2 sklenky) 48,68 % 53,73 % 43,81 %
Léky zapíjí celou sklenicí nápoje (2 dl a více) 7,80 % 2,40 % 13,02 %
Léky nezapíjí, ale rovnou polyká 1,94 % 0,98 % 2,87 %
Tabulka: Podíl pacientů podle objemu nápoje použitého k zapití léčiva

Když už léky zapíjíme, čím nejčastěji?

Napadlo by vás zapíjet léky pivem, vínem, nebo dokonce destilátem? Vězte, že průzkum odhalil, že to někdy provádí každý pátý Čech, tedy 20 % naší populace (pivem cca 8 %, vínem cca 5 %, pivem či vínem cca 5 %, destilátem 1,5 %). Přitom kombinace léčiv a alkoholu je naprosto nevhodná, protože nejen že může způsobit řadu komplikací, ale také ovlivňuje účinnost léků a často vede ke zvýšení výskytu jejich nežádoucích účinků, především tlumivých.

  celkem muži ženy
Léky nikdy nezapíjí alkoholem 80,34 % 80,55 %  80,13 %
Léky někdy zapíjí léky vínem 5,25 % 3,95 % 6,51 %
Léky někdy zapíjí pivem 8,02 % 9,59 %  6,51 %
Někdy s léky popíjí víno nebo pivo 4,88 %  4,88 % 4,88 %
Někdy s léky popíjí destiláty 1,50 % 1,02 % 1,97 %
Tabulka: Konzumace alkoholických nápojů v době užívání léků

„Problematické je i zapíjení léčiv ovocnými šťávami, které také mohou výrazně ovlivnit vstřebávání léčiv. Přesto je několik procent respondentů k tomuto účelu užívá. Převažuje pomerančový džus (necelých 9 %) a jablečný mošt (necelých 7 %). Téměř 2 % pacientů zapíjí léky grapefruitovým džusem, který je k tomu ovšem zcela nevhodný, protože ovlivňuje enzym CYP3A4. Ten se nachází v tenkém střevu a játrech a je zodpovědný za metabolismus mnoha léků. Jakmile grapefruitová šťáva tento enzym blokuje, může to vést ke zvýšení hladiny léků v krvi, což zvyšuje riziko nežádoucích účinků a může dojít k předávkování. To se může projevit třeba bolestí svalů nebo poškozením ledvin,“ pokračuje PharmDr. Suchopár.

Téměř 40 % pacientů zapíjí léky vzorně, tedy čistou vodou. Další přibližně třetina pacientů používá pro zapíjení léků nápoj, který má zrovna po ruce. A přibližně čtvrtina pacientů zapíjí léky čajem. Pro řadu lidí se může čaj jevit jako ideální nápoj na zapíjení léků, ale bohužel kombinace různých typů čajů s léky může vést k nepředvídatelným interakcím, které mohou oslabit nebo zesílit účinky léků. „Černý čaj může způsobovat snížené vstřebávání léků, a tím i jejich účinnost. Zelený čaj může být zodpovědný za zvýšení hladiny léků v krvi, protože může bránit jejich odbourávání, čímž hrozí zvýšené riziko nežádoucích účinků a toxicity. Naši pojištěnci by měli vědět, že ani bylinné čaje nejsou optimální na zapíjení léků, protože mohou interagovat třeba s hormonálními léky, například třezalkový čaj i rooibos mohou snižovat efekt hormonální antikoncepce. Také u mnoha dalších důležitých léků je pití třezalkového čaje nevhodné,“ dodává MUDr. Ježková z OZP.

  celkem muži ženy
Léky zapíjí výhradně vodou 39,52 % 36,90 % 42,06 %
Léky zapíjí nápojem, který má zrovna k dispozici 31,02 % 34,10 % 28,05 %
Léky zapíjí čajem 24,90 % 24,60 % 25,18 %
Léky zapíjí ovocnými šťávami 4,56 % 4,40 % 4,71 %
Tabulka: Podíl pacientů podle způsobu zapíjení léčiva z podle typu nápoje (%)

Více informací o výzkumu:

Výzkumnou studii o lékových interakcích s jídlem a nápoji provedla společnost DrugAgency vedená PharmDr. Josefem Suchopárem. Cílem výzkumu bylo odpovědět na jednoduché otázky související s užíváním léků ve vztahu k jídlu a k jejich zapíjení. Prostřednictvím elektronického dotazníku se do výzkumu zapojilo téměř 4 600 pacientů (49 % mužů, 51 % ženy), kteří byli k účasti osloveni prostřednictvím 230 spolupracujících lékařů. 

U sledovaných pacientů bylo v diagnózách uvedeno více než 5 000 onemocnění, takže na jednoho připadalo v průměru 1,1 onemocnění. Nejčastějším onemocněním byl vysoký krevní tlak (31,04 %), onemocnění štítné žlázy (14,34 %), pohybového aparátu (13,67 %) a jiné kardiovaskulární choroby než hypertenze (11,14 %). Každý pacient užíval alespoň jedno léčivo, což byla podmínka pro zařazení do sledování. Nejvíce pacientů užívalo 3 léčiva (42,16 %).

Zdravotní pojišťovna OZP jako jediná v České republice s DrugAgency úzce spolupracuje a nabízí svým pojištěncům v klientské aplikaci VITAKARTA unikátní funkci – on-line kontrolu lékových interakcí mezi léky, potravinami a nápoji. Okamžitou kontrolu si tak může udělat každý sám třeba přímo v lékárně, zejména pokud si kupuje bez konzultace s lékařem nebo lékárníkem volně prodejný lék nebo doplněk stravy.