UniCredit Bank implementuje systém Topas od Arbes Technologies

Praha, 7. října – Arbes Technologies, přední český dodavatel softwarových řešení pro bankovnictví a kapitálové trhy, úspěšně dokončil implementaci systému ARBES TOPAS pro depozitářský útvar společnosti UniCredit Bank. Projekt, který začal v roce 2021, znamenal zásadní modernizaci procesů a výrazné zefektivnění operací v oblasti správy fondů. 

Systém Topas byl vybrán jako vítěz výběrového řízení díky své dlouholeté expertize na kapitálových trzích a schopnosti reagovat na specifické potřeby klienta. „Arbes Technologies jsme vybrali na základě jejich odborné způsobilosti a zkušeností, které se ukázaly jako klíčové pro úspěch tohoto projektu,“ uvedl Jan Ryšlink z UniCredit Bank.

Klíčové milníky projektu

V říjnu 2023 byla nasazena plná verze systému ARBES TOPAS na testovací prostředí, kde začalo testování veškerých funkcionalit. Pilotní provoz byl spuštěn v březnu 2024. Na základě výsledků testů bylo rozhodnuto provést migraci fondů ze starého systému v několika vlnách, aby byla minimalizována operační rizika.

Hlavní přínosy implementace 

Systém ARBES TOPAS od Arbes Technologies přinesl řadu výhod, které UniCredit Bank posunuly v oblasti digitalizace, mezi které patří zejména automatické párování plateb s transakcemi jednotlivých fondů; rychlejší zpracování dividendových nároků a dalších operací; flexibilita v importu dat, která zkrátila dobu zpracování a snížila manuální práci, čímž došlo i k redukci chybovosti.

Arbes Technologies díky své flexibilní platformě Topas umožnil UniCredit Bank modernizovat své procesy a posílit svou pozici na trhu. „Naším cílem bylo poskytnout UniCredit řešení, které bude flexibilní, spolehlivé a připravené na budoucí výzvy v oblasti kapitálových trhů,“ dodal manažer řešení pro kapitálové trhy Petr Červenka z Arbes Technologies.

O společnosti Arbes Technologies:

Arbes Technologies je český dodavatel bankovních systémů a řešení pro kapitálové trhy s více než 30letou zkušeností. Arbes Technologies tvoří tým 200 odborníků v oblasti vývoje bankovních systémů a systémů pro kapitálové trhy. Finančním institucím přináší možnost rychle a ekonomicky zavádět a poskytovat unikátní produkty i služby pro své koncové klienty. Digitální řešení Arbes vychází z principů moderní microservice architektury a modularizace s využitím vlastní nebo cloudové infrastruktury zákazníka. Arbes Technologies je spolehlivým partnerem pro velké i menší finanční organizace. Jeho ambicí je být prvním a preferovaným dodavatelem komplexních systémových řešení pro privátní banky a společnosti v oblasti investic. Arbes Technologies je od roku 2007 členem skupiny Expandia.