Brandýský Continental Automotive patří jako první samostatný závod v Česku do Global Lighthouse Network. Ocenění převezme na Světovém ekonomickém fóru

  • Global Lighthouse Network (GLN) je iniciativa Světového ekonomického fóra sdružující progresivní průmyslové organizace, jež jsou lídry v zavádění technologií čtvrté průmyslové revoluce.
  • Ceny se letos udělují už po dvanácté. Do sítě přibude 22 nových členů.
  • Jedním z nich je i závod Continental Automotive v Brandýse nad Labem, jehož zástupci si prestižní ocenění převezmou v lednu příštího roku během Světového ekonomického fóra v Davosu.
  • Brandýský závod se stal součástí GLN díky zavádění řady inovativních procesů a postupů do výroby. Potvrdil tak své vůdčí postavení na poli automatizace a digitalizace mezi tuzemskými podniky.

Brandýs nad Labem 8. 10. 2024 – Závod Continental Automotive v Brandýse nad Labem je jedním z letošních nových členů prestižní sítě Global Lighthouse Network (GLN) Světového ekonomického fóra. Brandýský závod se stal součástí této celosvětové platformy, která představuje nejvyšší úroveň inteligentní výroby a digitalizace. Dosáhl toho díky zavedení řady inovativních procesů a postupů do výroby. Potvrdil tak své vůdčí postavení na poli automatizace a digitalizace mezi tuzemskými podniky.

GLN je společenstvím předních světových výrobců, kteří intenzivně a aktivně využívají pokročilé technologie v rámci svých oborů. Každý ze členů jedinečným způsobem integruje nové technologie, od umělé inteligence (AI) a robotiky až po cloud computing nebo big data. Jejich společným cílem je zvýšit produktivitu, snížit dopad své činnosti na životní prostředí a také posilovat odolnost dodavatelského řetězce.

Brandýské inovace obstály i v globálním měřítku

Ceny Global Lighthouse Network se udělují už podvanácté. Letos se síť rozrůstá celkem o 22 nových členů z 10 zemí. Devatenáct z nich je oceněno za progresivní kroky a inovace v oblasti Průmyslu 4.0, tři subjekty pak za své úsilí v oblasti udržitelnosti. Continental Automotive v Brandýse nad Labem je letos jediným novým členem z Česka, potažmo ze střední a východní Evropy. Závod obdržel ocenění v kategorii Factory Lighthouses, kde jsou firmy oceňovány za aplikaci AI řešení zvyšujících produktivitu a podporujících inovace. 

Brandýský Continental v přihlášce představil řadu případů ze své praxe, které přinesly jasně měřitelné výsledky. Jednalo se například o použití technologie digitálního dvojčete, které zrychluje proces výstavby a oživení dosud největší výrobní linky v tomto závodě. Dále šlo o optimalizaci výroby pro zvýšení produkce a efektivity, zavedení autonomních transportních vozíků do výrobních provozů a implementaci systému Autostore, jímž disponoval brandýský Continental jako vůbec první v Česku. Závod se zaměřil také na snížení chybovosti díky včasnému zachycení rizik ve výrobním procesu pomocí AI. 

Vyplnění přihlášky byl logický krok, kterým jsme chtěli ověřit, že cesta digitalizace, na niž jsme se vydali, je cesta správným směrem. Celý proces měl několik kol. Nejdříve jsme v přihlášce popsali přínos zavedených inovací a digitalizaci v našem závodě. Už postup do druhého kola je velký úspěch, tam je třeba vše ještě rozepsat do detailů. A následně jsme náš závod představili zástupcům Světového ekonomického fóra při osobní návštěvě. Stejně jako celý proces digitalizace i příprava přihlášky byla týmová práce. Rozmanitost pohledů byla v tomto případě velmi přínosná,“ říká Michal Fichtner, Head of Digitalization Operations IE UX.

Zvýšení produktivity, ale i udržitelná a inkluzivní budoucnost

Jsem velmi hrdý na toto ocenění, které je pro naše týmy největším uznáním na naší cestě digitalizací a automatizací. Díky Global Lighthouse Network mohou závody spolupracovat na implementaci pokročilých technologií a učit se od sebe navzájem, což považujeme za velmi cenné. Samozřejmě rádi využijeme této příležitosti pro další rozvoj našeho závodu,“ dodává k ocenění Matthieu Turlure, Plant Manager brandýského Continentalu.

Vedoucí Centra pro pokročilou výrobu a dodavatelské řetězce Světového ekonomického fóra Kira Allgood k tomu říká: „Společnosti, které patří do GLN, integrují pokročilé technologie nejen proto, aby zvýšily produktivitu, ale také proto, aby utvářely udržitelnou a inkluzivní budoucnost pro své zaměstnance i celé komunity.

Zástupci brandýského Continental Automotive si získané ocenění převezmou na slavnostní předávací ceremonii. Ta proběhne během Světového ekonomického fóra v Davosu, jehož letošní ročník se koná od 15. do 19. ledna.

O společnosti Continental

Continental AG je inovátorem v oblasti technologií a služeb, jimiž usiluje o udržitelnou a propojenou mobilitu lidí a jejich zboží. Technologická společnost založená v roce 1871 nabízí bezpečná, efektivní, inteligentní a především cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu i přepravu. V roce 2023 Continental vygeneroval tržby ve výši 41,4 miliardy EUR a v současnosti zaměstnává více než 200 000 lidí v 56 různých zemích a trzích.

Continental v Brandýse nad Labem

Kořeny brandýského závodu Continental Automotive sahají až k národnímu podniku PAL. V roce 1998 se výroba z původních pražských prostor přesunula do nově postavené budovy v Brandýse nad Labem. V současné době je brandýský závod předním dodavatelem elektroniky pro široké spektrum výrobců automobilů po celém světě. Ve výrobkovém portfoliu najdeme velkoformátové displejové řešení, palubní přístroje, multimediální systémy, ovládací panely klimatizací, autorádia, displeje středových panelů, vysoce výkonné počítače, ale i telematiku a connectivity boxy s funkcí eCall. V Brandýse dnes pracuje více než 2 700 zaměstnanců.