Alstom získal zakázku na 12 vysokorychlostních vlaků Avelia Horizon včetně 15 let údržby pro soukromou společnost Proxima

  • Proxima, první nezávislá společnost vstupující na trh vysokorychlostní  železnice ve Francii, podepsala objednávku 12 vysokorychlostních vlaků  Avelia Horizon
  • Součástí objednávky je také 15 let údržby v nové dílně, navržené a  vybudované společností Liséa v obci Marcheprime nedaleko města  Bordeaux

7.října 2024 – Alstom, světový lídr v oblasti inteligentní a udržitelné mobility, dodá společnosti  Proxima 12 vysokorychlostních vlaků Avelia Horizon a zajistí 15 let údržby tratí podél  francouzského pobřeží Atlantiku. Celková hodnota zakázky je téměř 850 milionů eur1. První  dodávky lze očekávat v roce 2028. 

Vysokorychlostní vlak Avelia Horizon společnosti Alstomtěží z 40 let zkušeností s vysokorychlostními  vlaky v komerčním provozu – je nejnovější generací dvoupodlažního vlaku schopného cestovat rychlostí vyšší než 300 km/h. Nabízí velkou provozní flexibilitu a zaručuje vysokou úroveň bezpečnosti  a komfortu pro cestující. Skládá se ze dvou inovativních motorových vozů krátké délky, které v sobě  skloubí vysoký výkon a kompaktnost, a kloubových dvoupatrových vozů. 

Vlaky Avelia Horizon šetří provozní náklady. Mají méně podvozků, které běžně tvoří až 30 %celkových  nákladů na preventivní údržbu. S nejvyšší kapacitou pasažérů na trhu také Avelia Horizon nabízí  vysokou úroveň pohodlí a služeb a zároveň snižuje celkový provozní náklad na jedno sedadlo. 

Skvělý partner 

V čele společnosti Proxima, jejíž založení bylo oznámeno v červnu letošního roku, stojí dvě klíčové  osobnosti železničního průmyslu: Rachel Picard a Tim Jackson. Projekt je plně financován investiční  společností Antin Infrastructure Partners a podpořen konsorciem předních francouzských i  mezinárodních bankovních institucí. Její vysokorychlostní vlaky budou spojovat města Bordeaux,  Nantes, Rennes, Angers a Paříž pro potřeby maximálně dvouhodinových cest. 

1 Smlouva byla uzavřena v rámci druhého kvartálu fiskálního roku 2024/25 společnost Alstom 

www.alstom.com 

Produkt navržený a vyrobený ve Francii 

Na projektu se bude podílet hned 10 z celkových 16 závodů Alstom ve Francii 

  • Belfort (motorový vůz) 
  • La Rochelle (management projektu a vozy pro pasažéry) 
  • Villeurbanne (počítačové systémy pro ovládání, informační systémy pro pasažéry a palubní  technika) 
  • Ornans (motory) 
  • Le Creusot (podvozky) 
  • Tarbes (trakce a elektrické skříně) 
  • EDC Toulouse (obvody) 
  • Petit-Quevilly (transformátory) 
  • Saint-Ouen (design a zabezpečovací zařízení) 
  • Valenciennes (interiéry) 

Ukázka budoucnosti dopravy Evropy 

Společnost Alstom také touto spoluprací ukazuje, jak může vypadat budoucnost dopravy napříč  i v rámci jednotlivých států Evropy. Projekt vysokorychlostních tratí vzniká i v České republice,  v současnosti se připravuje pět hlavních úseků VRT o celkové délce 753 kilometrů společně  s novými moderními nádražími v podobě přestupních terminálů. Starostové českých obcí se  s fungování VRT pravidelně seznamují právě na studijních cestách do Francie. Výstavba prvních  úseků (VRT Moravská brána) by měla být dle současných plánů zahájena v roce 2026 a start  provozu je očekáván po roce 2031. Řešení společnosti Alstom by mohly i na českou  vysokorychlostní železnici přinést výhody vysoké kapacity pasažérů, desítek let zkušeností a  vysoce efektivního provozu včetně údržby. 

Alstom™, Avelia™ a Avelia Horizon™ jsou chráněné obchodní značky společnost Alstom Group.

www.alstom.com 

O Alstomu Společnost Alstom se zavazuje přispívat k nízkouhlíkové budoucnosti vývojem a podporou inovativních a udržitelných  dopravních řešení. Od vysokorychlostních vlaků, metra, jednokolejných tratí, tramvají až po systémy na klíč, služby,  infrastrukturu, signalizaci a digitální mobilitu – Alstom nabízí svým různorodým zákazníkům nejširší portfolio v oboru.  Díky své přítomnosti v 64 zemích a talentované základně čítající více než 84 700 zaměstnanců 184 národností zaměřuje  společnost své schopnosti v oblasti designu, inovací a řízení projektů tam, kde je řešení mobility nejvíce zapotřebí.  Společnost Alstom, kótovaná na francouzské burze, dosáhla ve fiskálním roce končícím 31. března 2024 tržeb ve výši 17,6  miliardy eur. Více informací naleznete na www.alstom.com.  

Alstom v České republice působí více než dvě desetiletí a je jednou z předních společností na lokálním železničním trhu,  která nabízí kompletní portfolio řešení pro kolejová vozidla i infrastrukturu. Je lídrem v oblasti řízení dopravy a  poskytovatelem nejmodernějších signalizačních řešení v souladu s nejnovějším standardem Evropské unie (ETCS úroveň 2). Místní dopravci provozují lokomotivy Traxx. Alstom v roce 2022 jako první představil českému veřejnosti vodíkový vlak  Coradia iLint. Alstom od roku 2021 provozuje výrobní závod v České Lípě, jehož historie sahá do roku 1918. V současnosti  zaměstnává přes 1300 lidí, což z něj dělá jednoho z nejvýznamnějších zaměstnavatelů regionu. Je jedním z největších  závodů věnujících se výrobě kolejových vozidel v rámci střední a východní Evropy a zaměřuje se na výrobu komponentů pro příměstské, regionální vlaky, jednopodlažní i dvoupodlažní vozy, lehká kolejová vozidla, tramvaje a metro. .