INTIQ IQ Modules od INTENS: Klíč k efektivnímu plánování městské dopravy a služeb

8. 10. 2024 – Firma INTENS Corporation, dceřiná společnost O2 Czech Republic, uvádí na trh nový online portál INTIQ IQ Modules. Tento nástroj, který přináší data o pohybu obyvatelstva a dopravě, je určený jak pro samosprávu a státní správu, ale i pro komerční firmy. Svým uživatelům usnadní plánování rozvoje dopravní infrastruktury, efektivnější řízení dopravy i optimalizaci nabízených služeb a lepší zacílení na zákazníka.

Portál INTIQ IQ Modules je praktický, intuitivní a výkonný online nástroj, který ocení všichni, kteří chtějí dělat rozhodnutí založená na reálných datech, informacích a trendech. Nabízí širokou škálu metrik a vizualizací a díky klíčovým funkcionalitám, jako jsou analýzy spádovosti a přítomného obyvatelstva, dojezdové doby nebo intenzity a stupně dopravy, pomůže uživatelům lépe porozumět datům o mobilitě osob v konkrétní oblasti.

„INTIQ IQ Modules usnadní život všem, kteří potřebují přesná a aktuální data, jak se lidé pohybují, odkud a kam dojíždějí, nebo jaká je vytíženost konkrétních silničních úseků – ať už se jedná o město, které plánuje rozvoj dopravní infrastruktury, nebo o firmu, která chce optimalizovat své služby a lépe pochopit chování zákazníků,“ vysvětluje Martin Volnývýkonný ředitel společnosti INTENS, s tím, že zákazník získá požadované informace jednoduše na pár kliknutí.

Přítomné obyvatelstvo

Portál, na kterém společnost INTENS v minulých letech intenzivně pracovala společně s řešitelským týmem z Fakulty informačních technologií VUT v Brně, zpracovává anonymizovaná data z mobilní sítě a mění je na užitečné informace o dopravních zátěžích a pohybu lidí.  Ke zpracování dat se využívá umělá inteligence a metody strojového učení, umožňující kontinuální vylepšování a ladění s využitím dalších datových vstupů – například dat ze sčítání dopravy od Ředitelství silnic a dálnic nebo polohových údajů z tzv. fleetových vozidel (centrálně spravovaná auta z firemních flotil). „Díky službě INTIQ IQ Modules získají uživatelé klíčové informace, aniž by museli investovat do drahých průzkumů nebo složitých technologií v terénu. Data jsou navíc dostupná pro mnohem větší oblasti, než jaké je možné pokrýt běžnými metodami,“ uvedl Martin Volný.

V pilotním režimu si službu INTIQ IQ Modules otestovaly vybrané odbory magistrátu města Brna. „Velmi přínosná je možnost porovnávat skutečné počty obyvatel v území vůči trvalému pobytu a sledovat denní rytmy jednotlivých částí města. To nám může výrazně pomoci s dlouhodobým plánováním občanské vybavenosti a dalších služeb,“ uvedl radní pro oblast participace Petr Bořecký. Toho doplňuje Petr Kratochvíl, radní pro oblast dopravy: „Velkou výzvou je pak analýza mobility obyvatelstva, kde výhodou tohoto nástroje bude aktuálnost dat. Dříve jsme museli data sami zpracovávat a rychle nám zastarávala, nyní je budeme mít aktuální a dostupné v uživatelsky přívětivějším prostředí.“

Služba INTIQ IQ Modules nabízí na svém online portálu tyto metriky:

  • Spádovost: Analýza pohybu obyvatel mezi územními jednotkami, vizualizována formou heatmapy s možností exportu OD (zdroj-cíl) matic.
  • Přítomné obyvatelstvo: Přehled počtu rezidentů a návštěvníků v různých oblastech, a to s týdenním přehledem a rozlišením na 15 minut.
  • Stupně dopravy: Přístup k historickým údajům o stavu dopravy, které mohou být využity při optimalizaci silniční infrastruktury.
  • Dojezdové doby: Možnost analyzovat průjezdnost vybraných silničních úseků v konkrétních časových oknech.
  • Intenzity dopravy: Unikátní pohled na vytíženost silniční sítě bez nutnosti instalace dopravních sčítačů.

Spádovost

Zákazník, který si službu předplatí, získává přístup k údajům o konkrétní oblasti podle základní územní jednotky. Data jsou zobrazována přímo v online portálu a vizualizována v přehledném rozhraní. Je možné je také snadno stáhnout v obvyklých formátech a využít pro další zpracování a analýzy. Cena přístupu se odvíjí od počtu obyvatel vybraného území a je účtována měsíčně s možností předplatného na delší období, minimálně však na 12 měsíců. Uživatelé mají k dispozici všechna historická data pro danou oblast, která jsou každý měsíc aktualizována o nové informace z předchozího období.

V případě potřeby podrobnější analýzy zahrnující např. sociodemografické údaje se mohou zákazníci obrátit na obchodní zástupce společností  O2 Czech Republic nebo  INTENS.

O společnosti O2 Czech Republic
O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologii LTE, jako první v Česku společnost spustila také plnohodnotné 5G. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku.