Jak motivovat děti, aby si pečlivě čistily zuby? Zkuste to formou hry, říká dentální hygienistka

Jestli svádíte v koupelně každodenní boje s dětmi, které si odmítají čistit zuby déle než půl minuty, snědí vám pastu a běhají s mokrým kartáčkem po celém bytě, přečtěte si tento článek. Dentální hygienistka a expertka Philips Oral Healthcare Jana Prchal Křepelková sestavila praktické tipy, které vám pomohou čištění zubů proměnit v zábavu. Děti si díky nim osvojí správné návyky, a tak si budou čistit zuby pravidelně i na táboře nebo u kamarádů, protože si zvyknou, že pečovat o svoji ústní dutinu je normální. 

  • Jděte dětem příkladem

Své potomky nejsnadněji motivujete vlastním příkladem. Děti (často aniž by si to uvědomily) přirozeně napodobují dospělé. Proto, pokud vás uvidí používat například mezizubní kartáček, nebo budou vědět, že nikdy nevynecháte čištění zubů ani preventivní prohlídku, zapamatují si to jako běžnou součást života.

  • Hrajte si 

Pusťte dětem během čištění zubů dvouminutovou písničku nebo video na odměření času. Pořiďte barevné kartáčky s veselými motivy nebo vyzkoušejte čištění zubů s aplikací. Jednu mobilní hru na čištění zubů, která baví 98 % dětí, vyvinul Philips Sonicare. K dětskému kartáčku Sonicare for Kids totiž můžete dostat roztomilou plyšovou příšerku jménem Sparkly. Má hebkou srst, veliké oči, zářivý úsměv a dvojníka ve zmíněné aplikaci. Děti se virtuálně starají i o jeho zuby a čím lépe to prostřednictvím používání kartáčku na svém vlastním chrupu dělají, tím je Sparkly šťastnější a děti motivovanější. Za pravidelné, dobře provedené a správně dlouhé čištění zubů dostávají Sparkly i jeho „páníček“ odměnu. 

Rodiče mi v ordinaci často říkají, že dětem s hravou aplikací připadá čištění krátké a nejraději by ho opakovaly několikrát za sebou. Při používání aplikace se děti navíc dozvídají nejrůznější informace o správném čištění zubů a prostřednictvím obrázků zjišťují, jak to dělat ještě lépe. A rodiče díky ní mají o každém čištění a jeho délce skvělý přehled,“ popisuje Jana Prchal Křepelková. „Přestože je čištění zubů se sonickým kartáčkem Sonicare for Kids klinickými studiemi uznáno za účinné a bezpečné, je nutné dětem zuby dočišťovat. Některá místa totiž mohou vynechat nebo v zápalu hry zapomenout na správnou techniku. Děti potřebují pomoct s čištěním zoubků až do věku přibližně 10-12 let, kdy získají dostatečnou zručnost si všechny zuby dokonale vyčistit samy,“ dodává expertka. 

  • Učte se, když máte dost energie 

Je zbytečné trápit děti drilem správné techniky péče o zuby večer, když jsou unavené. Ráno ve spěchu a stresu, že jdete pozdě, to není o moc lepší. Proto si najděte chvilku během dne, abyste se mohli ukázce a vysvětlení správné techniky věnovat v klidu. Některým dětem může pomoci i to, když jim dovolíte, aby vyčistily zuby vám. 

  • Proč vůbec čistit mléčné zuby? 

Někteří lidé si myslí, že když se zkazí první zuby, ničemu to nevadí, protože stejně vypadají. Kromě toho, že zubní kazy bolí a mohou způsobit další zdravotní problémy, jde především o budování zdravých návyků, které pak vydrží celý život. Péče u zuby tedy začíná v okamžiku, kdy se prořežou, což je okolo 6-8 měsíců věku. Pravá výzva však přichází v „období vzdoru” okolo tří let. Tehdy už je navíc dítě pomalu schopno si začít zuby čistit samo. „Na každé dítě platí něco jiného a co přesně to je, ví nejlépe jeho rodiče. Osobně si myslím, že technologie mohou být velkým pomocníkem nejen proto, že je děti milují. Odvedou pozornost od neoblíbené aktivity, zaujmou a ukážou dětem, že i péče o zuby může být zábava. A ty dvě minuty na mobilu za to přece stojí,“ říká dentální hygienistka.

Produktový tip: Philips Sonicare for Kids

Dětské sonické kartáčky Philips Sonicare for Kids jsou vhodné už pro tříleté kluky a holky. Jejich hlavice stihne udělat 500 pohybů za vteřinu, a to zajistí kvalitní odstranění plaku, i když děti ještě pilují správnou techniku. Oproti manuálním kartáčkům jsou o 75 % efektivnější a díky ergonomickému designu navíc padnou do ruky jak dětem, tak i dospělým, kteří dětem při čištění pomáhají.

Doporučená cena: 1399 Kč*

* Cena se u různých prodejců může lišit.

Více informací najdete philips.cz.