Spolek Díky, že můžem představuje program oslav Korzo Národní k 35. výročí sametové revoluce.

Díky, že můžem spouští kampaň Svoboda nás spojuje.

Spolek Díky, že můžem spouští svou dosud největší celospolečenskou kampaň Svoboda nás spojuje, připravenou k 35. výročí sametové revoluce. Kampaň propojí komerční firmy, neziskové organizace, influencery a širokou veřejnost, kteří jak ve veřejném, tak v online prostoru ukážou, že navzdory rozdílům nás všechny spojuje svoboda. Krátké hrané spoty a další obsah zaměřující se na téma spojování společnosti se objeví na komunikačních kanálech značek jako T-Mobile, Komerční banka a Mastercard, Letiště Praha, Liftago, Reknihy, Rekola, Papelote, Sonnentor, i u řady neziskových organizací a influencerů. Kampaň bude doprovázena dalšími online a offline aktivitami a vyvrcholí 17. listopadu na Korzu Národní. 

„35 let svobody naší společnosti nebylo vždy jen zalitých sluncem. Je stále více patrné, že je naše společnost rozdělená. A příkopy, které mezi sebou kopeme, jsou stále hlubší. Naše společnost stojí na prahu globálních změn a výzev, které můžeme společně zvládnout. Je ale potřeba k sobě znovu hledat cestu. Mluvit spolu, a ještě víc si naslouchat. Jen tak najdeme sdílenou vizi, pochopení a dohodu. Naším záměrem je motivovat a angažovat značky, aby pomáhaly poukazovat na potřebu společné diskuse a respektu. Proto jsme rádi, že se nám v naší kampani podařilo spojit různorodé společnosti, které sdílí jednu důležitou věc – demokratické hodnoty,“ uvádí důvody pro vznik dosud největší kampaně Díky, že můžem ředitelka spolku Bára Stárek.

Kreativní linku kampaně a koncepty videí navrhl marketingový tým Díky, že můžem tvořený studenty, který vede kreativní ředitelka Natálie Malcová, v dialogu s marketingovými týmy jednotlivých značek. Spoty natočil Vertical Production. 9 videospotů poběží především na sociálních sítích Instagram, Facebook a TikTok. Doplní je outdoorové vizuály partnerů se specifickým sloganem. „Slogany a tonalita videí pro jednotlivé partnery jsou zpracovány s humorem a nadhledem, přičemž ukazují každodenní, často i prekérní situace, které nás rozdělují nebo které vnímáme rozdílně. Všechno ale spojuje jedno, a to je svoboda. Kreativně se na kampani podílel tým především mladých kreativců z Díky, že můžem. To, co vytváříme, není jen o marketingu – je to o důvěře, pochopení a o tom, že se učíme stát si sami za sebou a našimi nápady. Kampaň není založená na produktech či službách, ale na našich vlastních hodnotách – svobodě, demokracii a odvaze se posouvat dál,“ komentuje kreativní ředitelka Díky, že můžem Natálie Malcová. První spot bude symbolicky uveřejněn měsíc před oslavami 17. listopadu Korzo Národní. Spolek Díky, že můžem v něm odprezentuje vnímání svobody něčím tak jednoduchým, jako je pouhé slovo „díky”.

Jednotlivé partnerské slogany budou k vidění na reklamních plochách, ve výlohách poboček, v mobilních aplikacích či na košících růžových kol a v dalších specifických komunikačních kanálech, jako jsou newslettery zákazníkům, oznámení v mobilních telefonech nebo slevy na využití dopravního prostředku na oslavy 17. listopadu. Značky využijí sdělení kampaně i pro interní účely, například formou interních rozesílek, soutěží, kvízů nebo výstav o tématu svobody od Díky, že můžem.

„Letos slavíme 35 let od sametové revoluce, a to si zaslouží výjimečnou oslavu. O svobodu a demokracii musíme stále pečovat – ani dnes nejsou všude samozřejmostí. Připojením se ke kampani organizace Díky, že můžem chceme vyzdvihnout skutečnost, že máme to štěstí žít ve svobodné zemi, kde i když si možná někdy nerozumíme, svoboda nás spojuje,“ říká Martin Orgoník, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti T-Mobile.

„Díky otevřeným hranicím je naše země propojena se světem, můžeme tak svobodně cestovat, poznávat vzdálené kultury a navzájem se inspirovat. To vše jsme nabyli po dlouhých letech nesvobody a těžíme z toho již 35 let. Letiště Václava Havla Praha zároveň hrdě nese jméno přední osobnosti sametové revoluce a jako provozovatel tohoto největšího vzdušného přístavu v ČR se aktivně hlásíme k demokratickým hodnotám. Proto se také v pozici partnera s potěšením připojujeme k celorepublikové kampani, která oslavuje demokracii a svobodu, a to nejen v cestování. Do oslav svobody se Letiště Praha zapojí mimo jiné výstavou Střípky revoluce, která připomene události Listopadu 1989, a tematickým nasvícením terminálu ve státních barvách,“ říká Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.  

Pro Papelote bylo od počátku vzniku téma svobody klíčové. V posledních letech sledujeme  okolních státech, ale i u nás její ohrožení. Jsme přesvědčeni, že svoboda je zásadní hodnotou, že si jí musíme nejen vážit, ale i ji budovat a náležitě opečovávat. Toto vše Díky, že můžem v rámci projektu Svoboda nás spojuje dělá a my jsme hrdí, že můžeme být jeho součástí. Takže díky, že můžem,” dodává Denisa Havrdová, CEO papelote.

Komerční banka do kampaně vstoupila společně s Mastercard. „Komerční banka podporuje Díky, že můžem již druhým rokem a letos je pro nás partnerství o to víc důležitější, neboť si připomínáme 35. výročí sametové revoluce. Stejně jako před lety, i dnes si každý představujeme budoucnost jinak – pro jednoho je to svět plný technologií, pro druhého život v souladu s přírodou, pro dalšího zase něco úplného jiného. Ať už vidíme budoucnost jakkoli, jedno nás spojuje. Svoboda. Protože bez ní by vlastně žádná budoucnost nebyla,”  říká Tomáš Zavoral, manažer komunikace Komerční banky. A za Mastercard dodává Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko: „Svoboda znamená možnost žít život naplněný podle vlastních představ. Svobodu je třeba si umět užívat a zároveň si její důležitost neustále připomínat, ochraňovat ji a pokud je třeba, tak za ni i bojovat – tak, jak to náš národ ukázal světu při sametové revoluci v roce 1989. Pro Mastercard je svoboda jednou ze základních hodnot, která nám umožňuje inovovat, tvořit a podnikat s odvahou a podporovat digitální ekonomiku prospěšnou všem.“ 

Do kampaně bude spolek kromě dalších organizací zapojovat také širokou veřejnost. Cílem je vyvolat celospolečenskou diskusi nad tématy svobody a demokracie a toho, že i přes rozdílnost jednotlivců pořád dokážeme najít něco, co nás spojuje. Na sociálních sítích se bude Díky, že můžem zapojovat do veřejných diskusí, vnášet do nich téma svobody, a na svých profilech se ptát na věci, které nás spojují, ale i na to, co nás může zdánlivě rozdělovat. To bude třeba téma bezpečnosti, dezinformací, udržitelnosti, vzdělávání, lidských práv nebo migrace. 

Dále chce aktivně zapojit veřejnost, ale i instituce a influencery fotkou se symbolem legendárního „véčka”, symbolu svobody, ze kterého navíc vychází vizuální identita spolku. S přidáním fotky na profil, hastagem #svobodanasspojuje a osobním vyznáním, co pro ně znamená svoboda, pak vznikne mozaika osobitých výpovědí. Co společnost spojuje bude možné vyjádřit i doplněním grafických templatů, které Díky, že můžem zveřejní. Věří totiž, že díky tomuto dialogu si bude společnost svobodu připomínat každý den, nejen 17. listopadu.

Kampaň zastřešuje web dikyzemuzem.cz/svoboda, který slouží jako rozcestník všech aktivit. 

Sametem to neskončilo. Právě naopak!

Před více jak deseti lety jsme si řekli, že Národní třída by 17. listopadu neměla zůstat prázdná a že připomínat si svobodu, kterou jsme sametovou revolucí získali, bychom měli vlastně každý den. Dneska si toho říkáme víc. Revoluci jsme sice nezažili, ale to neznamená, že nabytou svobodu nemůžeme aktivně oslavovat a chránit.

Díky, že můžem je neziskovka plná studentů a mladých lidí, kterým není lhostejný okolní svět. Chceme společnost spojovat, vzdělávat a podněcovat v ní chuť aktivně se na naší budoucnosti podílet. Postupně se z nás stala organizace, která nejen slaví svobodu v centru Prahy, ale stojí za spoustou celoročních projektů, které sahají do všech regionů. 

Svoboda a demokracie je totiž radost, ale taky zodpovědnost. Nechceme poukazovat pouze na to, co nás ve společnosti trápí, ale vyzdvihnout také to, co nás spojuje.

Díky, že můžem! A díky, že nás v tom podporujete.

Web: https://dikyzemuzem.cz/

Web kampaně: https://dikyzemuzem.cz/svoboda/

Spot kampaně: dikyzemuzem.cz/svoboda/spot

Facebook: https://www.facebook.com/dikyzemuzem

Instagram: https://www.instagram.com/dikyzemuzem

Youtube: https://www.youtube.com/@dikyzemuzem3700

TikTok: https://www.tiktok.com/@dikyzemuzem?_t=8pdicJZ3LEn&_r=1

Twitter: https://x.com/dikyzemuzem?t=7aFsm7UbRF4NlEzhmLXoBg&s=09