Sváteční pochoutka pro celou rodinu: kuřecí řízečky v bylinkové strouhance

Kuřecí řízečky jsou skvělou volbou (nejen) pro vánoční hostinu. Inspirujte se tradičním receptem na staročeské bylinkové řízečky připravované v pivním těstíčku. Bát se jej nemusíte připravit ani vašim dětem, protože se alkohol při smažení vypaří. Naše varianta receptu vás navíc překvapí svou jednoduchou a rychlou přípravou, což se hodí pro mnohdy chaotické sváteční dny.

Maso na řízečky krásně zkřehne a zachová si svou šťavnatost, když ho večer před grilováním naložíte do piva. Běžně se setkáte spíše s recepty, které radí maso marinovat ve světlém ležáku, ale sáhnout můžete i po černém pivu. To totiž masu dodá nasládlou a plnou chuť.

Pokud chcete, aby řízky byly zevnitř šťavnaté a trojobal křupavý, smažte maso nejprve na pánvi do světle zlaté barvy. Následně na řízky položte plátky másla a v rozpálené troubě je pečte při teplotě 180°C.

Díky nejlepším surovinám a speciální technologii jsou v naší tatarské omáčce velké a křupavé kousky cibule a okurky. Náš pečlivý výrobní proces umožňuje přinášet zákazníkům takovou chuť a kvalitu, která je téměř k nerozeznání od domácí výroby,říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Náš tip: Pro zajímavější chuť můžete přidat do těstíčka lžičku hořčice.

Pro přípravu dokonalých kuřecích řízečků se stačí řídit několika zásadami. Podívejte se na osvědčené tipy šéfkuchařů, se kterými rozhodně nešlápnete vedle:

  • Pokud máte více času, naložte před smažením kuřecí prsní řízky do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a pomůže mu změknout.
  • Místo naklepávání kuřecího masa ho spíše promasírujte – je křehké a naklepávání paličkou by ho mohlo poškodit. Položte maso na prkénko, překryjte potravinovou fólií a hřbetem ruky jemně masírujte.
  • Maso smažte raději po malých částech. Smažení příliš mnoha kousků masa najednou může vést k poklesu teploty oleje, což způsobí, že řízečky absorbují více tuku a ztratí svou křupavost.
  • Po usmažení položte řízečky na papírové ubrousky, které absorbují přebytečný tuk, a maso tak zůstane křupavé.

 

KUŘECÍ ŘÍZKY V BYLINKOVÉ STROUHANCE

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 30 minut

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 150 g strouhanky
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • Hrst bylinek
  • Sůl, pepř
  • 2 vejce
  • 150 ml piva
  • Olej na smažení
  • Tatarskou omáčku Spak

Postup: 

Maso nakrájejte na menší tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran. Do jedné misky dejte mouku, ve druhé rozšlehejte vejce s pivem, přidejte sůl a pepř. Ve třetí misce smíchejte strouhanku, mleté mandle, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Maso nejdříve obalte v mouce, pak ve vejcích s pivem, a nakonec v bylinkové strouhance. V pánvi rozehřejte olej. Řízečky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Skládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s tatarkou.

Tatarská omáčka Spak 500 ml

Vysoce kvalitní tatarská omáčka s obsahem křupavých kousků okurek a cibule. Má bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chuť. Obsahuje 4,2 % vaječných žloutků, 40 % řepkového oleje a je vhodná pro bezlepkovou dietu. 

Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč

O společnosti Spak

Rodinná firma Spak byla založena roku 1935 v Rakousku Fritzem Spakem, otcem dnešního majitele Hanse Petera Spaka. Produkty společnosti se vyrábí v České republice či v Rakousku a zakládají si na dlouholeté tradici, kvalitních surovinách a originálních recepturách. Firma také klade důraz na výzkum a vývoj inovací, jako první tak přichází s originálními řešeními nových produktů, jako je například veganská majonéza a tatarská omáčka či BIO výrobky. Díky svému preciznímu výrobnímu procesu se produkty společnosti Spak dlouhodobě těší jednomu z nejvyšších hodnocení v rámci nezávislých spotřebitelských testů.