Nová metoda využití plazmy ACP: dřív léčila klouby, dnes omlazuje

Minimální bolestivost a „bio“ čistota bez přidaných chemických látek. Přirozené omlazení bez ztráty miminky obličeje. A přitom vysoká účinnost. Taková je ACP metoda plazmaterapie. Donedávna ji využívali hlavně ortopedi při léčbě kloubů, dnes si však tento nejnovější typ plazmaterapie získává stále větší oblibu také v estetické dermatologii: při omlazování obličeje, ale i krku a rukou, při vyhlazování vrásek a jizev, ošetření strií i vypadávání vlasů.

Čistá a účinná

„V estetické dermatologii se plazma využívá již několik let. Nová metoda ACP – původně vyvinutá pro léčbu artrózy malých a velkých kloubů a ošetřování sportovních úrazů – je však podle našich zkušeností efektivnější než jiné typy plazmaterapií, které jsme pacientům dosud nabízeli,“ vysvětluje MUDr. Blanka Havlíčková, PhD., estetická dermatoložka z Kliniky GHC Praha.  A dodává, že zkratka ACP označuje „autologní kondiciovanou plazmu“ neboli upravenou plazmu z vlastního těla pacienta.

Podle lékařky je účinnost metody ACP dána tím, že plazma určená k ošetření obsahuje vysokou koncentraci aktivovaných krevních destiček neboli trombocytů, zodpovědných v našem těle za regeneraci a hojení. „Plazma se získává z trošky vlastní pacientovy krve. Její speciální úpravou se v plazmě mnohonásobně zvýší hodnota aktivovaných krevních destiček: a to až o 250 % ve srovnání s hodnotou destiček v původně odebrané krvi,“ vysvětluje doktorka Havlíčková.

Podobně jako další typy plazmaterapií, i ACP využívá hojivých účinků látek z pacientova vlastního těla, ale jako jediná je 100% „bio“, bez jakýchkoli chemických či jiných přísad Metoda je tím pádem velmi bezpečná a nehrozí při ní riziko alergických reakcí. Není také omezena věkem.

„Plazmaterapie ACP naši pleť omlazuje spolehlivě a šetrně: dochází k vyhlazení vrásek, projasnění pleti a ke zpevnění kůže. Obličej získává mladší a zdravější vzhled, aniž by ztrácel svou přirozenost a mimiku,“ uvádí doktorka Blanka Havlíčková.

Ta oceňuje i čistotu celého procesu. „Právě proto, že byla ACP byla vyvinuta pro léčbu poškozených kloubů, kde nesmí dojít k infekci, se při ní dbá o maximální sterilitu. Celý systém je uzavřen, vlastní krev se nedostane do kontaktu s žádnou cizí látkou a používá se i speciální injekční stříkačka,“ doplňuje lékařka.

Přirozené omlazení

Pacientovi stačí odebrat malé množství krve a vložit je do centrifugy, po jejímž spuštění se v krvi aktivují krevní destičky. Ty začnou uvolňovat do plazmy bílkoviny, které obsahují růstové a protizánětlivé faktory. Takto obohacená plazma se vzápětí aplikuje do kůže, čímž nastartuje její obnovení. V ošetřeném místě dojde k podpoře tvorby kolagenu, elastinu a nových cévek. A pleť znovu „mládne“: kůže se postupně vypíná a zpevňuje, zlepšuje se její jas i pružnost.  

Z minima maximum

„Samotný odběr krve trvá zhruba minutu a z pouhých 15 mililitrů odebrané krve získáme při ACP metodě 5 až 8 mililitrů plazmy bohaté na trombocyty,“ popisuje doktorka Havlíčková. Jedna dávka plazmy přitom stačí na ošetření celého obličeje a někdy i dekoltu.

Podle lékařky klienti novou metodu vítají i proto, že je „čistá“ plazma při ošetření neštípe. A do kůže se dá – vedle tenké jehly – vpravit také kanylou se zaobleným hrotem.

„Kanyla nenarušuje nervová vlákna a drobné cévky. Vpich tak téměř nebolí a netvoří se modřinky. Vhodná je v místech, kde se už použití jehly nepovažuje za žádoucí, například v okolí oka při ošetřování tmavých kruhů,“ říká MUDr. Havlíčková. Ta plazmu do kůže dodává i povrchově za použití tzv. dermarolleru: válečku s titanovými jehličkami, který výsledek umocní.

„Celá procedura trvá přibližně 30 minut. K dosažení maximálního účinku se sezení v úvodní fázi opakuje třikrát – každý měsíc jednou. Ošetření se pak pro udržení efektu provádí zhruba jedenkrát za půl roku až za rok podle doporučení lékaře,“ uzavírá specialistka.

www.ghc.cz

Zkratka ACP označuje autologní kondiciovanou plazmu neboli upravenou plazmu získanou z vlastního těla pacienta.

MUDr. Blanka Havlíčková, PhD., působí jako estetická dermatoložka na renomované Klinice GHC Praha. Pracovala také na Dermatovenerologické klinice Univerzitní nemocnice Hamburk-Eppendorf, kde se zabývala onemocněním vlasů a možnostmi jejich léčby. Své další profesní zkušenosti získávala v USA jako vědecký pracovník Univerzity San Francisko. V Berlíně působila rovněž jako vedoucí lékařka Estetické dermatologie a klinického výzkumu v oboru injekční lipolýzy a výplňových materiálů a jako vedoucí lékařka oddělení klinického výzkumu Dermatologie v Hamburku.  

Plazmaterapie – jak vybrat tu správnou?

Různé typy plazmaterapií, slibujících „elixíry mládí z vlastní krve“, dnes nabízí celá řada pracovišť. Přinášíme proto několik tipů, jak si vybrat.

  1. Bezpečnost

Vždy volte kliniky, které garantují použití certifikovaných metod a prostředků, ověřených předchozími klinickými studiemi. Bezpečnost zákroku podporuje i to, když při zpracování a aplikaci plazmy nedochází ke kontaktu s cizím materiálem (s výjimkou speciální sterilní stříkačky) i k jejímu mísení s dalšími látkami (např. antikoagulanty, separačními gely, aktivátory apod.)

  1. Účinnost

Maximálního efekt můžete čekat lze jedině tam, kde plazmu zpracovávají způsobem, který v ní zaručuje nejvyšší možnou koncentraci aktivovaných krevních destiček a zároveň umožní z odebrané krve získat co nejvíce plazmy. To momentálně nejlépe zajišťuje právě nová ACP metoda. Účinek ale ani tady nenastoupí okamžitě. Právě proto, že plazmaterapie podporuje přirozené hojení a regeneraci, dostaví se výsledek postupně. V případě ACP tedy běžně během 3. až 4. ošetření.     

  1. Lékař

Vyhlédnutý lékař či lékařka by se vás měli individuálně ujmout a vhodný zákrok vám doporučit na míru. A musí vám ho předem vysvětlit, popsat jeho účinek a upozornit vás na kroky vhodné před a po ošetření. A ten pak odborně provést.

  1. Cena

Vyberte kliniku, kde vám – už na webových stránkách nebo po konzultaci s lékařem – jasně sdělí, jakou technikou a na jakých místech vás ošetří i kolikrát vám doporučují zákrok podstoupit. Jedině tak totiž můžete zjistit jeho skutečnou cenu. Pracovištím, která slibují nízké nebo rovnou „akční“ ceny, aniž by zároveň upřesnili, jaký typ plazmaterapie provádějí a co všechno za uvedenou sumu garantují, se raději vyhněte.