První zasedání Data Warehousing klubu v letošním roce

V úterý 29. března 2011 se v hotelu Majestic Plaza v Praze uskutečnilo první zasedání DW klubu v letošním roce. Tradiční pravidelná zasedání specialistů na Data Warehousing a Business Intelligence v České republice a na Slovensku pořádá společnost Adastra Česká republika, z jejíž iniciativy toto profesionální sdružení v roce 2001 vzniklo.  (TZ)

První zasedání již 11. ročníku DW klubu bylo zahájeno poněkud netradičně. Jiří Živnůstka, ředitel bankovní divize Adastra Česká republika, po přivítání hostů představil paracyklistu Michala Starka, kterému jménem celé společnosti předal šek v hodnotě 50 000 korun. „Adastru pojí s Michalem podobné osudy. Začátky naší firmy nebyly jednoduché a museli jsme překonávat mnoho překážek. Koneckonců, z latinského ´Per aspera ad astra – Přes překážky ke hvězdám´ vznikl název společnosti a toto rčení se stalo firemním mottem. I Michal neměl jednoduchý osud a jeho cesta za úspěchem nebyla procházkou růžovým sadem,“ řekl při předávání sponzorského daru Jiří Živnůstka.

Na Michala Starka tématicky navázal svým vystoupením Miloš Krejčí, obchodní ředitel poradenské firmy Enduraining. Jeho příspěvek na téma „Trénink pod kontrolou“ byl zaměřen na možnosti, které profesionálním i rekreačním sportovcům přináší záznamy tréninkových dat a jejich následné vyhodnocování.

Martin Rys ze společnosti Adastra poté na konkrétním příkladu klienta ukázal, jaké existují možnosti při tvorbě a implementaci řešení pro konkrétního zákazníka v oblasti přehledného zobrazování dat.

V dalším příspěvku se Tomáš Jelínek z Raiffeisenbank zabýval problematikou risk managementu, konkrétně využitím externích datových zdrojů. Na jeho vystoupení navázal Jiří Kurejko z Adastry s přehledem v současné době dostupných kreditních a jiných registrů a zabýval se možnostmi integrace externích datových zdrojů v Data Warehousingu.

První setkání členů DW klubu uzavřel svým vystoupením Georgios Skondrojanis, account manager společnosti Adastra pro americkou společnost Compuware. Na počátku letošního roku se Adastra stala jejím lokálním zástupcem v České republice a na Slovensku.  Přítomným přiblížil klíčový produkt společnosti Compuware zaměřený na monitorování a řízení výkonnosti podniku End-To-End Performance Management. Podstatou tohoto řešení je konsolidace informací získaných z tradičních nástrojů a jejich korelace s pohledem koncového zákazníka. Podle mnohých průzkumů je totiž pohled koncového odběratele služeb nejrelevantnější.

O DW klubu

DW klub je profesionálním sdružením specialistů na Data Warehousing a Business Intelligence v České republice a na Slovensku. Posláním klubu je vytvoření znalostní a komunikační platformy pro tyto profesionály, kteří se v rámci klubu mohou setkávat, čerpat nové poznatky a vzájemně si vyměňovat informace a zkušenosti. DW klub vznikl v roce 2001 z iniciativy společnosti Adastra, která organizačně zajišťuje jeho chod.
Členy DW Klubu jsou představitelé významných společností na našem trhu, například Allianz pojišťovna, Česká pojišťovna, Česká spořitelna, ČSOB, ČSOB Pojišťovna, ING Group, Philip Morris, Tatrabanka, Telefónica O2 Czech Republic, T-Mobile, Vodafone a řada dalších. Členy DW Klubu se nemohou stát dodavatelé IT technologií, čímž si tato organizace udržuje punc nezávislosti.
DW klub se schází 4x ročně na pravidelných klubových setkáních, která jsou vždy tematicky zaměřena na určitou oblast či problematiku.

O společnosti Adastra

je mezinárodní konzultační společnost, která dodává špičková softwarová řešení pro váš business. Technologicky nezávislá řešení odrážejí rozsáhlé zkušenosti firmy načerpané z realizace stovek projektů, například pro společnosti Ahold, Allianz, Bank of Montreal, Barclays Bank, Bell Canada, Cetelem, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, DHL, Dresdner Bank, Generální ředitelství cel, GTS Novera, Komerční banka, Orange Slovensko, Telefónica O2, Tipsport, Vodafone, Volkswagen AG a další.

Více informací na www.adastra.cz a www.adastragrp.com.