Seznam.cz se připojí k celosvětovému dni IPv6

Není tajemstvím, že Seznam.cz už přes rok pracuje na zpřístupnění služeb přes nový internetový protokol IPv6.

Protože pro naše uživatele chceme maximální komfort, ať už přistupují z IPv4 nebo IPv6, zapojí se Seznam.cz za necelý měsíc do celosvětové akce s názvem “World IPv6 Day“.

Co se bude dít? Na celém světě se 8. 6. 2011 na 24 hodin zpřístupní některé velké webové služby přes internetový protokol IPv6. Seznam.cz bude mít po tuto dobu přes IPv6 volně přístupné jedny z nejnavštěvovanějších služeb mapy.cznovinky.cz,super.czfirmy.cz. Smysl celé akce je v motivaci všech součástí internetového světa, tedy včetně poskytovatelů internetu, výrobců síťových prvků, operačních systémů, webových aplikací, a v neposlední řadě samotných uživatelů, k přípravě na IPv6 a ověření její funkčnosti.

Pro samotné uživatele by se během dne nemělo nic změnit. Test má prověřit hlavně poskytovatele internetového připojení, a to zejména, zda mají pořádek ve svých sítích a jestli jim v případě přidělené IPv6 adresy fungují všechna zařízení na trase od koncového uživatele připojení až například ke službám Seznam.cz.

Podle odhadů z podobných testů vyplývá, že problém s připojením by mohlo mít maximálně 0,05% uživatelů. Pokud by se Vám tedy 8. 6. 2011 stalo, že máte problémy s načtením stránek, kontaktujte svého poskytovatele internetu či správce sítě. S velkou pravděpodobností nebude mít vše v pořádku.

Jen pro připomenutí, IPv6 (IP verze 6) je internetový protokol, který je nástupcem IPv4 protokolu. Přes IP protokol probíhá veškerá internetová komunikace. IPv4 je tu s námi už více jak 30 let a jeho největší nevýhodou je maximální, a tudíž omezený, počet IP adres, které lze po celém světě přidělovat. Začátkem února letošního roku došlo k obávanému: poslední IP adresy byly rozděleny mezi kontinenty. Nyní začíná boj o poslední IP adresy a jedná se i o formu výnosného obchodu. IPv6 je vytvořen s opravdu velkou rezervou počtu IP adres, a proto by měl přežít několik generací.

Seznam všech organizací zapojených do akce “World IPv6 Day” naleznete na webové adrese projektu http://isoc.org/wp/worldipv6day/participants/. Více informací o IPv6 na Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/IPv6.