Dial Telecom výrazně navýšil kapacity svých optických sítí pro přenos dat do zahraničí

Dial Telecom, a. s., přední český poskytovatel telekomunikačních služeb, v červnu navýšil kapacitu své optické sítě mezi Prahou a Frankfurtem, a to z 10G na 40G. Získal tak na mnoho let dopředu kapacitní náskok před rostoucí poptávkou zákazníků. Navýšení dosáhl pomocí technologie DWDM, která umožňuje přenos mnoha různých signálů na jediném optickém vlákně. (TZ)

Rostoucí potřeby zákazníků na kapacitu kvalitních datových služeb přiměly Dial Telecom k implementaci technologie DWDM o kapacitě n*40G. Dial Telecom úspěšně provedl testování a změření provozu 40G ve své DWDM páteřní síti v polovině června 2011. Testování proběhlo za plného provozu na mezinárodní DWDM trase z Prahy do Frankfurtu n. Mohanem o délce 700 km.

Transpondéry 40G byly přímo instalovány do stávajícího 10G DWDM systému bez přerušení stávajících služeb a vlivu na jejich provoz. Dlouhodobé měření (>24 hodin) neprokázalo žádnou chybovost a nebylo potřeba žádných opatření k dodatečné korekci disperze nebo separace od 10G provozu. Naopak systém vykazoval rezervy, jež by umožnily nasazení 40G karet i na větší vzdálenost.

„Tento skok nám umožní poskytovat datové služby našim zákazníkům bez kapacitních omezení na mnoho let dopředu. Zároveň si v oblasti optických sítí a DWDM technologie udržujeme technologický náskok a poskytujeme služby nejvyšší kvality,“ říká Dalibor Premus, vedoucí oddělení product managementu v Dial Telecom a.s. „Jsme rádi, že testování nové technologie proběhlo bez problémů,“ dodal Dalibor Premus.

Potvrdilo se, že pozornost, kterou Dial Telecom věnuje výběru technologie, plánování, návrhu, výstavbě a provozu přenosové sítě se dlouhodobě vyplácí a umožňuje, aby z toho benefitovali i zákazníci Dial Telecomu. Ti nyní mají možnost využít služby přenosů 40G na páteřních mezinárodních a národních linkách DWDM sítě Dial Telecomu.

O technologii DWDM

Jde o vlnový multiplex. DWDM  umožňuje přenos mnoha různých signálů na jediném optickém vlákně. Každý jednotlivý signál používá pro přenos dat světelný paprsek s jinou vlnovou délkou, resp. frekvencí (tzv. barvou), kterou generují lasery v optických transpondérech. Světelné signály různých barev jsou pak společně přenášené optickým vláknem a jsou v celé délce trasy několikrát zesilovány. Na konci přenosové trasy jsou signály různých barev od sebe opět odděleny a poté detekovány přijímačem příslušného protějšího transpondéru.

O firmě Dial Telecom, a.s. (Česká republika)

Akciová společnost Dial Telecom je poskytovatelem komplexního portfolia hlasových, datových a internetových služeb s garantovanou dostupností po celé České republice prostřednictvím vlastní jednotné optické sítě. Délka provozovaných optických kabelových tras společnosti Dial Telecom činí v současnosti 4 600 kilometrů v rámci České republiky a 185 km kabelových tras s přibližně 12 000 km optických vláken v rámci metropolitní sítě v Praze. Síť společnosti Dial Telecom má centrální dohledové centrum v Praze. Monitorování sítě i pracoviště podpory zákazníků pracují v nepřetržitém provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Dial Telecom, a. s., je držitelem certifikátů ISO 9001:2009 se zaměřením na management jakosti, ISO 14001:2005 pro kvalitu environmentálního managementu a ISO 27001:2006 pro řízení informační bezpečnosti, tedy ochranu citlivých informací před neoprávněným přístupem. Více informací získáte na webových stránkách http://www.dialtelecom.cz.