Společnosti z České vesmírné aliance uspěly V evropském tendru zaměřeném na kosmické technologie

Další úspěch v oblasti výzkumu a vývoje si může připsat Česká vesmírná aliance (ČVA). V nedávném tendru Evropské vesmírné agentury (ESA), zaměřeném na výzkumně-vývojové projekty, získaly firmy z tohoto průmyslového sdružení osm kontraktů v hodnotě 2, 98 miliónů EUR, tedy převážnou většinu průmyslového rozpočtu. K rozvoji kosmického průmyslu v České republice přispívá také agentura CzechInvest. (TZ)

Zakázky na realizaci projektů v tendru Evropské vesmírné agentury, zahrnující od technologií na efektivnější zpracování dat z dálkového průzkumu Země přes testování pasivních komponentů a technologie raketových palivových nádrží, až po vývoj mechanických komponentů pro satelity, získaly firmy ANF Data, CSRC, EGGO Space, Frentech, Iguassu Software Systems, Synpo a Explosia.

Letecký a kosmický průmysl patří k prioritním sektorům CzechInvestu. Agentura v současnosti v České republice zastřešuje mezinárodní setkání s budoucími partnery v oblasti leteckého průmyslu spolu s Ministerstvem dopravy ČR, které zároveň koordinuje i vesmírné aktivity a vztahy s Evropskou vesmírnou aliancí. Velká kontaktní setkání věnovaná vesmírným projektům a vesmírným technologiím zorganizoval CzechInvest například v Japonsku a v Brazílii v rámci projektu České technologické dny. V obou zemích Česká republika uzavřela dohodu o spolupráci na vesmírných projektech.

„V oblasti leteckého a kosmického průmyslu patří naše země mezi průkopníky inovačních řešení a CzechInvest usiluje o to, aby se české vývojové kapacity zapojily do výzkumných projektů zadávaných leteckými výrobci. Jednou z cest je i projekt Českých technologických dnů, zaměřený na výzkum, vývoj, technologie a inovace mezi Českou republikou a vyspělými zahraničními zeměmi,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

„Český vesmírný průmysl je, jak nyní prokazujeme v Evropské vesmírné alianci, technologicky na vysoké úrovni. Co mu ale zatím chybí je v ostatních členských státech běžná široká mezinárodní síť partnerů, se kterými je třeba vstupovat do konsorcií. Mezinárodní akce jako jsou semináře na Ministerstvu dopravy ČR nebo České technologické dny CzechInvestu v zahraniční, jsou pro naše další úspěchy v ESA klíčové,” uvádí prezident České vesmírné aliance Petr Bareš.

Členským státem Evropské vesmírné agentury je Česká republika od roku 2008. Do jejího rozpočtu ročně přispívá řádově 7 miliony eur. Drtivá část příspěvků se má vracet zpět do ČR ve formě průmyslových zakázek, které si ale firmy musí vydobýt v mezinárodních tendrech.

V příštím roce čeká Českou republiku klíčové jednání o výši příspěvků do ESA na další 4 roky. Podle mezinárodních studií mají investice do Evropské vesmírné agentury jeden z nejvyšších multiplikátorů návratnosti, nemluvě o dopadu na ocenění technologické vyspělosti státu.