NETGEAR nastavuje nový standard pro výkon, dosah i funkční výbavu Wi-Fi routerů pro domácnosti a kanceláře

Praha, 14. listopadu 2011 – Společnost NETGEAR, Inc. (NASDAQGM: NTGR), celosvětový dodavatel technologicky pokročilých značkových síťových řešení pro domácí uživatele, firemní sítě a poskytovatele služeb, uvádí na trh bezdrátový gigabitový dvoupásmový router Wireless-N900 – WNDR4500. Spolu s nedávno uvedeným modelem WNDR3800 představují jediné dva domácí routery nabízející optimalizaci Wi-Fi kanálů Clear Channel Selector a vytvářející privátní cloud se sdílením souborů prostřednictvím služby NETGEAR ReadySHARE™ Cloud. Podporován je rovněž bezdrátový tisk ReadySHARE Printer. (TZ)

Novinka zahajuje novou éru nejvýkonnějších routerů pro domácnosti a kanceláře, které nabízejí maximální rychlost bezdrátového přenosu dat až 900 Mb/s, špičkový dosah a prémiové funkce zvyšující uživatelský komfort. Snadno si poradí s provozem nejnáročnějších aplikací z hlediska nároků na rychlost a kvalitu sítě, jako jsou např. bezdrátové streamování 3D a HD videa, online hraním počítačových her po síti či zálohováním velkých souborů.

Model WNDR4500 poskytuje o více než 50 % vyšší rychlost oproti současné generaci routerů typu Wireless-N750 v rámci 2,4GHz frekvenčního pásma a díky rychlosti 450 Mb/s vymezené pro každé Wi-Fi frekvenční pásmo 2,4 GHz i 5 GHz dosahuje kombinované rychlosti bezdrátového přenosu dat až 900 Mb/s. Pracuje se šesti vysoce citlivými vnitřními anténami vybavených výkonnými zesilovači, kromě maximální rychlosti tedy nabízí i větší dosah a pokrytí Wi-Fi sítě, než kterýkoli jiný bezdrátový domácí router na současném trhu.

Široké možnosti připojení periferních zařízení

NETGEAR WNDR4500 je špičkovým produktem rovněž z hlediska výbavy – seznam pokročilých funkcí je opravdu široký a přidává celé domácí síti více možností při jednodušší správě. K dispozici jsou dva USB porty, takže není problém sdílet současně tiskárnu a externí USB pevný nebo flash disk v rámci domácí sítě; ukládání a načítání souborů z externích disků prostřednictvím sítě je navíc díky výkonnému procesoru až o 30 % rychlejší, než u nejbližšího konkurenta typu Wireless-N900 na trhu.

Instalace a správa routeru WNDR3800 zabere jen několik okamžiků. Není třeba používat instalační CD, protože router může být konfigurován pomocí jednoduchého rozhraní přímo ve webovém prohlížeči na platformách PC, Mac, chytrých telefonech, tabletech či dalších zařízeních.

Nový router je samozřejmě plně kompatibilní také s utilitou pro správu kancelářských routerů NETGEAR Genie (www.netgearcz.cz/genie). Tato zdarma dostupná aplikace založená na technologii SiteView dokáže odhalit spoustu informací o domácí síti i okolních Wi-Fi sítích, automaticky opravuje běžné síťové problémy, pomůže zvýšit bezpečnost a dosáhnout nejlepšího pokrytí Wi-Fi sítě. Model NETGEAR WNDR4500 lze pomocí této utility navíc i konfigurovat.

Rodiče, stejně jako třeba firemní administrátoři, mohou snadno určit, které webové stránky jsou svým obsahem nevhodné pro jejich děti či zaměstnance; k takovým se pak nebude možné připojit. Tuto a další funkcionality zajišťuje utilita NETGEAR Live Parental Controls, která spolupracuje se všemi zařízeními v síti včetně počítačů s Windows, Mac, chytrých telefonů nebo třeba tabletů, je založena na technologii OpenDNS a poskytuje filtrování obsahu a nežádoucích stránek přímo na routeru. Lze rovněž nastavit časové rozmezí, po které bude internetové připojení aktivní.

Vstupenka do světa cloudu

Funkce Clear Channel Selector, která byla dosud dostupná pouze v nejvyšších řadách firemních bezdrátových routerů a v nedávno představeném modelu WNDR3800, automaticky detekuje přehlcené Wi-Fi kanály a přepíná provoz na méně vytížené. Přetěžování Wi-Fi kanálů představuje stále významnější problém z důvodu zvyšování penetrace Wi-Fi zařízení a vysílání, typicky bezdrátových telefonů, elektronických chůviček či signálů šířených sousedy. Navíc se „souboje“ o dostupné frekvence běžných domácích zařízení nepřímo účastní i zařízení, která mohou rušit vysílání Wi-Fi přístrojů, jako třeba mikrovlnné trouby. Díky funkci Clear Channel Selector mohou uživatelé vytvářet spolehlivější domácí Wi-Fi síť s výrazným snížením náhodných výpadků, odpojení a zpomalení, na něž jsou citlivé náročné aplikace typu streamování HD videa, hraní online her pro více hráčů či přenosu hlasu a videochatu.

Majitel nového routeru WNDR4500 může aktivně využívat rovněž výhod moderního cloudu. Prostřednictvím funkce ReadySHARE Cloud (www.netgear.com/readyshare) lze vytvořit z pevného nebo flash disku připojeného do USB portu routeru WNDR4500 privátní cloud pro bezpečný přístup a sdílení souborů v rámci domácí sítě či kdekoli v dosahu internetu. Není třeba zdlouhavě vybírat veřejné úložiště a nahrávat jednotlivé soubory, stejně tak odpadají obavy o nastavení soukromí nebo nenadálý výpadek dané veřejné služby. ReadySHARE™ Cloud umožňuje snadno určit, které soubory a složky na USB disku mohou být sdíleny a tyto sdílené soubory jsou poté dostupné z kteréhokoli počítače připojeného k internetu, stejně jako prostřednictvím stejnojmenné aplikace společnosti NETGEAR určené pro iPhone, iPad, iPod Touch a chytré telefony i tablety se systémem Android.

Prémiový model WNDR4500 je nejvýkonnější současný router společnosti NETGEAR. Jeho základem vysoce výkonný procesor Broadcom BCM4706 společně se 128 MB flash paměti a 128 MB RAM.

Kromě zmíněných funkcí nabízí mimo jiné také tyto další vlastnosti:

  • ReadySHARE Printer – USB tiskárny připojené k routeru mohou být zpřístupněny z jakéhokoli počítače připojeného k domácí síti. Není tedy nutné kupovat tiskárnu se zabudovaným Wi-Fi rozhraním pro bezdrátový tisk.

  • Síť pro neautorizované (tzv. guest) uživatele – dovoluje návštěvníkům připojit se k vybraným počítačům, tiskárnám, úložištím nebo jiným zařízením domácí sítě bez přiděleného síťového hesla; majitel routeru má samozřejmě možnost nastavení úrovně omezení přístupu.

  • Certifikace DLNA – router podporuje standard DLNA zaručující bezproblémové streamování multimédií do DLNA kompatibilních televizorů, Blu-ray™ přehrávačů či herních konzol.

  • Automatická kvalita služby (QoS) – zaručuje nejlepší možné podmínky např. pro sledování videa na internetu díky upřednostnění odpovídajícího síťového provozu před jinými přenosy v rámci domácí sítě.

  • Gigabitové kabelové připojení – čtyři ethernetové porty zaručují stabilní přenos dat maximální rychlostí 1 000 Mb/s.

  • Automatické zabezpečení Wi-Fi sítě – router již ve výchozím továrním nastavení využívá zabezpečené bezdrátové přenosy, takže je domácí Wi-Fi síť chráněna od prvního okamžiku. Podporuje šifrování WPA i WPA2, nabízí dvojitý firewall (SPI i NAT) pro účinnou ochranu proti hrozbám z internetu a poradí si rovněž s útoky typu Denial of Service (DoS).

  • Plánované vypínání Wi-Fi sítě – pro maximální úsporu energie může být bezdrátová část routeru vypínána podle individuálního časového harmonogramu uživatelů. Typicky třeba při používání v kancelářích lze nastavit vypínání Wi-Fi sítě o víkendech, v domácnostech pak v noci.

  • Mód přístupového bodu – router lze nakonfigurovat jako přístupový bod Wi-Fi sítě, který lze následně připojit k jakémukoli dalšímu routeru. Díky tomu lze model WNDR4500 používat pro rozšíření stávajícího pokrytí Wi-Fi sítě a výrazně zvýšit rychlost komunikace mezi zařízeními v rámci domácí sítě.

  • Měření síťového provozu – router zaznamenává objem síťového provozu procházejícího přes internetový port routeru. Lze nastavit upozornění při dosažení měsíčního limitu přenosu dat.

„Jsme hrdí na to, že neustále pokračujeme ve štafetě představování nejvyspělejších bezdrátových routerů,“ řekl Sandeep Harpalani, vedoucí manažer pro bezdrátové sítě ve společnosti NETGEAR. „NETGEAR WNDR4500 stojí osamoceně na vrcholu současných domácích routerů díky schopnosti poskytnout maximální přenosovou rychlost, dosah i sbírku prémiových funkcí při zjednodušené správě. Utilita NETGEAR Genie se navíc postará o to, aby i ti nejméně zkušení uživatelé objevili a dokázali naplno využít všechny možnosti moderní domácí sítě.“

Cena a dostupnost

NETGEAR N900 Wireless dual band gigabit router (WNDR4500) je již v prodeji v síti autorizovaných distributorů a obchodních partnerů společnosti NETGEAR za doporučenou cenu 4 590 Kč vč. DPH.

Více informací o novém vysoce výkonném routeru NETGEAR WNDR4500 je k dispozici na webových stránkách www.netgear.cz/home/products/wirelessrouters/high-performance/WNDR4500.aspx nebo

www.netgear.com/ultimatewifi.

O společnosti NETGEAR

Společnost NETGEAR (NASDAQGM: NTGR) navrhuje inovativní, značková technologická řešení, která svým vysokým výkonem, spolehlivostí a snadnou použitelností odpovídají na specifické síťové, úložné a bezpečnostní potřeby malých či středně velkých firem a domácích uživatelů. Nabízí ucelené portfolio síťových produktů, které umožňují uživatelům propojit jejich multimediální zařízení a internet – sdílet připojení k internetu, periferní zařízení, soubory, digitální multimediální obsah a aplikace mezi více počítači a dalšími elektronickými přístroji s přístupem k internetu. Pro podniky poskytuje společnost NETGEAR síťové prvky, úložiště a bezpečnostní řešení bez dodatečných vysokých nákladů a složitosti, které jsou jinak typické pro rozsáhlé IT infrastruktury. NETGEAR zároveň podporuje poskytovatele špičkových služeb v jejich oblasti podnikání.

Produkty NETGEAR jsou postaveny na osvědčených technologiích z oblasti bezdrátového připojení, ethernetových a powerline sítí, přičemž je u nich kladen důraz na spolehlivost, snadné použití, pokročilé funkce, stylový design a technologické inovace. Na všechny produkty ProSafe poskytuje NETGEAR doživotní záruku. Řešení NETGEAR se prodávají na více než 28 000 obchodních místech po celém světě a prostřednictvím více než 37 000 prodejců s přidanou hodnotou. Společnost sídlí v San Jose v Kalifornii a má pobočky v 25 zemích. NETGEAR je partner programu ENERGY STAR®. Další informace jsou k dispozici na webových stránkách www.netgear.cz, případně www.netgear.com. Sledujte společnost NETGEAR na twitter.com/NETGEAR a www.facebook.com/NETGEAR.