Rok 2012 bude ve znamení živého videa

Praha, Brno | 16. leden 2012 – Více než 350 terabajtů dat odeslaly v roce 2011 servery služby XpressTV, specializované na přenos živého videa po internetu. Největší zájem měli diváci o záběry porodu medvědice Cory z brněnské ZOO, který v přímém přenosu současně sledovalo více než 10 000 diváků. Službu XpressTV provozuje společnost Virklis. (TZ)

„Loni jsme mimo jiné zapracovali na zkvalitnění naší služby a rozvinutí možností, kde všude lze streamované video použít,“  říká manažer projektu XpressTV Oliver Dlouhý. „Dovolím si tvrdit, že dnes prakticky neexistuje běžně rozšířená platforma, na které by nebylo možné sledovat videa vysílaná naším prostřednictvím. Pokrýváme všechny typy zařízení, všechny operační systémy. Právě uživatelé mobilních zařízení s možností připojení k internetu, především chytrých telefonů a tabletů, budou letos podle našich očekávání generovat výrazný nárůst sledování živých i archivních videopřenosů.“

XpressTV nabízí cenově dostupné řešení pro vysílání živého i archivního videa po internetu na co nejvyšší počet zařízení a platforem. Servery služby disponují vysokou konektivitou a výpočetním výkonem, což umožňuje současně obsloužit desítky tisíc diváků, a to až ve Full HD (1080p) kvalitě.

Zákazníci využívají službu XpressTV především pro vysílání sportovních přenosů, tiskových konferencí, seminářů či konferencí.

„Rok 2012 bude podle všech dostupných informací rokem razantního nástupu tzv. chytré televize (Smart TV), která otevře prostor pro vznik a vzestup menších internetových televizí,“ zamýšlí se nad nadcházejícími měsíci Oliver Dlouhý. „Právě pro ně je XpressTV špičkovou a přitom nákladově velmi přijatelnou vysílací technologií. Hodláme se tomuto segmentu intenzivně věnovat, stejně tak vidíme značný potenciál v oblasti živého vysílání nejrůznějšího typu přednášek a konferencí. Máme i další konkrétní cíl: Rádi bychom pokořili hranici 20 000 diváků, kteří budou současně sledovat některé z našich vysílání.“

Mezi zákazníky XpressTV patří například hasičská televize HASICI150.TV (www.hasici150.tv), brněnská ZOO (www.zoobrno.cz), brněnský klub Fléda (http://fleda.cz), zpravodajský web tn.cz TV stanice Nova (http://tn.nova.cz/zpravy) nebo firma KARAT Software (www.karatsoftware.cz).