Fujitsu vyvíjí pro nevidomé navigaci do vnitřních prostor

Praha, 31. července 2012 – Společnost Fujitsu se spolu s Japonským národním institutem pro informace a komunikační technologie (NICT) dohodly na vývoji nového navigačního systému, který bude určený do vnitřních prostor. Pomáhat má především nevidomým ve snazší orientaci na místech, kde jsou nefunkční klasické GPS technologie. Navigace bude probíhat v reálném čase prostřednictvím hlasového výstupu, který bude přicházet z uživatelova smartphonu. (TZ)

Navigace ve venkovních prostorech, známá jako GPS, je dnes běžnou záležitostí, nelze ji však používat i v prostorech uvnitř. V nově vyvíjeném navigačním systému společností Fujitsu slouží k měření vzdálenosti předmětů od zdroje UWB bezdrátová technologie, která za pomocí rádiových vln dokáže určit velmi přesnou polohu předmětů i ve vnitřních prostorech, v reálném čase a s přesností s maximální odchylkou do 30 centimetrů.

V místnosti bude instalováno několik mobilních základen, které budou vysílat informace o pozici sledované osoby a pozici předmětů přímo do počítače. Počítač takto získaná data zpracuje a přepošle je dále do mobilního telefonu se speciální aplikací. Hlasový výstup z telefonu pak bude směrovat uživatele po prostoru k vybranému cíli/předmětu.

NICT a Fujitsu společně pracují i na vývoji dalších technologií, které budou nevidomým pomáhat orientovat se v prostoru vně i venku. Jedná se o vývoj přídavných senzorů, které dokážou detekovat překážky nacházející se kdekoliv v cestě. „Taková technologie by však nakonec mohla pomoci nejen nevidomým. V blízké budoucnosti může sloužit také jako navigační systém pro návštěvníky veřejných míst jako jsou nemocnice, úřady, muzea či nákupní centra,“ uvedl Jan Šplíchal, produktový a PR manažer Fujitsu Technology Solutions Česká republika.

Online zdroje