Výroba klasických wolframových žárovek v září končí

PRAHA, 21. srpna 2012 – Počet úsporných zářivek v českých domácnostech stoupá. Podle průzkumu poradenské společnosti eSvětlo.cz mají Češi již v 65 % případů doma nějaký úsporný zdroj světla. (TZ)

Jejich počet dále rapidně vzroste, protože výroba klasických wolframových žárovek bude letos v září pro evropský trh úplně ukončena. „Nyní jsou v prodeji už jen 40wattové a méně výkonné žárovky, přičemž výroba výkonnějších wolframových žárovek byla nařízením EU ukončena již v předchozích letech. Od září se budou doprodávat pouze skladové zásoby,“ říká Robert Hladil, zástupce poradenské společnosti eSvětlo.cz.

Důvodem pro ukončení výroby klasických wolframových žárovek je jejich vysoká energetická náročnost. Z průzkumu portálu eSvětlo.cz vyplývá, že tuzemská domácnost potřebuje na svícení v průměru 18 žárovek. „V případě kompletní výměny klasických energeticky náročných zdrojů světla (wolframové či halogenové zdroje) za kompaktní úsporné či LED žárovky může úspora domácnosti dosáhnout až 4000 korun za jediný rok,“ vysvětluje Robert Hladil.

Podle průzkumu se v domácnostech na úsporném svícení podílejí zejména kompaktní či lineární zářivky a LED žárovky (viz níže graf srovnávající spotřebu jednotlivých zdrojů světla).

Úsporné zářivky do koše nepatří

S rapidním růstem počtu „úsporek“ roste také potřeba jejich recyklace v okamžiku, kdy doslouží. Zatímco vysloužilé wolframové žárovky lze bez obav vyhodit do koše, ty úsporné je třeba odevzdat k ekologické recyklaci. „Musí se s nimi zacházet jako s nebezpečným odpadem, a to kvůli toxické rtuti, kterou v malém množství světelné zdroje obsahují, “ upozorňuje Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci osvětlovacích zařízení. „Neméně významným důvodem pro recyklaci je zisk druhotných surovin, které lze opětovně použít,“ dodává Chmela.

Rtuti se není třeba bát, zátěž pro životní prostředí představuje jen při neodborné likvidaci. „Zářivku je třeba považovat za elektroodpad – podobně jako mobilní telefony, počítače nebo televize. I ty obsahují řadu toxických látek, které musí být odborně recyklovány,“ doplňuje Chmela. Rtuť se v úsporných zářivkách vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2–5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více.

Při náhodném rozbití zářivky je třeba místnost dobře vyvětrat, střepy zamést a odvézt do sběrného dvora či předat firmě zabývající se likvidací odpadu. „Problém nastává při ukládání většího množství vysloužilých úsporných světelných zdrojů na skládkách komunálního odpadu, kde dochází k větším únikům rtuti do ovzduší nebo do půdy a vody,“ vysvětluje Matěj Man z organizace Arnika. Vyšší koncentrace rtuti mohou znečistit půdu i vodu, v níž se rtuť může transformovat do obzvláště nebezpečné organické formy, která je nebezpečná především pro nervovou soustavu.

Úsporky patří do sběrných míst: nyní jich je přes 3400

V Česku lze vyřazené úsporné zdroje vrátit v jakémkoli obchodě s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, úřadech nebo v řadě firem.

„Celkem se počet sběrných míst rozrostl na 3400 a další stále přibývají. Malých sběrných nádob jsme rozmístili více než 1400 a jen letos jich přibude dalších zhruba 400,“ uzavírá Radoslav Chmela (viz graf). Kde se nachází nejbližší sběrné místo, lze zjistit přes internet na www.ekolamp.cz.

Ilustrační fota je možné stáhnout zde.

SHRNUJÍCÍ INFOBOX:

  • běžné wolframové žárovky jsou nahrazovány úspornými světelnými zdroji
  • nejčastěji jde o kompaktní a lineární zářivky, halogenové žárovky a světelné zdroje na bázi LED
  • roční úspora domácnosti může být až 4000 korun

OBR.: Počet instalovaných malých sběrných nádob

  • úsporné zářivky je nutné kvůli malému množství toxické rtuti recyklovatEKOLAMP zřídil více než 3000 sběrných míst a každým rokem přibývají stovky dalších
  • zpětný odběr zdarma zajistí i každá elektro prodejna
  • více na www.ekolamp.cz a eSvetlo.cz

Srovnání spotřeby jednotlivých zdrojů světla (zdroj eSvětlo.cz)

  Klasická žárovka Halogenová žárovka Kompaktní úsporná žárovka LED žárovka
Spotřeba 60 W 52 W 12 W 9 W
Životnost 1 rok 2 roky 12 let 25 let
Cena za potřebné množství světelných zdrojů
za 25 let
250 Kč 600 Kč 270 Kč 500 Kč
Náklady na elektřinu za 25 let* 6810 Kč 5902 Kč 1643 Kč 1232 Kč
Celkové náklady za 25 let 7060 Kč 6502 Kč 1632 Kč 1521 Kč

* Průměrná cena elektřiny v roce 2012 – 4,54 Kč/KWh

O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je neziskovou organizací, která byla v roce 2005 založena tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR. EKOLAMP vytváří síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých osvětlovacích zařízení, jejich zpracování včetně následného materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů. Více informací na http://www.ekolamp.cz

eSvětlo.cz

Poradensko-prodejní internetový portál působící na českém trhu od listopadu 2011. Kromě poradenství z oblasti světelných zdrojů nabízí široký sortiment kompaktních úsporných a LED žárovek od renomovaných výrobců. Součástí jeho činnosti je i realizace a vyhodnocování průzkumů a statistik týkajících se úsporných žárovek. Portál eSvětlo.cz nabízí řadu praktických rad, které by měly lidem usnadnit orientaci ve světě úsporných žárovek, a také pomáhá vyvracet mnohé mýty a legendy vršící se kolem zmíněných světelných zdrojů.