Počítačové příslušenství Microsoft Hardware slaví jubilejní 30. narozeniny

Praha, 6. září 2012 – Společnost Microsoft tento rok slaví 30 let od založení samostatné divize Microsoft Hardware. Od roku 1982 si připsala několik prvenství v oblasti počítačového příslušenství. Mezi nejinovativnější technologie, které Microsoft představil, se řadí první kuličková myš pro PC, snímací technologie BlueTrack, ergonomické myši a klávesnice, webové kamery schopné pořídit záznam v HD kvalitě nebo první dotyková myš s podporou gest pro Windows 7. (TZ)

Důležité milníky v historii počítačového příslušenství

Divize Microsoft Hardware zaměřená na vývoj počítačového příslušenství a periferií byla oficiálně založena v roce 1982. Již o rok později si připsala první historický úspěch, když do sériové výroby uvedla svou první kuličkovou myš se dvěma tlačítky s přezdívkou „zeleno-očka“. Ta je zároveň první myší, která je kompatibilní s osobními počítači (PC) a je distribuována v balení s prvními z nich. O deset let později v roce 1993 Microsoft představil první ergonomickou myš Microsoft Mouse 2.0. Ta byla vyvinuta na základě několikaletého výzkumu anatomie lidské ruky. Následující rok se nesl opět ve znamení ergonomie, tentokrát ve spojení s první ergonomickou klávesnicí. Zlomovým bodem pro myši se stal rok 1999. Tohoto roku byla představena první optická myš z dílen Microsoft.

V roce 2008 inženýři Microsoftu přišli s revoluční optickou technologií BlueTrack, která vzhledem k fyzikálním vlastnostem modrého světla umožňuje přesnější snímání na nejrůznějších površích. Již blízkou historií je rok 2010, kdy Microsoft představil první webovou kameru, která byla schopna záznamu ve Full HD rozlišení. Operační systém Windows 7 přinesl vylepšené možnosti dotykového ovládání. Toho využila revoluční myš Microsoft Touch Mouse, která byla v roce 2011 uvedena na trh. Jednalo se o první myš s podporou dotykových gest určenou pro nový operační systém.

Přehled jednotlivých milníků od založení Microsoft Hardware

  • 1982 – Založení divize Microsoft Hardware
  • 1983 – První kuličková myš Microsoft Mouse kompatibilní s PC
  • 1993 – První ergonomická myš Microsoft Mouse 2.0
  • 1994 – První ergonomická klávesnice Microsoft
  • 1999 – První optická myš Microsoft
  • 2002 – První bezdrátový set klávesnice a myši s podporou technologie Bluetooth
  • 2004 – První stylová myš vytvořená ve spolupráci s designerém Philippe Starckem
  • 2004 – Nové ergonomické klávesnice a myši v desktopovém balení
  • 2005 – Klávesnice s ergonomickým rozložením kláves pro přirozenou polohu prstů při psaní
  • 2006 – Rozmach rychlých internetových přípojek a IM „kecálků“ odstartoval novou produktovou řadu pro komunikaci po internetu – Microsoft LifeCam a LifeChat optimalizované pro Windows Live Messenger
  • 2008 – Revoluční skládací myš určená pro notebooky. Po složení je velikost myši až poloviční
  • 2008 – Představena revoluční technologie BlueTrack, díky níž lze používat periferie téměř na jakémkoliv povrchu
  • 2010 – Představena komfortní myš Microsoft Arc Touch Mouse s technologií BlueTrack, kterou lze složit až na poloviční velikost
  • 2010 – První webové kamery z řady LifeCam, které jsou schopny pořídit záznam ve vysoké HD kvalitě 1080p
  • 2011 – První myš, která nemá žádná tlačítka, ale pouze snímací plochu s podporou dotykových gest ve Windows 7
  • 2012 – Oficiální certifikát Skype pro všechny Microsoft webkamery s HD kvalitou a USB headsety
  • 2012 – Rozšířená edice designových myší Microsoft, jejichž grafiku navrhovali sami uživatelé, pro modely Wireless Mobile Mouse 3500 a Arc Touch Mouse

Společnost Microsoft vydává jednotlivé milníky i ve formě infografiky. Ta je k dispozici na http://press.amic.cz.

Více informací je k dispozici na www.facebook.com/mshardware.czwww.microsoft.com/hardware.

O hardwaru společnosti Microsoft

Po více než 26 let zaměstnává hardwarové oddělení Microsoftu přední designéry, inženýry a specialisty na ergonomii, kteří se podílí na tvorbě těch nejlepších periferií. Jejich cílem je maximálně zpříjemnit ovládání PC a posílit spojení mezi zákazníky a jejich počítači. V roce 2008 představila divize Microsoft hardware revoluční technologii BlueTrack, díky které myši pracují na mnohem více druzích povrchů.

Informace o společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.

Tento dokument je určen pouze pro informační účely. Společnost Microsoft se zříká jakékoliv odpovědnosti za vzniklé situace týkající se užití tohoto dokumentu pro jiné účely. Společnost Microsoft nebude nikdy odpovědná za jakékoliv mimořádné, přímé, nepřímé či vyplývající škody, ať již vzejdou z účinnosti smlouvy, zanedbání nebo jiné skutečnosti vzniklé následkem užití či interpretace tohoto dokumentu či v souvislosti s ním.

Microsoft je registrovaná obchodní značka společnosti Microsoft Corp. ve Spojených státech amerických a/nebo v jiných zemích. Jména společností a produktů zde uvedených mohou být obchodní značky jejich příslušných vlastníků.