„Tento notebook byl ukraden, vraťte jej do Datartu“

Praha, 25. září 2012 – „Prolom bezpečnostní kód u Ultrabooku™ a odnes si ho domů“, vyzývá své zákazníky společnost Datart. Elektrospecialista ve svých prodejnách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě do konce října 2012 vystavuje šest Ultrabooků™  jako atraktivní návnadu pro všechny, kteří by se chtěli pustit do souboje se zabezpečeným přenosným zařízením. (TZ)

„Jsme si téměř jisti, že všech šest Ultrabooků™ zůstane na svém místě v prodejně i na konci soutěže. Z tohoto důvodu jsme vyhlásili další soutěž, v níž můžete Ultrabook™ vyhrát,“ říká Oto Hausmann, ředitel pro rozvoj a služby společnosti Datart, jež dokonce zprávu rozšířila mezi komunitu hackerů. Každý z Ultrabooků™ v hodnotě kolem dvaceti tisíc korun je „uzamčen“ nejvyspělejší technologií na ochranu notebooků Intel® Anti-theft.

Společnost Datart touto akcí po zhruba půlročním testování zahajuje ostrý provoz služby určené pro uživatele Ultrabooků™. Pokud se uživateli zaregistrovanému k této službě Ultrabook™ ztratí a označí ho jako kradený, dojde k deaktivaci zařízení a z počítače se stane bezcenný kus kovu.

Služba Anti-theft pro majitele Ultrabooku™ stojí pouze 499 Kč na rok. Společnost Datart touto cenou posunula bezpečnost mobilních zařízení na úroveň, která je přístupná pro běžné spotřebitele, menší firmy či živnostníky. „Typickým zákazníkem se mohou stát advokátní kanceláře, lékaři i běžní spotřebitelé, každý, kdo chce mít naprostou jistotu, že jeho firemní či soukromá data budou v bezpečí,“ popisuje širokou skupinu potenciálních zákazníků Oto Hausmann z Datartu.

Lékař: služba je velice potřebná a cenově dostupná

Nabídka Datartu oslovila i praktického lékaře Cyrila Muchu, který před třemi týdny přenesl na Ultrabook™ kvůli mobilitě svou elektronickou evidenci (kartotéku) obsahující mimo jiné citlivá data o zdravotním stavu svých pacientů. „Lékařům byla udělena výjimka a mohou proto pracovat s rodnými čísly a daty svých pacientů. Současně ale mají právně i eticky zakotvenou povinnost je chránit. Kromě zdraví pacientů pro lékaře neexistuje nic cennějšího než jejich citlivá data, proto je jejich bezpečí absolutní prioritou,“ uvádí praktik Cyril Mucha. Služba, která je schopná v případě ztráty uchovat data za všech okolností v bezpečí, mu přijde velice potřebná a za tuto cenu dostupná. Lékař se může pohybovat v terénu u svých pacientů, přitom má informace o jejich zdravotním stavu neustále u sebe a není odkázaný na kartu v papírové podobě.

Ultrabooky™ představují novou kategorii ultra tenkých a ultra lehkých osobních počítačů inspirovanou společností Intel, která vedle razantního zmenšení rozměrů a hmotnosti přináší i řadu dalších technologií, právě například v oblasti zabezpečení.

2 Plné znění průzkumu je dostupné prostřednictvím tohoto odkazu.

Dům a auto zamykáte. Proč nezamykáte počítač?

Z hlediska firem jsou dnes jednoznačně cennější uložená data než samotný hardware – případné škody z odcizených mobilních zařízení jdou do milionů a mohou firmu existenčně ohrozit – domácnosti či jednotlivci, jejichž notebook se dostane do nepovolaných rukou, jsou na tom v jistém ohledu podobně. “I na privátních počítačích se lze zpravidla dobrat informací, po jejichž odhalení nikdo z nás netouží – vedle rodinných fotografií či videí to mohou být přednastavené konfigurace k bankovním účtům, přístupové údaje k dalším úložištím, soukromá korespondence či cenné dokumenty. Technologie Intel® Anti-theft dokáže na dálku počítač vyřadit z provozu a zabránit, aby se kdokoli probíral soukromím majitele,” ubezpečuje Oto Hausmann z Datartu, který apeluje na uživatele, aby si zvykli svá mobilní zařízení chránit. „Děláme to automaticky u svého movitého majetku, přitom ztráta digitálních informací může být pro nás neméně bolestivá, v mnoha případech vzhledem ke své emocionální hodnotě obtížně vyčíslitelná,“ argumentuje Oto Hausmann. “Češi jsou navíc v zabezpečení svých přenosných počítačů poměrně laxní, podle nedávného zjištění společnosti Intel čtyři z deseti firemních notebooků nejsou vybaveny ani základním systémem na ochranu dat, v segmentu soukromých počítačů je situace ještě více alarmující,” říká Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel pro maloobchodní prodej.

S Anti-theftem už počítač pro zloděje nebude zajímavý

Se službou Anti-theft se i ze sebedražšího Ultrabooku™ stane v rukách zloděje bezcenný kus kovu. Zloděj si nepomůže ani výměnou disku. Výrobci a prodejci proto u technologie Intel® Anti-theft sázejí nejen na funkci nepřekonatelné ochrany dat, ale i na preventivně odstrašující účinek: černožlutá nálepka pomůže zapudit potenciální nenechavce. Ti mohou počítat s tím, že se v krátkém čase na ztemnělém monitoru objeví nápis: Tento notebook byl ukraden, vraťte jej do Datartu.

Co to je Ultrabook™

Platformu Ultrabook™ představila společnost Intel 31. května 2011 na veletrhu Computex. Jejím cílem je nabídnout uživatelům maximální uživatelský komfort a nejvyšší možnou míru zabezpečení v jednom jediném zařízení. Jen několik málo měsíců poté, co byla kategorie takto definována, se na trhu loni v říjnu objevily první počítače typu Ultrabook™. Pro rok 2012 se chystá více než 140 modelů typu Ultrabook™.

Jak funguje Intel Anti-theft – nejvyspělejší technologie zabezpečení notebooku?

V současné době se jedná o nejúčinnější metodu, protože kombinuje hardwarovou a softwarovou ochranu. Jestliže majitel oznámí ztrátu či samotný systém vyhodnotí, že byl ukraden, je ze serveru vyslána „jedovatá pilulka“, která přístroj uzamkne a to i v případě, že je vypnutý. Pokud se však Ultrabook™ šťastně vrátí do rukou majitele, je opět možné s pomocí hesla přístroj odblokovat a uvést ho bez zbytečných průtahů do původního stavu,“ popisuje ve stručnosti princip Anti-theft řešení Martin Vařbuchta ze společnosti Intel.