Eaton Elektrotechnika se podílí svým zařízením na výstavbě českého superpočítače BULL

Praha, 6. března 2013 – Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dříve Moeller Elektrotechnika), přední výrobce a distributor elektrotechnického zařízení, zajišťuje kompletní pokrytí zálohy elektrické energie včetně elektroinstalace, regulace a zabezpečení mobilního datového centra vědeckého Centra Excelence IT4Innovation v Ostravě. Stavba superpočítače BULL byla 1. 3. 2013 slavnostně zahájena. Mobilní kontejner zaručí bezpečné a bezproblémové fungování superpočítače i v případě nutného přesunu. Je vybaven vysoce výkonnými záložními zdroji UPS řady 9390, kapotovaným diesel agregátem, řídicím systémem a řadou dalších funkcí, které zabezpečí dodávky elektrické energie. (TZ)

Superpočítač poskytne českým vědcům teoretický špičkový výkon na úrovni  65,54 TFLOPS a tím rozšíří možnosti výzkumu např. v oblasti nanotechnologií, ve strojírenství či v dopravním průmyslu. O jeho bezpečnost a servis se také postará technologie Eaton. Superpočítač pochází z dílny společnosti BULL, předního dodavatele řešení a služeb v oblasti superpočítačové ICT a Enterprise infrastruktury, a také řešení z oblasti bezpečnosti informací či speciálních technologií určených především bezpečnostním složkám státu.

Fotopopisek: Tomáš Hlavsa, Technical Director Bull s.r.o., a Jiří Škrabánek, Project Manager společnosti Eaton Elektrotechnika při předávání klíčů během slavnostního zahájení výstavby.

„Výstavba superpočítače v budoucím ostravském Centru Excelence je velmi zajímavý a jeden z největších vědeckých projektů v České republice. Jsme rádi, že můžeme být jeho součástí prostřednictvím našich osvědčených energetických řešení už od počátku,“  komentoval Jan Vrla, Senior Sales Egineer společnosti Eaton Elektrotechnika.

„Po zřízení Inovačního centra při ČVUT je toto jeden z největších kroků aktivní podpory a k přispění rozvoje v oblasti vědy, průmyslu a ekologie,“ dodala Lucie Kuhnová, Head of Marketing & Communication CZ&SK společnosti Eaton.

Servisní kontejner Eaton

Servisní kontejner neboli Mobilní datové centrum s možností přestěhování je uzavíratelná, tepelně izolovaná místnost, obsahující celou řadu stěžejních prvků pro udržení bezvýpadkového provozu superpočítače. Kontejner je energeticky soběstačný a vybaven vlastním nezávislým chlazením (s výkonem 17 kW).

Nejdůležitějším vybavením kontejneru je bezesporu UPS Eaton pro zajištění bez výpadkového provozu ICT systémů a pro případné překlenutí krátkodobých výpadků napájení z veřejné elektrické sítě. UPS je schopna v době výpadku zásobovat superpočítač energií minimálně 18 minut při zatížení 250 kW. O to se starají vysoce výkonné modulární UPS Eaton 9390 s vysokou účinností (pásmo ESM), a to typu 9390 – 3 x 120-NHS-4X1 (3 paralelně spojené moduly systémem Hot Sync po 120 kVA) včetně externích baterií, NN rozvaděče a celá ústředna pro řízení a monitorování rozvodu elektrické energie. Nechybí kamerový systém CCTV pro sledování vnějšího prostoru Mobilního datového centra ani regulátor spotřeby energie.

IT4Innovations v Ostravě

IT4Innovations je národní superpočítačové centrum, které je součástí VŠB-TUO. Centrum excelence IT4Innovations spolupracuje s asociací PRACE, která usiluje o vytvoření 5 až 6 evropských superpočítačových center se špičkovými výpočetními systémy. V rámci projektu jsou plánovány investice v rozsahu 20 milionů EUR během pěti let jeho trvání. V první fázi českého projektu bude v roce 2013 zprovozněn právě Malý klastr, v roce 2014 pak bude zprovozněn hlavní výpočetní systém, tzv. „Velký klastr“ o výkonu okolo 1 PFLOPS.

Pro další informace jsme k dispozici na níže uvedených kontaktech nebo navštivte webovou stránku http://www.eaton.cz.

O společnosti Eaton Elektrotechnika

Eaton Elektrotechnika s.r.o., výrobce přístrojů pro domovní a průmyslové elektroinstalace, přístrojů pro distribuci elektrické energie a záložních zdrojů patří od dubna roku 2008 do skupiny Eaton Corporation. Společnost vstoupila na český trh v roce 1993. V září 2009 změnila společnost v souvislosti s integrací do skupiny Eaton název z Moeller na Eaton Elektrotechnika s.r.o. Významnou součástí společnosti Eaton Elektrotechnika je výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí, kde se vyrábějí proudové chrániče a jističe a rozváděčové skříně.

Se svými zhruba tisíci pracovníky se společnost řadí mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v Jihočeském kraji.

Důležitou roli v rámci koncernu plní také distribuční a skladové centrum BDC v Pohořelicích u Brna, které zajišťuje dodávky celého sortimentu produktů Eaton a Moeller zákazníkům v České republice a zemích střední a východní Evropy.

V žebříčku Czech TOP 100 nejvýznamnějších firem České republiky se v roce 2011 společnost Eaton Elektrotechnika umístila na 90. místě, čímž se posunula o čtyři příčky výše oproti roku 2010. Dále obhájila 6. příčku v žebříčku TOP100 ICT.

Začátkem roku 2012 otevřela skupina Eaton vlastní inovační centrum ve Vědeckotechnickém parku v Roztokách u Prahy, své první v Evropě a páté na světě.

Více informací získáte na webových stránkách http://www.EatonElektrotechnika.cz nebo http://www.Eaton.cz.

O skupině Eaton Corporation

Elektrotechnický sektor společnosti Eaton je globálním lídrem v distribuci energie a o