130. výročí narození Jaroslava Haška: Doodle ve stylu dobrého vojáka Švejka

Přesně před 130 lety se narodil významný český spisovatel a novinář Jaroslav Hašek. Tuto významnou osobnost si připomíná i český Google, který při této příležitosti na hlavní stránce uveřejňuje speciální Doodle, graficky upravené logo Google. (TZ)

Jaroslav Hašek byl český spisovatel a novinář známý především díky románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Dnes slavíme 130. výročí jeho narození, které si na své hlavní stránce připomíná i Vyhledávač Google.

Jaroslav Hašek byl celý svůj život nonkonformní osobností. Vedl bohémský a tulácký život a po vystřídání krátkodobých zaměstnání se živil už výhradně novinařinou a literaturou. Povídky z jeho pěších cest po Slovensku, Haliči a Uhrách otiskoval tehdejší deník Národní listy. V roce 1907 byl krátce vězněn za svou anarchistickou činnost. Kromě toho, že přispíval do různých časopisů nějaký čas také vedl Kynologický ústav.

V roce 1911 založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona, která svojí politicko-mystifikační činností karikovala tehdejší volební poměry. V roce 1915 narukoval do armády a odjel na haličskou frontu v Rusku. Upadl do zajetí v táboru Totskoje a poté vstoupil do Československých legií. Poté byl odveden do československého pluku, kde působil jako písař, emisař náborové komise a střelec.

Ačkoliv byl autorem řady protibolševických článků, odjel později do Moskvy a začal spolupracovat s bolševiky, přestoupil do Rudé armády a stal se také ředitelem armádní tiskárny v Ufě a poté náčelníkem oddělení pro práci s cizinci. V Rusku se znovu oženil. V prosinci 1920 přijel zpět do Prahy a vrátil se k bohémskému způsobu života.  V srpnu 1921 odešel do Lipnice nad Sázavou, kde 3. ledna 1923 zemřel.

Osudy dobrého vojáka Švejka se staly nejpřekládanější knihou české literatury, kromě toho ale Jaroslav Hašek napsal řadu dalších textů, básní, povídek a kabaretních scén a her. Dobrého vojáka Švejka mohou uživatelé z celého světa vidět na doméně Google.cz v průběhu celého dnešního dne ( 30.4. 2013) až do půlnoci.

Kromě charakteristického grafického zpracování nabídne vyhledávač po kliknutí na Haškův Doodle ty nejdůležitější informace o samotném spisovateli. Technologie tak zábavnou a nenásilnou formou všem generacím připomíná a upozorňuje na významné osobnosti českých dějin. Doodle tohoto významného spisovatele je další iniciativou v rámci celoročního programu “Google pro vzdělávání v Česku” a spadá do oblasti využívání nových technologií v rámci učení.

Janka Zichová, PR manažerka českého Googlu říká: „Vždy je to pro nás úspěch, když se některý z našich nebo uživatelských návrhů nakonec na hlavní stránku českého vyhledávače dostane. Jelikož Švejk je neodmyslitelnou součástí české kultury i humoru, v galerii českých Doodlů má nepochybně své čestné místo.“

Rozhovor s Mikem Duttonem – ilustrátorem a tvůrcem Doodlů

Doodly, které se objevují ve Vyhledávači Google po celém světě tvoří speciální Doodle team, jehož členem je kreslíř Mike Dutton, který žije v Kalifornii. Mike začal v Doodle teamu působit v květnu 2010 a od té doby vytvořil více než 150 ilustrací oslavujících na hlavní stránce Google zvláštní příležitosti a výročí.

Kdo je zodpovědný za grafiku a animace Doodlů?

Doodle tým je tvořený ilustrátory, designéry a programátory, kteří vytvářejí různé varianty loga Googlu, které můžete vidět čas od času na hlavní stránce. Navíc pracujeme s místními experty z kanceláří Googlu po celém světě, kteří nám poskytují různé kulturní odkazy a návrhy na témata, nebo nápady, jaké téma použít. Snažíme se tak uživatelům poskytnout zážitek autentický pro příslušný region, ve kterém oslavujeme nějakou událost či výročí.

Kolik Doodlů vlastně vytvoříte každý měsíc?

Nemáme na Doodly nastavenou žádnou kvótu a počet se mění v závislosti na různých okolnostech. Určité svátky přicházejí každoročně v ten samý čas, ale Doodly spojené s důležitými osobnostmi, jako byl třeba ten oslavující 325. narozeniny Juraje Jánošíka nebo aktuální události jako jsou například olympijské hry nebo přistání sondy Curiosity na Marsu, někdy přicházejí na program nepředvídatelně. Pro představu kolik Doodlů ročně vytvoříme se můžete podívat do našich archivů na stránce www.google.com/doodles

Kolik lidí pracuje na tvorbě Doodlů?

To číslo se mění asi tak často jako naše “měsíční kvóta”, takže je těžké přijít s nějakým konkrétním číslem. V tuto chvíli máme zhruba devět umělců (kreslířů a designérů), tři programátory, pak vedoucího našeho týmu, projektového manažera, marketingového koordinátora, a to nejdůležitější – tři psy, kteří nás čas od času donutí jít ven.

Co je největší výzvou pro tvůrce Doodlu?

Největší výzvou je zkoušet najít nové způsoby jak překvapit a potěšit naše uživatele. Kvůli tomu pokračujeme v prozkoumávání možností interaktivních Doodlů a nových technologií internetu. To je samozřejmě ta zábavná část této práce.

Info o Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí, a to již od roku 1999. Místo klasicky napsaného „Google“ je tedy logo doplněno zajímavými obrázky či pozadím. Tento hezký zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Google Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Google Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes.

Další informace o Doodlech naleznete na stránce: http://www.google.com/doodles/about

Další české Doodly, které se na české doméně objevily:

**



**