Čeká Česko datová revoluce?

Praha, 29. května 2013 – Za posledních pět let vznikly na světě tisíce aplikací, nabízejících společensky prospěšné a ekonomicky přínosné služby. Řada z nich je postavena na využití tzv. otevřených dat veřejné správy nebo komerčních subjektů. Česká republika nyní stojí na počátku datové revoluce. Fond Otakara Motejla, Fakulta informatiky a statistiky VŠE a Matematicko-fyzikální fakulta UK proto společně založily Fórum pro otevřená data. Jeho klíčovým úkolem je ukázat možnosti využití otevřených dat v praxi a poskytovat veřejné správě i široké veřejnosti metodickou a konzultační podporu. (TZ)

Program Fóra pro otevřená data nabývá na důležitosti i proto, že Evropská komise schválila aktualizaci evropské směrnice z roku 2003, která by měla veřejná data vlád, úřadů či institucí zpřístupnit všem zájemcům v otevřeném formátu pro libovolné zpracování. Aktualizace musí projít hlasováním v Evropském parlamentu, a jakmile začne směrnice platit, jednotlivé státy EU budou muset její obsah integrovat do svých zákonů během následujícího roku a půl. Přelomovou direktivu pro otevřená data zveřejnil i americký prezident Barack Obama.

„Naším cílem je propojit firmy, obce, IT specialisty a vysoké školy a ukázat na možnosti využití otevřených dat a jejich ekonomické a společenské přínosy, které lze zatím jen stěží odhadnout. Je však nesporné, že vedou ke zkvalitnění služeb občanům, ekonomickému růstu a úsporám a vzniku podnikatelských a pracovních příležitostí. Zároveň napomáhají zapojení občanů do veřejného života a v neposlední řadě i rozvoji datové žurnalistiky,“ říká Robert Basch, předseda rady Fondu Otakara Motejla. Fórum program zahájí soutěží Společně otevíráme data, která v listopadu ocení nejlepší studentské a veřejné aplikace využívající otevřená data pro společensky prospěšné služby. Partnerem soutěže je společnost CZ.NIC a její výkonný ředitel Ondřej Filip předsedou odborné poroty, která bude hodnotit přihlášené aplikace. Fórum rovněž plánuje spustit pilotní projekty otevření dat pro veřejnost ve vybrané státní instituci a městě přibližně s 50 000 obyvateli.

Otevřená data jsou podle NERV, MPO a OECD předpokladem zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Jejich ekonomický přínos a úspory, jež mohou přinést, odhadují různé studie:

  • otevřená data veřejného sektoru mohou ekonomice v EU každoročně přinést až 40 miliard EUR (studie EU z r. 2011)

  • 16 miliard liber dosáhl ekonomický přínos využití dat veřejného sektoru v roce 2011 (odhad vlády Velké Británie, National Audit Office, 2012)

  • hodnota datasetů uvolněných ve Velké Británii dosahuje 2 miliardy liber ročně (analýza Rufuse Pollocka, ředitele Open Knowledge Foundation, pro britskou vládu)

  • otevřená data mohou ušetřit vyspělým západním ekonomikám 100 miliard eur ročně na straně institucí a dalších 450 miliard u jejich klientů (McKinsey&Company)

  • úspory státu Kalifornie dosáhly 20 milionů dolarů díky upozorněním na nepotřebné veřejné výdaje, na něž poukázali návštěvníci portálu zaměřeného na zvyšování transparentnosti (studie Capgemini Consulting)

Způsoby a metodami výpočtu přínosů a nákladů na publikaci a využití otevřených dat u nás se zabývá Fakulta informatiky a statistiky VŠE v rámci projektu Ekonomické modely otevřených dat. Náklady na otevření dat, tzn. na jejich umístění na internetu, nemusí být vysoké. „Není nutné vše převádět až do podoby propojitelných dat. Prozatím stačí dát data na web jen s otevřenou licencí. Teprve poptávka ukáže, co má smysl dál po technické a informační stránce otvírat a strukturovat,“ dodává Robert Basch.

O faktu, že zájem o otevřená data roste, svědčí i čísla z Velké Británie, která před třemi lety začala otevírat velké množství veřejných informací. Dnes má 37 500 datasetů (data.gov.uk, www.ons.gov.uk a data.london.gov.uk). Největší zájem je o ekonomické a demografické údaje, pracovní trh, správu, provoz vlády, byznys a nemocnost. Průměrný počet zhlédnutých stránek datových souborů na data.gov.uk za období 01/10 – 10/12 vzrostl o 285 % a celkový počet downloadů o 166 %.

Fond Otakara Motejla, VŠE a MFF UK se problematikou otevřených a propojitelných dat zabývají dlouhodobě. Fond Otakara Motejla se v roce 2011 stal konzultantem Úřadu vlády a iniciátorem prosazení otevřených dat do akčního plánu vlády v rámci Partnerství pro otevřené vládnutí a vládní strategie proti korupci pro r. 2013 – 14. Vloni byla díky projektům podpořeným Fondem ve strojově čitelné formě zpřístupněna parlamentní databáze Poslanecké sněmovny.

Mezi klíčové aktivity VŠE a MFF UK patří EU FP7 projekt LOD2 Creating Knowledge out of Interlinked Data, iniciativa www.OpenData.cz, spolupráce na Koncepci katalogizace otevřených dat veřejné správy ČR pro Úřad vlády ČR, Ministerstvo vnitra a Ministerstvo pro místní rozvoj (r. 2012) a tvorbu Metodiky publikace otevřených dat VS ČR.

Doplňující informace:

Co to jsou otevřená data?

Pro tvorbu aplikací lze využívat různé zdroje – od volně dostupných komerčních a veřejných údajů až po otevřená data v pravém slova smyslu. Využít lze například:

Příklady aplikací, které vznikly na otevřených datech

  • bezpečnost obyvatel: mapa kriminality www.santacruzsentinel.com/crimemap – díky této analýze lze přesně předvídat, v jaké čtvrti nebo dokonce ulici je v daný čas vysoké riziko krádeže auta nebo vloupání do domu. Uvolnění dat mělo navíc vliv na ceny nemovitostí. Informace využívají realitní kanceláře, které mohou statisticky například prokázat, že zájemce kupuje dům v bezpečné lokalitě. Podobnou službu nabízí Centrum ProPolice Otevřené společnosti – www.mapakriminality.cz, poskytující srovnání kriminality v krajích

  • bydlení: Numberhood v placené verzi poskytuje více než 70 statistických informací o lokalitách ve Velké Británii. Pokud se například rozhodujete o nákupu nemovitosti, mohou vám data (a související trendy a srovnání se zbytkem země) například o místní úrovni kriminality, nezaměstnanosti nebo kvalitě zdravotní péče poskytnout důležitá vodítka o budoucnosti konkrétní komunity. Zdroj: data.gov.uk. http://numberhood.net/

  • doprava: optimalizace http://commutio.bdigital.org/, jízdní řády – v Helsinkách uvolnili kompletní jízdní řády pro veřejné použití. Dnes nad nimi existuje pět široce používaných aplikací od vyhledávače spojů až po aplikace pro vozíčkáře http://www.hsl.fi/EN/timetablesandroutes/Pages/Mobileapps.aspx

  • informace o veřejné správě a úspory státního rozpočtu: dražby veřejného majetku www.vasmajetek.cz – Váš majetek sbírá data o rozprodeji státního majetku z internetových stránek desítek státních organizací. Tyto informace nejsou k dispozici na jednom místě, a zájemci o ně by proto museli denně procházet weby státních institucí, aby se o prodeji nemovitosti, auta či jiné věci z majetku státu dozvěděli. Zveřejňování smluv vlády http://otvorenezmluvy.sk – smlouvy vlády – Aliancia Fair-Play a Transparency International Slovensko využily zákona vlády Ivety Radičové na Slovensku, který nakázal všechny smlouvy zveřejňovat na internetu. Volební výsledky – www.volby.cz. Informace o veřejných zakázkách – www.vsechnyzakazky.cz

  • legislativa: digitalizace sbírky zákonů ČR www.zakonyprolidi.cz

  • otevření dat ve městě pro různé účely: http://data.wien.gv.at/apps/

  • podnikání: OpenCorporates.com. Jedná se o největší světovou databanku údajů o firmách, která do své databáze stahuje data nejen z několika desítek obchodních rejstříků světa, ale také z dalších dostupných zdrojů.

  • sociální služby: hlasová navigace pro nevidomé  http://blindsquare.com/, vyhledávač parkování www.autoxtreme.nl/project/index.html

  • zdravotnictví: úspěšnost kardiooperací http://goo.gl/mUiUG – operace srdce – v roce 2005 si britský Guardian vyžádal data o úspěšnosti 400 000 kardiologických operací za posledních pět let. Novináři data zanalyzovali a zveřejnili. Lidé si začali pro své operace vybírat nemocnice se statisticky významnější úspěšností. Obratem klesla úmrtnost během operací o 21 %, resp. u specifických typů zákroků až o třetinu, a to přesto, že pacientů přibylo

  • volný čas: mapa cyklistických tras BikeCityGuide – www.bikecityguide.org poskytovatele veřejné sítě půjčoven jízdních kol v Londýně Barclays Cycle Hire, která poskytuje otevřená data o svých službách, využití výpůjčních stanic či konkrétních tarifech. Nejrůznější vývojáři na základě těchto dat vytvořili několik typů mobilních aplikací, které usnadňují půjčování kol (například informují, kde je nejbližší stanice nebo kolik je na ní volných kol), což v konečném důsledku zvyšuje využití celé sítě a její vyšší tržby.

  • vzdělání: testování žáků Scio a expertíza vzdělanosti v ČR www.scio.cz/skoly/vektor/index.asp

Soutěž Společně otevíráme data (www.otevrenadata.cz):

Otevřená soutěž: kategorie – pro veřejnost a studenty SS a VŠ. Jejími partnery jsou společnost CZ.NIC a servery Lupa, Root a Slunečnice.

Hodnotící kritéria pro vítězné aplikace:

Společná:

a) společenský přínos a využitelnost – rozvoj a zkvalitnění služeb pro společnost

b) uživatelská přívětivost, intuitivnost použití

d) funkčnost, technologické řešení

e) efektivnost, přínosy pro případného investora

Samostatná:

a) zajímavost a originalita (pouze pro Kategorii studentskou)

b) udržitelnost, trvanlivost, aktualizace dat (pouze pro Kategorii pro veřejnost)

Hodnocení aplikací je dvoukolové a provádí jej odborná porota. V prvním kole jsou aplikace hodnoceny podle jednotlivých kritérií bodovým hodnocením 1 – 5 bodů, kde 1 = nejhorší, 5 bodů = nejlepší. Ve druhém kole, do kterého postoupí deset nejlepších aplikací z každé kategorie, proběhne hlasování členů poroty. Následně bude stanoveno pořadí první až desátá aplikace v každé kategorii. V případě shodného umístění rozhodne předseda poroty. Vítězné aplikace budou umístěny na www.otevrenadata.cz a alespoň jejich základní verze budou k dispozici zdarma.

Kontakt:

Eva Karasová, manažerka komunikace Fond Otakara Motejla, Jeseniova 47, 130 00 Praha 3,  e-mail: eva.karasova@motejl.cz, mobil: 602 470 323, www.motejl.cz

Posláním Fondu Otakara Motejla, který založila v roce 2012 Nadace Open Society Fund Praha, je rozvíjet právní stát a demokracii a omezit korupci. Fond financuje významné nevládní organizace (např. Transparency International, Ekologický právní servis či Oživení) i malé občanské iniciativy. Mezi jeho nejvýznamnější aktivity patří například Záchrana parku Trojmezí, Corrupt Tour a platformy www.nasstat.cz a www.hodnocenikraju.cz. Vysoká škola ekonomická v Praze je největší ekonomickou univerzitou v České republice. V současnosti se zde vzdělává více než 20 tisíc studentů na šesti fakultách (Fakulta financí a účetnictví, Fakulta mezinárodních vztahů, Fakulta podnikohospodářská, Fakulta informatiky a statistiky, Národohospodářská fakulta a Fakulta managementu v Jindřichově Hradci). Absolventi VŠE zastávají významné funkce v soukromém i veřejném sektoru. Nejvíce jich směřuje do různých odvětví průmyslu a služeb, obchodu, marketingu, bankovnictví, veřejné správy, účetnictví, auditu, cestovního ruchu a oblasti informačních technologií. Čestný titul doktor honoris causa VŠE převzala řada významných českých i zahraničních ekonomů, např. nositelé Nobelovy ceny prof. Robert A. Mundell, prof. Milton Friedman či prof. Gary S. Becker. www.vse.cz. Matematicko-fyzikální fakulta UK je respektovanou školou, která se v hodnocení vědeckých institucí v České republice zpravidla umisťuje na 1. místě. Slovo “Matfyz” je považováno za synonymum pro excelenci ve vědě i výuce. Absolventy MFF UK naleznete v mnoha špičkových firmách (Facebook, Oracle, Generali, Ernst&Young) i na věhlasných světových univerzitách (Oxford, Cambridge, Wyoming, Chicago a další). Kromě kvalitního základu poskytuje fakulta přístup k nejnovějším poznatkům, garantuje účast ČR v mezinárodním fyzikálním ústavu ILL v Grenoblu, umožňuje experimentovat na Terstském synchrotronu, má významný podíl v CERNu, je mentorem prestižního Google Summer of Code, významná je podpora talentovaných studentů v oblasti aplikované matematiky ve spolupráci s RSJ, jednou z největších firem na světových finančních trzích.