České Teko Technology nemá vedoucí dílny. Vede k samostatnosti

Praha, 24. října 2013 – Princip českého výrobce a distributora ekologických tonerů Teko Technology v přístupu vůči zaměstnancům spočívá ve snaze dlouhodobě udržet jednotlivce na dosažených pozicích.  Mezi obchodníky jsou kmenoví zaměstnanci s řadou neocenitelných zkušeností. Výroba je vzhledem k manipulaci s tonerovým prachem pod přísným dohledem. Společnost se nevyhýbá ani prosazování společenské odpovědnosti a podporuje osvětu v oblasti ekologie a recyklace nejen mezi zaměstnanci, ale snaží se i veřejně. (TZ)

Interní procesy podléhají normám, které vrcholový management dlouhodobě nastavuje a aktualizuje požadavky na výkony zaměstnanců a kvalitu provedené práce. Průběžně pak inovuje a vytváří pracovní podmínky s jasným zaměřením na ekologii a bezpečnost práce. V rámci této pracovní politiky společnost prakticky zavedla nový systém odvětrávání, který reguluje nebezpečné látky ve vzduchu. Rozsáhlá renovace výrobních prostor za přispění peněz z EU nejenže rozšířila dosavadní prostory, ale vytvořila i nová pracovní místa. Prošla jí jak výrobní hala, tak přilehlá zkušebna a balírna tiskových náplní.  „Přestože je každý náš produkt vyráběný, testovaný a balený ručně jednotlivými zaměstnanci, máme k dispozici řadu moderních technologií, které zvyšují kvalitu výrobků a zajišťují bezpečné pracovní prostředí,“ upřesnil Petr Kempa, produktový manažer Teko Technology, jenž má na starosti i část personální oblasti.

Petr Kempa se k řešení otázek personalistiky nedostal náhodou

Povinnosti vyplynuly z přidělené agendy práce produktového manažera. Komunikace s dělníky ve výrobně, technickými pracovníky a obchodníky na druhé straně patří ke každodenní rutině. Se zaměstnanci řeší konkrétní problémy, jak pracovní, tak občas i mimopracovní. Nábor pracovníků je podle jeho slov ve firmě spíše samovolný proces. U něj prý aktivně nestojí. Pokud se jedná o dělnickou profesi. Žadatel přijde, vyzkouší si práci a v případě, že vše fyzicky zvládá a firma potřebuje kapacity doplnit, práci získá. U obchodních pozic jsou vybráni vhodní kandidáti systémem výběrového řízení. Důležitá je znalost produktů a portfolia. K tomu má nejblíže právě Kempa. Na starosti má kompletní správu výrobků, novinek, musí vědět, co se šustne na trhu a kde se vyskytují všemožné problémy. Žádnou speciální personální přípravou neprošel. Ale při zamyšlení musí dát zapravdu, že velkou roli sehrálo studium Univerzity Palackého v Olomouci. Co má obor Ekonomika, management a marketing sportu společného s personalistikou, říkáte si? Mnohé, potvrzuje produktový manažer. Vidí možnou paralelu v práci ve sportovním prostředí, řízení klubu, trenérské činnosti, komunikaci s hráči. Praktické i teoretické zkušenosti se mu vyplácejí i na firemním „hřišti“ a využívá je dodnes. Orientace na výsledek je podle něj klíčem k úspěchu. A tak personální otázky nevybočují z jeho běžné agendy.

Musí však přiznat, že mírná zátěž to pro něj je. Cítí se jako středobod, filtr požadavků, problémů, žádostí i běžného lidského stěžování. Takový brouk pytlík, práce všeho druhu. S každým pracovníkem spolupracuje a komunikuje individuální měrou. Na jedné straně jsou dělníci, kteří vyžadují spíše řízení a úkolování. Komunikaci s obchodníky vnímá více jako spolupráci. Výsledek jejich práce se přenáší ven. Vstřebává poté zpětnou vazbu od obchodníků a zákazníků a požadavky směřuje na dělníky.

Na personální práci není ve firmě Teko potřeba žádného speciálního softwaru. Úkoluje se a zadává do výroby na základě vnějších požadavků se skloubením vlastních možností. O pásovou výrobu nejde. Přístup je značně individuální.

Za péči o zaměstnance očekává výrobní a obchodní společnost aktivní přístup a dobře odvedenou práci. Jen tak je totiž s ohledem na dodržování výrobních procesů a při používání kvalitních materiálů podléhajících přísným evropským normám zaručena vysoká kvalita finálních výrobků a jejich zdravotní nezávadnost, na kterou je firma pyšná.

„Přirozeně si hlídáme, aby toto vše nebylo něčím narušováno. Na základě zodpovědného chování zaměstnanců, obdrží zpětnou vazbu od zaměstnavatele. V celkovém přehledu se jedná o více jak 80 zaměstnanců jak v sídle společnosti, tak v pobočkách v rámci celé ČR,“ dodává Petr Kempa.

V rámci firemní struktury se společnost stará o zaměstnance tak, že pokud je konkrétní zaměstnanec zařazen do určité sekce ve výrobním procesu, je k tomu patřičně vyškolen a vybaven. V pravidelných intervalech má systémově nastaveno hodnocení výsledků pracovního výkonu. Vrcholový management ví přesně, kdo, co a jak tvoří. Každý úkon zaznamená informační systém. Ač jde o výrobce, kde často platí autokracie, všechny případné pracovní i mimopracovní záležitosti se řeší individuálně s ohledem na potřeby zaměstnanců.

Řešení pracovních i mimopracovních věcí třeba při obědě

Petr Kempa přiznává, že vztah a nastavenou důvěru má jiný s člověkem od člověka. Dává přednost individuálnímu přístupu. Není náhodné, že občas i na obědě se probírají soukromé záležitosti, případně, co by bylo potřeba zlepšit. Zdali je třeba vyfasovat nové oblečení a další záležitosti, které patří k chodu výrobního podniku. Zaměstnanci v dílně nemají přímého nadřízeného. Lidé se tak obracejí rovnou na něj. Ve výrobě jsou však samostatní. Dostanou požadavek, co je třeba vyrobit a v případě potřeby vědí přesně, na koho se z vedení obrátit. Funkce vedoucího dílny prý byla pro společnost neproduktivní a ztrátová, tak se jí zbavili. Preferují lidštější přístup. Pracovníci se bez nejmenších obav mohou obrátit na nejvyšší vedení, dveře s nimi rozhodně nevyrazí. Kdo hodnoty vytváří, má ve firmě své místo a vřelý přístup i od Kempy.

Mimopracovní záležitosti jsou i v příjemném duchu. Patří k nim společenské akce jako oblíbený bowling. V Teku se většinou domluví pracovníci mezi sebou a vedení pak akci podpoří. Nedávnou perličkou byla výhra v soutěži s rádiem Orion. Stačilo se zaregistrovat a pozorně poslouchat. Firma díky pracovníkům vyhrála snídani pro celou firmu přímo v kanceláři. Na čerstvých koblížcích a voňavé kávě si pochutnali jak řadoví pracovníci, tak i vedení firmy. Na hodinu a půl kvůli tomu pozastavili výrobu.

Na jednom místě jde vše lépe

Před časem byl problém i z roztříštěností výroby a kancelářemi na různých místech v Ostravě. Vedení společnosti, obchodní, marketingové, technické a výrobní útvary jsou nyní na jediném místě. Přispívá to k zintenzivnění a zefektivnění vzájemné spolupráce a usnadnění a zpříjemnění jednání s klienty.

Firemní kultura má daná pravidla

V oblasti obchodu směrem k vnějšímu prostředí a zákazníkům je v základu postavena firemní kultura na individuálním přístupu. Na základě interních etických norem všichni přistupují k zákazníkovi na nejvyšší možné úrovni. „Výhodou našich obchodníků je, že jsou všichni dlouhodobí kmenoví zaměstnanci s řadou zkušeností. V rámci interního procesu je sledována a hodnocena práce a přístup každého obchodníka k zákazníkům. A v případě, že se setkáme ze strany zákazníka s negativní zpětnou vazbou vůči konkrétnímu obchodníkovi, máme mechanismy, jak tyto případy řešit hlavně ku prospěchu zákazníka,“ upřesňuje Kempa z Teko Technology.

V rámci vnitro firemních vztahů je dlouhodobě nastavená hierarchie pozic, díky které je společnost jako celek velmi kompaktní a stabilní. Každá ze sedmi poboček (pracuje na jednotných principech a díky tomu je zajištěn bezproblémový chod celé společnosti. V návaznosti na to má management dokonalý přehled o funkčnosti a výsledcích. Samozřejmě se snaží vybudovat příjemnou pracovní atmosféru, aby nebylo docházení do práce dennodenní rutinou, ale měli firmu pracovníci rádi a zůstali v ní co nejdéle. A to nejen prostřednictvím například zmíněných teambuildingových aktivit, či náhodných snídaní, kdy vedení oželí i pár hodin zastavení linek. Přestože jsou akce hlavně pro zaměstnance, občas se dá říci, že jsou i rodinného ražení. Ve firmě totiž pracují i otec se synem či dcerou. Když je potřeba práce a je jí málo, vyjde se letitým pracovníkům vstříc a potomky přijme. Dle slov Petra Kempy s nadsázkou občas říkají, že jsou rodinná firma, i když to tak pravda úplně není.

Pomáhá pravidelné vzdělávání

Umožnění pracovníkům v případě jejich zájmu profesní a kvalitativní růst je v zájmu firmy. Vzdělávání i rozvoj jednotlivců realizuje vlastními aktivitami (školení, inovace, výrobně/procesní novinky, vývoj nových produktů a podobně.

Žádný přísný postup v tom však není nutné hledat. Pobočky se mezi sebou domluví například na celorepublikovém setkání, tématem je vývoj na trhu, nové směry, trendy, nové tiskárny na trhu. Každý má prostor na reakci. Výstupy jsou pak zpracovány do jednotné formy a podle nich fungují všichni. Navenek je pak postup sjednocený s uceleným konceptem. Školení se koná například kvůli předcházení technických problémů, což se daří.

Školení se pořádá dle potřeby. Pokud jde o samotné materiály, například při vývoji nového produktu, čerpá se z podkladů dodavatelů a prvovýrobců. Svou roli hrají i bohaté zkušenosti. Materiály na prezentace připravuje Petr Kempa sám, vše prodiskutovává s techniky. Hledají se možnosti výroby a pracovníci, kteří by uměli a měli kapacity nové výrobky zkompletovat. Žádné speciální výukové programy pro to však nejsou třeba. Klasicky probíhá i školení bezpečnosti práce, u obchodníků zas například řidičské zkoušky. Ve firmě se razí ještě jeden přístup, a to, že každý si musí vypěstovat svého zástupce. Lidé musí být zastupitelní. Když člověk umí jednu věc, je to málo.

Prosazování společenské odpovědnosti

Teko Technology dbá na životní prostředí a přispívá cíleně k regionálním otázkám. Firma se od svého vstupu na český trh hlásí k ekologickým a výrobním standardům Evropské unie a aktivně prosazuje svou společenskou odpovědnost. Podporuje osvětu v oblasti ekologie a recyklace, podílí se na místních společenských a sportovních akcích a přispívá k ochraně životního prostředí.

Garance kvality použitých materiálů

Vzhledem k výrobnímu artiklu společnosti je třeba, aby bezezbytku splňovala ekologické postupy a certifikace. Teko Technology vyrábí kompatibilní ekologické tonery a tiskové náplně TEKO. Materiál použitý na jejich výrobu pochází výhradně od dodavatelů z Evropské unie, přesněji z Velké Británie, a společnost disponuje všemi potřebnými certifikáty. Nejpřínosnějším je dodržování pravidel dle normy ISO 9001:2009. Týká se celkového procesu výroby a vším, co s tím souvisí. Každý toner projde před opuštěním továrny sérii testovacích tisků, kdy je odzkoušena barevná kvalita, funkčnost a mechanická odolnost.

Ekologická likvidace

Firma tiskové náplně nejen vyrábí, ale také zajišťuje jejich sběr a likvidaci. Svou ekologickou politikou se Teko Technology snaží působit na své klienty a dodavatele a rozšiřovat tak všeobecné povědomí o problematice životního prostředí. Tonery a tiskové náplně do kancelářských zařízení spadají do kategorie nebezpečného odpadu. Prach, elektronické tiskové čipy nebo samotné plastové obaly představují v případě neodborné likvidace značné riziko. Zpětným odběrem tiskových produktů se společnost snaží zabránit jejich likvidaci „po domácku“, při které použité tonery často končí ve  směsném odpadu.  Společnosti přitom využívá služeb specializovaného dodavatele, který se na tento typ odpadu dlouhodobě specializuje. Likvidace každé tiskové náplně je zpětně dohledatelná a dodavatel služeb za ni ručí.

Bezpečná výroba

Tonerový prach, který je náplní všech tiskových kazet, může být látka škodlivá, pokud se s ní manipuluje nesprávně s ohledem na prašné skupenství, ale jako taková škodlivá není. Proto je kladen značný důraz jak na finální kontroly tonerů, z kterých prach nesmí unikat, tak na pracovní prostředí. Všichni zaměstnanci mají k dispozici ochranné pomůcky, které zabraňují vdechnutí prachu či zasažení očí a pokožky „Za své zaměstnance jsme na pracovišti zodpovědní a rozsah této povinnosti si plně uvědomujeme. Ceníme si jejich práce a zdraví a proto o ně maximálně dbáme. Prach, který používáme, není zdravotně závadný. Prošel testy Zdravotního ústavu v Ostravě,“ dodal Petr Kempa. Výrobce tonerů TEKO garantuje, že všechny jeho produkty jsou ekologické a k jejich výrobě jsou používány zásadně recyklovatelné materiály.

Všichni zaměstnanci pracují v čistém prostředí a jsou ve styku jen s tím materiálem a stroji, které souvisí s jejich prací. Zabezpečeno je i barvové médium, se kterým přímo nikdo do kontaktu podle Kempy ve výrobě nepřijde. Všechen materiál je ukryt v nádobách, vzduchem se nešíří. Vyfasují roušky, latexové rukavice pro jemnou práci, samozřejmostí je firemní oblečení, obuv. Ale nejde prý o žádné NASA, podmínky jsou lidské, nastavené v rámci certifikačních osvědčení.

Podle slov Kempy běžný den pracovníků ve výrobě začíná příchodem do práce, převlečením do pracovního a pokračováním do sektoru dílen, výstupní kontroly, k balicí lince či do informačního oddělení. Sekce jsou mezi sebou rozdělené. Tak je totiž jasně patrný pohyb všech produktů a díky propracovanému skladovému softwaru je jasně vidět, komu co prošlo pod rukama a kdo nese zodpovědnost. Vstupy a výstupy jsou jasně značené. Firma tak může garantovat jedinečnou a kontrolovanou výrobu svých tonerových produktů.

V průběhu posledních pěti let se výrobce kompatibilních tonerů TEKO hlásí ke společenské odpovědnosti a začleňuje do svých každodenních procesů potřeby zákazníků, zaměstnanců, regionu i celé společnosti. Nabízí přes 70 pracovních míst a počet míst stále navyšuje. Kromě výrobny v Ostravě disponuje Teko Technology sedmi pobočkami po celé ČR, a to v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Karlových Varech, Náchodě a v Mladé Boleslavi.

O TEKO TECHNOLOGY s.r.o.

Společnost TEKO TECHNOLOGY je přední český specialista na profesionální renovace tonerů, kazet a pásek do laserových, inkoustových a jehličkových tiskáren, kopírek a faxů. Na českém trhu působí od roku 1998 a od té doby získala desetitisíce spokojených zákazníků. Vyrábí vlastní značku tonerů TEKO, které jsou zcela kompatibilní se zařízeními značek, Brother, Canon, Epson, HP, IBM, Lexmark, Konica, Kyocera, Lanier, Minolta, Mita, Oki, Olivetti, Panasonic, Philips, Printronix, Ricoh, Samsung, Sharp, Star, Tally, Tektronix, Toshiba, Utax a Xerox.

Svým zákazníkům nabízí TEKO TECHNOLOGY s.r.o. možnost odběru zboží na sedmi místech po České republice, dále odbornou pomoc na všech prodejnách a dopravu objednaného zboží zdarma. Všechny prodávané výrobky jsou šetrné k životnímu prostředí a jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů. Zárukou kvality služeb TEKO TECHNOLOGY s.r.o. jsou oborové certifikáty ČSN EN ISO 9001:2009. Více informací naleznete na stránkách http://www.teko-toner.cz