StatSoft – Analýza – kolik panáků vydrží čert a kolik čertice

Podle tradice obchází 5. prosince Mikuláš s andělem a čertem nebo čerticí domácnosti a nadělují dětem dárky nebo pokárání. Návštěva z pekla i z nebes dostává za předvedené výchovné působení finanční odměnu nebo/a „něco pro zahřátí“. (TZ)

Podle množství alkoholu a aktuální kondice prochází jejich herecké výkony přes fáze postupného zdokonalování až ke stavu totálního kolapsu. Před časem provedla společnost StatSoft s.r.o., poskytovatel statistického softwaru, reálný průzkum se základním cílem odhadnout bezporuchovost čerta v závislosti na počtu přijatých odměn. Překvapivě z dotazování vyplynulo, že čerti nemají o moc větší výdrž než čertice. Podle zjištěných odpovědí se dá předpokládat 50i procentní poruchovost čertic při 5i panácích, u čertů je to pak mezi 6i až 7i. Maximální počet zkonzumovaných naturálií před poruchou však pánové uváděli podstatně vyšší, a to až 25!, zatímco dámy by si troufly nejvýše na 15 kousků.

Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 32 respondentů (18 čertů a 14 čertic) z Čech, Moravy i ze Slovenska (viz tabulka níže). Každá bytost byla požádána, aby uvedla nebo odhadla, kolik naturálií je schopná vypít, když není v kondici (zkrátka jí to nesedne), při normálním stavu a na závěr uvedla ze zkušeností (nebo odhadla) extrémní množství odměn, které je schopna přežít a nepadnout za peklo. Vzhledem k tomu, že uvedené údaje nebyly exaktního charakteru, obsahovaly určitou míru nejistoty, je potřeba použít metody statistické analýzy. Podle výsledků není statisticky významný rozdíl mezi kvalitou „zajištěním služeb“ v Česku a na Slovensku. Zajímavé je, že rozdíl byl markantní s přihlédnutím k věku respondentů, který se pohyboval mezi 20i až 60i lety. Předpokládali bychom, že s rostoucími zkušenostmi vzroste jejich odolnost, opak byl ale pravdou. Zatímco po 3 panácích bude 90% dvacetiletých čertů ve skvělé kondici a po 6i ještě 70%, u padesátiletých už bude na své horní hranici celá polovina a hrozí tedy vysoké riziko poruchy. POZOR – chudáci z pekla se však někdy musí obětovat za ostatní členy výpravy (nejčastěji za anděla) a proto neplatí přímá úměra mezi aktuálním stavem a počtem obsloužených domácností. Doporučujeme tedy zjistit před výkonem věk, kondici i počet předešlých návštěv a podle toho nadílku přizpůsobit.

Na závěr přejeme všem čertům a čerticím i rodičům dobrou kondici a velkou výdrž při mikulášské nadílce a samozřejmě hezké prožití vánočních svátků a divokého Silvestra.