Telefonním budkám zvoní hrana, alternativou může být bezdrátová pevná linka

Praha, 30. ledna 2014: Počet veřejných telefonních automatů v ČR každoročně klesá. Hlavním důvodem je jejich čím dál menší využití, které má za následek to, že nejsou pokryty ani náklady na údržbu a provoz. Navzdory tomu, že většina obyvatel vlastní mobilní telefon, mohou telefonní budky stále hrát, zejména v krizových situacích, klíčovou roli. Adekvátní náhradou do domácnosti může být bezdrátová pevná linka, kterou lze libovolně přemisťovat, připojit se s ní k internetu nebo využívat SMS. Jako jediný na trhu je nabízí mobilní operátor Air Telecom. (TZ)

Snižování počtu telefonních automatů je přirozený proces, neboť většina obyvatel v ČR vlastní mobilní telefon, a využití telefonních budek pochopitelně klesá. Kromě rušení nevýdělečných automatů má na celkovém úbytku podíl i to, že dochází k výměně dvou zařízení, na mince a na karty, pouze za jediný univerzální přístroj.

Telefonní budky mohou zachránit život

Navzdory tomu, že telefonním budkám začíná zvonit hrana, takřka nenahraditelná je jejich role v krizových situacích. Pracovníci záchranných služeb a tísňových linek před jejich plošným rušením varují. Poukazují na skutečnost, že bez těchto zařízení by se mnoha lidem v ohrožení nemuselo dostat včasné pomoci. Důkazem budiž i statistiky společnosti Telefónica, která ročně zaznamenává až 200 tisíc těchto hovorů.

„Domnívám se, že lidé by měli mít možnost nebýt závislí pouze na svých telefonech. Jsou situace, kdy veřejné telefony mohou i zachránit život. Pomoci mohou i lidem, kteří například trpí domácím násilím, stalkingem a podobně. Často jedinou záchranou mohou být také pro ohrožené seniory nebo děti, kteří si z telefonních budek mohou na linku důvěry zavolat zdarma,“ uvádí Bohuslava Horská z Modré linky.

Vhodnou alternativou bezdrátová pevná linka

Právě pro seniory může být zrušení telefonních budek nejvíce omezující. Rychle se vyvíjející technologie, multifunkční dotyková zařízení s množstvím funkcí, nebo minimální rozměry tlačítek mohou být pro někoho nepřekonatelnou překážkou. Alternativou, která se nabízí k mobilnímu telefonu, je bezdrátová pevná linka, kterou jako nabízí jako jediný mobilní operátor Air Telecom. Ta se vzhledem prakticky neliší od klasických pevných linek. Výhodou však je, že si ji uživatel v případě potřeby může vzít s sebou, například na chalupu. Stejně tak ji lze využít pro připojení k internetu nebo SMS komunikaci. Bezdrátová pevná linka, stejně jako klasická pevná linka a telefonní budky, je zapojena do jednotného záchranného systému, díky němuž mohou záchranáři v případě nutnosti zjistit místo, kde se volající nachází.

Více informací naleznete na http://www.airtelecom.cz .

O mobilním operátorovi Air Telecom

Společnost Air Telecom, a. s., je od podzimu 2012 vlastníkem a provozovatelem mobilní sítě U:fon, stala se tak čtvrtým mobilním operátorem na českém trhu. S koupí sítě U:fon v roce 2012 získal mobilní operátor Air Telecom také významné telekomunikační know-how, zkušenosti z trhu i zákaznickou bázi.

V roce 2013 se stal poskytovatelem služeb v síti s nejběžnějším standardem GSM. Air Telecom v tomto roce rovněž posílil své obchodní zázemí na centrální i regionální úrovni a dále rozvíjí portfolio svých telekomunikačních služeb v sítích standardu CDMA a GSM.

Air Telecom je rovněž od listopadu 2013 řádným členem Asociace provozovatelů mobilních sítí, jejíž činností je vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných mobilních telekomunikačních sítí a poskytování veřejných mobilních telekomunikačních služeb v České republice.

Více na http://www.airtelecom.cz .

O mobilní síti U:fon

Mobilní síť U:fon již od roku 2007 nabízí rychlý a cenově dostupný mobilní internet, bezdrátovou pevnou linku a digitální vysílačky. Od června 2008 mohou zákazníci v této síti rovněž využívat mobilní hlasové služby. V roce 2010 pak poskytla síť U:fon jako první v ČR své zázemí novým virtuálním mobilním operátorům.

Provozovatel sítě U:fon, společnost Air Telecom poskytuje své datové služby prostřednictvím technologií CDMA 2000 a EVDO revize A, jež je datovou sítí 3. generace plně srovnatelnou s UMTS/HSDPA. Předností této technologie je zejména zajištění celoplošného pokrytí i mimo velká města. Více na stránkách http://www.ufon.cz .