Kameru v autě zapněte hlavně v pátek a v pondělí

Praha, 26. února 2014 – Nejvíce nehod v jednotlivých dnech se stane v pátek, následuje pondělí a úterý. Společnost Mio Technology, přední světový dodavatel přenosných navigačních zařízení a bezpečnostních kamer do auta, doporučuje využívání auto kamer hlavně v těchto dnech, kdy je pravděpodobnost nehody nevyšší. O víkendu se šance na nehodu snižuje přibližně o jednu třetinu avšak s dvojnásobnou pravděpodobností, že bude zaviněna pod vlivem alkoholu. (TZ)

Ilustrační fotografie naleznete zde: http://www.flickr.com/photos/pramconsulting/tags/tzmio1403/ Zdroj: Mio MiVue

Statistiky dopravních nehod mohou přinést zajímavé závěry i konkrétní poučení. Pro pořízení kamery do auta hovoří například jedno hrozivé číslo, a to cca 13 500 případů v minulém roce, kdy viník z místa nehody ujel. Počet těchto nehod bohužel meziročně vzrost o více než 1000 případů, a nyní tak každý 6 viník z místa činu ujede. Lze předpokládat, že je to z větší míry ovlivněno i alkoholem. Nejvyšším podílem nehod s 1,5 a více promile alkoholu v krvi je Jihomoravský kraj společně s Karlovarským. Plzeňský a Liberecký kraj pak mají největší podíl nehod zaviněných pod vlivem drog. V případech, kdy viník nehody ujede z místa činu, je pak záznam z kamery v autě nepostradatelným.

Ze statistik také vyplývá, že při nehodě způsobené chodcem je 2,5x větší šance, že dojde k jeho usmrcení, než když srážku s chodcem zaviní řidič. Obdobě je to i s věkem, kdy občané starší 64 let mají 2x větší pravděpodobnost úmrtí než osoby středního věku. Následně předložený důkazní materiál z kamery, tak může zásadně ovlivnit vyšetřování a prokázání konkrétní viny, zvláště pokud se jedná o úmrtí.

Počet usmrcených na silnicích naštěstí dlouhodobě klesá, avšak počet nehod bohužel od roku 2009 stoupá. Škody způsobené nehodami jsou v 75 % pouze majetkového charakteru, bez následků na zdraví, případně smrti. Video k prokázání zavinění však slouží jako důkaz i v těchto případech.

„Hlavní město Praha společně se Středočeským krajem tradičně tvoří největší podíl v celkovém počtu dopravních nehod. S více než pětinovým podílem významně převyšují ostatních 12 krajů, a tak lze s čistým svědomím doporučit všem řidičům v této části republiky pořízení jakéhokoliv typu kamery do automobilu,“ říká Tomáš Kudweis, obchodní a marketingový manažer Mio pro ČR a SR. „Pro zajištění věrohodných a průkazných záznamů je třeba myslet i na kvalitní kameru s minimálně Full HD rozlišením a skleněnou optikou, která čitelně zaznamená SPZ i v nočních hodinách a zároveň zachytí maximum detailů pro prokázání neviny. Výhodou je také otočný držák v případě potřeby pořízení záznamu situace na boku vozidla nebo vlastní policejní kontroly,“ dodává T. Kudweis.

Například kamera Mio MiVue 366, disponuje 2,4“ displejem a 120° širokoúhlým objektivem se 6 skleněnými optickými členy, které zajišťují ostřejší obraz a vyšší světelnost. Videa jsou ukládána v širokoúhlém formátu ve Full HD rozlišení 1080p nebo HD rozlišení 720p. Vyšší model bezpečnostní kamery do auta Mio MiVue 388 je navíc vybaven sledováním polohy GPS a kromě zobrazování aktuální rychlosti je schopen také upozorňovat na blížící se rychlostní kameru (radar). Oba modely jsou vybaveny snímačem přetížení (senzor G) pro záznam změny pohybu ve 3 osách. V případě nehody je díky tomu možné zjistit, odkud náraz přišel a jak k němu došlo. Zároveň díky němu dochází k automatickému uložení videa do složky zabezpečené proti náhodnému smazání.

Cena a dostupnost

Cena zařízení pro pořízení důvěryhodných videozáznamů je v případě Mio MiVue 366 stanovena na  3 390Kč vč. DPH  a u Mio MiVue 388 s GPS s doživotní aktualizací radarů na 5 850 Kč s DPH.

Chcete-li získat další informace o službách, produktech a maloobchodních cenách, navštivte, prosím, www.mio.com/cz.

O společnosti Mio

Společnost Mio Technology vyvíjí a prodává produkty, které svým uživatelům umožňují využít poslední novinky v mobilních službách. Společnost byla založena v květnu 2002 a nyní působí na Tchaj-wanu, v Číně, Evropě, Severní Americe, Austrálii, Japonsku a Jižní Koreji. Mio Technology celosvětově zaměstnává více jak 1700 lidí a své produkty prodává ve více jak 58 zemích. Mio Technology je momentálně jedničkou na trhu s GPS
v regionu střední a východní Evropy*. Celosvětově obsazuje třetí příčku.

Mio předpovídá, že mobilní život a mobilní obchod bude v budoucnu základem každodenního života. Produkty, zahrnující autonavigace, osobní navigace a navigační PDA systémy, kamery pro auta, motocykly a outdoor aktivity byly vyvinuty se zaměřením na potřeby zákazníků. Slogan značky Mio, „Explore More“, tedy „Objevte více“, vychází ze snahy zlepšit cesty, kterými lidé vnímají svět, a dát uživatelům vědět, že ho mohou objevovat jednoduše a svobodně.