AVL Moravia zvýšila výrobu o 70 % s podporou adaptivního plánování Berghof

PRAHA, 20. března 2014 – Společnost AVL Moravia, výrobce válcových zkušeben a testovacích zařízení do automobilového průmyslu, úspěšně nasadila řešení pro pokročilé plánování PSIpenta Adaptive  od firmy Berghof, dodavatele podnikového softwaru pro výrobní podniky. S podporou modulů Adaptive, které jsou plně integrovány do stávajícího podnikového informačního systému PSIpenta pro řízení výroby a logistiky, dokázala AVL Moravia zvládnout dramatický nárůst výroby při stejných výrobních kapacitách a minimálním zvýšení počtu pracovníků. PSIpenta Adaptive automatizovaně synchronizuje zakázky + přeplánovává a priorizuje výrobní operace tak, aby bylo dosaženo maximální efektivity výroby a dodrženy termíny dodávek zákazníkům. (TZ)

Společně se zlepšením organizace výroby a důslednou analýzou „make or buy“ pomohla  PSIpenta Adaptive výrazně zefektivnit průtok výrobou. S pomocí systému mohly být odbourány manuální plánovací procesy, které jsou nyní automatizovaně řízeny softwarem. I přes meziroční zvýšení výroby o 70 % nebylo potřeba rozšiřovat výrobní plochy ani adekvátně zvyšovat počet pracovníků, když stačilo nabrat zhruba jen 20 % nových zaměstnanců.

Nové řešení také pomohlo při snižování stavu zásob a s využitím samoregulačních mechanismů pro ERP tuning optimalizovat zásoby tak, aby všechny důležité díly byly v daný moment dostupné a přitom se v zásobách nevázalo příliš mnoho kapitálu. Díky tomu mohlo dojít i při téměř zdvojnásobení průtoku výrobou ke snížení stavu zásob nakupovaného materiálu o cca 40 %.

Implementace pokročilého plánování PSIpenta Adaptive byla reakcí na očekávaný nárůst výroby a na výzvy, se kterými se společnost do té doby potýkala. I přes pokrytí všech logistických a výrobních činností systémem PSIpenta, docházelo k  přetížení kritických činností, zejména nákupu, plánování a montáží. Docházelo ke zpoždění ve výrobě a bylo potřeba příliš mnoho přesčasových hodin. Společnost proto hledala způsob jak dosáhnout vyšší flexibility výroby v prostředí omezeného výrobního prostoru a kapacit.

„Se společností  Berghof dlouhodobě spolupracujeme od roku 2004 a je to spolupráce úspěšná,“ řekl  Milan Rajtár, ekonomický ředitel AVL Moravia. „Pro nás je klíčové, že efekt systému PSIpenta Adaptive není jednorázový, ale dlouhodobý a neustále nám umožňuje zefektivňovat naše procesy a zlepšovat naše data. Díky tomu došlo k výraznému zpřesnění termínů dodávek a k razantnímu zvýšení průtoku výrobou s využitím prakticky stejných zdrojů.“

Implementace řešení proběhla kompletně během 3 měsíců v první polovině roku 2012 v režii společnosti Berghof. Důležitým předpokladem správného fungování PSIpenta Adaptive jsou uživatelé, kteří systém správně používají, a aktuální zpětná vazba z výroby – z toho důvodu byly také zavedeny čtečky čárových kódů umožňující včasné a bezchybné odhlašování operací v systému.

O společnosti AVL Moravia

Společnost AVL Moravia, která patří do rakouského koncernu AVL, je výrobcem testovacích zařízení do automobilového průmyslu a komponent pro mateřskou firmu. Společnost sídlí v Hranicích na Moravě, její roční obrat činí zhruba 700 milionů Kč a zaměstnává zhruba 220 pracovníků, od konstrukčního oddělení až po výrobu a administrativu. Zákazníky společnosti jsou především velké automobilky jako BMW, Renault, Peugeot, Honda, Toyota, Ford či Volkswagen.

O společnosti Berghof

Společnost Berghof Systeme byla založena v roce 1992 v Königsee (Německo). Sídlo společnosti v Durynsku je zároveň centrálou skupiny firem v Německu, Rakousku (Vídeň), Spojených Státech (Detroit) a České republice (Olomouc). Klíčové kompetence firmy Berghof spočívají v expertní znalosti procesů ve výrobních firmách. Jako specialista na ERP tuning a optimalizaci zdrojů a komplexních procesů v zakázkové výrobě patří k firemnímu profilu vedle vývoje softwaru také dodávky špičkového ERP řešení německé společnosti PSI AG s názvem PSIpenta, kompletní péče o zákazníka – systémová integrace, vedení projektu, školení, konzultace, údržba a podpora po implementaci příp. následné optimalizace. Více informací lze nalézt na www.berghof.cz.