easyJet testuje nástroj na diagnostiku a sledování letu v reálném čase

Největší zahraniční pravidelný dopravce na pražském letišti Václava Havla, společnost easyJet, pracuje s FlightWatching na instalaci nejmodernějšího nástroje pro prognostiku chyb. Ten může provoznímu personálu a technikům aerolinky poskytnout aktuální data přímo za letu ze všech letadel. Flotila easyJet dohromady nalétá až 1 400 letů denně mezi více než 138 letišti Evropy, Ruska, Islandu a severní Afriky. (TZ)

Jedná se o inovační webový softwarový systém nazvaný WILCO, který může přes komunikační systém ACARS přijímat aktuální hodnoty parametrů ze systému letadla. Tato data jsou následně převedena do animovaného schématu, které může být použito pro předvídání jakýchkoliv potenciálních problémů nebo na řešení již známých technických chyb ještě než letadlo přistane. Díky tomuto prognostickému nástroji budou moci technici na zemi začít s šetřením problému už v průběhu letu a budou tak moci zajistit, že vše potřebné bude v době přistání letadla již připraveno, čímž se zvýší efektivita práce.

„easyJet neustále hledá nové a rozvíjející se technologie, které společnosti pomáhají být lépe informováni o potenciálních problémech, jakmile vzniknou. Možnost být upozorněn na vznikající problém ještě v době, kdy je letadlo ve vzduchu, nám dává náskok a my tak můžeme vše vyřešit podstatně rychleji. Cestující pak ocení omezení zpoždění,“ říká Ian Davies, vedoucí technického oddělení easyJet.

Na letadlech easyJet už je systém ACARS namontován a motory jsou během letu neustále monitorovány týmem expertů u jejich výrobce ve Spojených státech. Jakékoliv problémy jsou okamžitě hlášeny technikům easyJet tak, aby mohly být naplánovány potřebné údržbové práce.

„FlightWatching vyvinula inovativní softwarové technologie pro monitorování systémů letadla během letu s použitím standardní sítě ACARS,” řekl Jean-Philippe Beaujard, prezident společnosti FlightWatching.

easyJet provozuje flotilu 220 letadel Airbus A320 a A319 a přísně dodržuje všechna doporučení výrobců a regulačních orgánů. Často dokonce tyto hranice ještě zpřísňuje.