Sony World Photography Awards 2014 rozdány, známe vítěze

Jednatřicetiletá americká fotografka Sara Naomi Lewkowicz byla vyhlášena vítězkou ceny 2014 L’Iris d’Or v rámci Sony World Photography Awards Photographer of the Year. Sara Naomi Lewkowicz porazila v historii cen zatím největší ‚startovní pole‘ 139 554 účastníků ze 166 zemí světa. Fotografka získala digitální fotografické vybavení od Sony a šek na 25 000 amerických dolarů. Ceny přebrala na slavnostním večeru u příležitosti udílení cen 2014 Sony World Photography Awards, který se konal v Londýně. (TZ)
  • Trofej L’Iris d’Or a cenu 25 000 dolarů získala americká fotografka Sara Naomi Lewkowicz

  • Byla oznámena jména vítězů profesionálních kategorií

  • Chen Li z Číny získala cenu pro Fotografa roku

  • Mary Ellen Mark získala cenu za Mimořádný přínos fotografii

  • Britská studentka získala cenu pro studenty fotografie a mladá německá fotografka cenu pro mladé fotografické talenty

  • Oznámena byla také jména laureátů knižních cen KKF Book Awards for Best Photography and Moving Image Books

Působivý cyklus Shane and Maggie, intimní pohled na domácí násilí a jeho postupný vývoj, si získal jednohlasnou podporu poroty a fotografce vynesl titul letošní vítězky. V rámci svého projektu se Lewkowicz zaměřila na hlubší a soustředěné zkoumání domácího násilí, které zobrazuje jako proces – ne jako jednorázový incident. Sleduje, jak se rozvíjí a stupňuje násilné chování, které pak naprosto ovládne životy obětí, jejich rodin i samotných násilníků. Krátko- i dlouhodobé následky domácího násilí nesou všichni. Takovému příběhu nelze uniknout – je strašlivý i něžný, prudký i neuchopitelný, vyvedený v živých barvách.

Předseda odborné poroty W.M. Hunt k vítěznému cyklu fotografií řekl: „Pulzující barvy, sršící energii a drama, efektní, intimní a znepokojivě provokující.“ ¨

Kdo je Sara Lewkowicz

Sara Lewkowicz se narodila v New Yorku a momentálně se věnuje magisterskému studiu v oboru vizuální komunikace na Ohio University ve městě Athens. Bakalářský titul v oboru žurnalistika získala na University of North Carolina. Její fotografie již byly otištěny v prestižních titulech jako je Time Magazine, Stern a Days Japan. Lewkowicz získala několik grantů a ocenění, včetně 2013 Alexia Student Grant, prvního místa v kategorii Současná témata v rámci World Press Photo a cenu 2013 Ville de Perpignan Remi Ochlik Award. Byla vyhlášena Studentskou fotografkou roku v rámci cen COPY 2013 College Photographer of the Year a získala další ceny a tituly včetně POYi, Days Japan,  World Report Award na Festivalu etické fotografie a mnoho dalších.

Laureáta L’Iris d’Or, nejprestižnějšího ocenění, vybírá čestná porota. Cena je udělována vždy jednomu fotografovi, jehož dílo je vyhodnoceno jako nejlepší z přihlášených. Vítěz je vždy vybrán z vítězů všech dílčích profesionálních kategorií. Cyklus, který získal L’Iris d’Or, stejně ostatní oceněná díla fotografů, jejichž jména byla vyhlášena na slavnostním večeru, se veřejnosti představí v rámci výstavy 2014 Sony World Photography Awards Exhibition, která proběhne v síni Somerset House v Londýně od 1. do 18. května 2014. Fotografie budou také publikovány ve výpravné ročence 2014 Sony World Photography Awards.

Open photographer of the Year (Fotograf roku – otevřená kategorie): Chen Li, Čína

Čínský amatérský fotograf Chen Li byl vyhlášen vítězem kategorie Open Photographer of the Year. Jeho vítězný snímek Rain in an ancient town(Déšť ve starověkém městě) byl vybrán z 65 000 přihlášených fotografií z celého světa, s nimiž soutěžil o nejlepší snímek pořízený amatérským fotografem. Chen Li, který bydlí v okrese Fenghuang v provincii Hunan, je nadšeným fotoamatérem již přes 30 let.

Vítězové a finalisté profesionálních kategorií

Na slavnostním vyhlášení byli oznámeni také vítězové a ti, kteří získali druhá a třetí místa v profesionální soutěži. Fotografové z celého světa si přebrali své ceny v Londýně.

Vítězný cyklus prací představuje to nejlepší v soudobé mezinárodní fotografii – najdeme zde fotografie ze života, fotografie zajímavých architektonických detailů, které nás nutí objevit něco nečekaného v tom, co vídáme každý den, i úsměvné fotografie mokrých psů. Jména vítězů jsou uvedena zde:

  • Architektura – Ludovic Maillard, Francie

  • Umění a kultura – Viviana Peretti, Itálie

  • Kampaně – Spencer Murphy, Velká Británie

  • Konceptuální fotografie – Thomas Brummett, Spojené státy

  • Moderní společnost – Sara Naomi Lewkowicz, Spojené státy

  • Zpravodajství – Guy Martin, Velká Británie

  • Krajina – Roei Greenberg, Izrael

  • Životní styl – Myriam Meloni, Itálie

  • Příroda – Michael Nichols, Spojené státy

  • Lidé – Mario Wezel, Německo

  • Portrét – Sophie Gamand, Francie

  • Sport – Salvatore Di Gregorio, Itálie

  • Zátiší – Amanda Harman, Velká Británie

  • Cestování – Ricardo Teles, Brazílie

Kompletní seznam vítězů a těch, kteří se umístili na druhých a třetích místech, uvádíme ve factsheetu pro média (viz na konci tohoto dokumentu).

Outstanding Contribution to Photography (Mimořádný přínos fotografii): Mary Ellen Mark, USA

Cenu za Mimořádný přínos fotografii získala kultovní americká fotografka Mary Ellen Mark.

Mary Ellen Mark je uznávána jako jedna z nejvlivnějších světových osobností fotografie; její dílo se stalo měřítkem dokonalosti v oblasti dokumentární fotografie.

Svoji profesní dráhu začala jako fotografka na volné noze, kdy často pracovala jako fotografka při natáčení filmů. Čtyři desetiletí strávila na cestách. Její dílo je charakterizováno neustálou snahou o snímky, které komunikují esenci humanity. Jejím častým tématem jsou lidé na okraji společnosti.

U příležitosti tohoto ocenění proběhne od 1. do 18. května v Somerset House v rámci souhrnné výstavy 2014 Sony World Photography Awards Exhibition také retrospektiva jejích fotografií. Vybrané snímky budou zveřejněny ve výpravné ročence 2014 Sony World Photography Awards.

Mezi dřívějšími nositeli této ceny figurují jména, jako jsou William Eggleston, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud a Phil Stern.

Student Focus Photographer of the Year (Studentská fotografie roku) – Scarlet Evans, Velká Británie

Vítězkou této kategorie byla vyhlášena britská fotografka Scarlet Evans, která reprezentovala svoji školu Central Saint Martins College of Art and Design z Velké Británie, pro niž získala také digitální fotografické vybavení od Sony v hodnotě 35 000 dolarů.

Student Focus Award je jeden z největších mezinárodních programů pro studenty fotografie. Zapojeno je do něho 230 vzdělávacích institucí z celého světa a jeho cílem je podporovat inspirovat budoucí generace fotografů.

Youth Photographer of the Year (Mladý fotograf roku) – Paulina Metzscher, Německo

Nádherný snímek mladé dívky v nočním vlaku v Číně zajistil devatenáctileté Paulině Metzscher cenu pro Mladého fotografa roku. Fotografie byla vybrána jako nejlepší ze všech přihlášených od fotografů do dvaceti let.

Vítězové cen 2014 Kraszna-Krausz Book Awards

Ceny Kraszna-Krausz Book Awards jsou hrdým partnerem Sony World Photography Awards. O 10 000 liber se podělí dvě nejlepší fotografické a filmové knihy roku. Letošními vítězi jsou:

  • Best Photography Book Award: Sergio Larrain: Vagabond Photographer autorů Agnès Sire a Gonzala Leiva Quijada (Thames and Hudson)

  • Best Moving Image Book Award: Charles Urban: Pioneering the Non-Fiction Film in Britain and America, 1897 – 1925 autora Luke McKernana (University of Exeter Press)

Nadace Kraszna-Krausz Foundation také předala Philippě Brewster, šéfredaktorce vizuální kultury nakladatelství I.B. Tauris, cenu Outstanding Contribution to Publishing Award (Mimořádný přínos nakladatelské činnosti) za její dlouhodobou práci a výsledky na poli vydávání vizuálních publikací.

2014 Sony World Photography Exhibition

Všechny vítězné cykly a práce fotografů, kteří se umístili v jednotlivých kategoriích na druhých a třetích místech, se představí na výstavě 2014 Sony World Photography Awards, která bude probíhat v Somerset House od 1. do 18. května 2014 v Londýně. Součástí výstavy bude i speciální retrospektiva kultovní americké fotografky Mary Ellen Mark, nositelky ceny za Mimořádný přínos fotografii.

Program Sony Global Imaging Ambassadors – William Klein a Panos Pictures

Tento program, který Sony realizuje ve spolupráci s World Photography Organisation, je novou iniciativou společnosti sdružující mnoho nejlepších fotografů z celého světa. Legendární fotograf William Klein, společně s vybranou skupinou fotografů uskupení Panos Pictures, se představí v roli ambasadorů programu Sony. Jejich fotografie a zakázky, které vznikly speciálně pro tento program, se také představí na zmíněné výstavě.

Užitečné odkazy:

Galerie všech vítězných a finálových snímků je k nahlédnutí zde: www.worldphoto.org

Vítězné snímky určené ke zveřejnění jsou k dispozici ke stažení na www.press.worldphoto.org  nebo přes www.image.net

Akreditaci novinářského účtu můžete provést zde: www.press.worldphoto.org/register

FACTSHEET:

  • Do soutěže 2014 Sony World Photography Awards bylo přihlášeno celkem 139 554 fotografií, z nichž 69 114 byly snímky profesionálních fotografů, 65 512 snímky v otevřené kategorii a 4 928 bylo snímků od mladých fotografů.

  • Čestná porota
    Předseda: W.M. Hunt (Spojené státy) newyorský sběratel, kurátor a konzultant;  Ruth Eichhorn (Německo), ředitelka pro fotografii časopisu GEO, Isabella Icoz (Turecko), umělecká poradkyně, Johanna Neurath (Velká Británie), ředitelka pro design v nakladatelství Thames & Hudson Publishing, Poorna Bell (Velká Británie), redaktorka pro lifestyle rubriky The Huffington Post, Hannah Brenchley (Velká Británie), fotoredaktorka magazínu Tatler, Guy Harrington (Velká Británie), ředitel společnosti Soho Management, Simon Barnett (Spojené státy), ředitel pro fotografii, CNN Digital, Harry Hardie Candlestar (Velká Británie), Panos Pictures/ HERE Press, Matthew Pillsbury (Spojené státy), fotograf.

  • Výsledky profesionálních kategorií

Architektura

První místo Ludovic Maillard / Babel Photo, Francie

Druhé místo Herman Van Den Boom, Belgie

Třetí místo Sungseok Ahn, Korejská republika

Umění a kultura

První místo Viviana Peretti, Itálie

Druhé místo Elisa Sturaro, Itálie

Třetí místo Chloe Bartram, Austrálie

Kampaně

První místo Spencer Murphy, Velká Británie

Druhé místo Morten Germund, Dánsko

Konceptuální fotografie

První místo Thomas Brummett, Spojené státy

Druhé místo Hao Li, Taiwan

Třetí místo Frauke Thielking, Německo

Zpravodajství

První místo Guy Martin / Panos, Velká Británie

Druhé místo Salvatore Esposito / Contrasto, Itálie

Třetí místo Dan Kitwood / Getty Images, Velká Británie

Moderní společnost

První místo Sara Naomi Lewkowicz / Getty Reportage, Spojené státy

Druhé místo Stanislav Krupař / LAIF, Česká republika

Třetí místo Alejandro Cegarra, Venezuela

Krajina

První místo Roei Greenberg, Izrael

Druhé místo Kacper Kowalski / Panos, Polsko

Třetí místo Matthew Baum, Velká Británie

Životní styl

První místo Myriam Meloni, Itálie

Druhé místo Salvatore Esposito / Contrasto, Itálie

Třetí místo Mikhail Petrov, Rusko

Příroda

První místo Michael Nichols / National Geographic, Spojené státy

Druhé místo Christian Ziegler, Panama

Třetí místo Tony Hertz, Spojené státy

Lidé

První místo Mario Wezel, Německo

Druhé místo Stacy Kranitz, Spojené státy

Třetí místo Vinicio Drappo, Itálie

Portrét

První místo Sophie Gamand, Francie

Druhé místo Anna Di Prospero, Itálie

Třetí místo Ken Hermann, Dánsko

Sport

První místo Salvatore Di Gregorio, Itálie

Druhé místo John Quintero, Kolumbie

Třetí místo YongSheing Zheng, Čína

Zátiší

První místo Amanda Harman, Velká Británie

Druhé místo Matteo Mezzadri, Itálie

Třetí místo Kei-Uwe Gundlach, Německo

Cestování

První místo Ricardo Teles, Brazílie

Druhé místo Wilfred Berthelsen, Norsko

Třetí místo Christian Vizl, Mexiko

  • Čestná porota vybírala minimálně tři a maximálně 10 finalistů pro každou kategorii. Fotografové přihlášení v profesionálních kategorií vstupovali do soutěže s minimálně třemi a maximálně 10 snímky v jedné kategorii. Posuzováno bylo celé jejich přihlášené dílo. Snímky musely být pořízeny v roce 2013 nebo poprvé publikovány v roce 2013.

  • O World Photography Organisation (WPO)

WPO podporuje profesionální, amatérské a mladé fotografy. Představuje globální platformu pro fotografický průmysl, kde dochází k diskuzi, výměně názorů a prezentaci nových trendů ve všech žánrech fotografie. Organizace je nositelkou programů pro globální fotografickou komunitu na poli komerce, kultury i vzdělávání v rámci mnoha sektorů, a vytváří prostor pro zapojení veřejnosti. V současné době patří do portfolia WPO Sony World Photography Awards; the World Photography Student Focus Competition a Youth on Assignment. Kromě toho nedávno WPO zahájila první ročník uměleckého veletrhu se zaměřením na fotografii Photo Shanghai, což je první mezinárodní podnik tohoto typu v asijsko-pacifické oblasti. Vydává také The Magazine, online měsíčník věnovaný fotografii a diskuzi o ní. WPO se také velmi angažuje na sociálních sítích – má webové stránky, Twitter, Facebook a Instagram a pořádá pravidelné veřejné diskuse PhotoTALK. Více informací naleznete pod tímto odkazem: worldphoto.org

  • O Sony Corporation

Sony Corporation je předním výrobcem v oblasti audio a video systémů, herních systémů, komunikací, zařízení a informačních technologií pro spotřebitelský segment i profesionální využití. Díky své nabídce hudby, videa, počítačových her, online zábavy a služeb Sony drží prvenství mezi výrobci elektroniky a zábavního obsahu. Za fiskální rok končící 31. březnem 2013 společnost Sony vykázala roční obrat přibližně 72 miliard amerických dolarů. Globální webové stránky společnosti Sony: http://www.sony.net/ Více informací o Sony Europe naleznete zde: presscentre.sony.eu.

  • Program Sony Global Imaging Ambassadors

Program Sony Global Imaging Ambassadors je o příbězích, které vypráví fotografie a film. Naši fotografové brázdí svět a dokumentují slávu, módu, kulturu, sport, válku, oslavy, lidské utrpení i to, jak se mění naše životní prostředí. Společně se jim daří mapovat náš rychle se měnící svět a společnost ze všech úhlů. Tito fotografové vyprávějí příběhy, které nás dojímají. A tyto příběhy vypráví s pomocí fotografické techniky od Sony. Prostřednictvím tohoto programu věnuje značka Sony podporu skvělým vypravěčům příběhů a dává jim prostředky, s nimiž oni tvoří nádherné obrazy. Více informací o programu naleznete zde: ImagingAmbassadors.sony.net

  • Nadace Kraszna-Krausz Foundation

Knižní ceny Kraszna-Krausz Book Awards jsou oslavou dokonalosti ve fotografii a ve filmu. Byly založeny v roce 1985 plodným maďarským nakladatelem a zakladatelem Focal Press, Andorem Kraszna-Krauszem. Každoročně se uděluje jedna cena knize o fotografii a jedna knize o filmu (včetně televizní tvorby), která vyjde ve Velké Británii v období od 1. ledna do 31. prosince daného roku. Do soutěže přihlášené publikace se stávají součástí sbírky nadace Kraszna-Krausz v rámci knihovny National Media Museum v Bradfordu. Více informací naleznete zde: kraszna-krausz.org.uk

Nadaci Kraszna-Krausz Foundation založil v roce 1985 Andor Kraszna-Krausz, zakladatel vlivného nakladatelství Focal Press. Dobročinná nadace uděluje každoroční ceny knihám o fotografii a filmu a je společně s MACK partnerem cen National Media Museum First Book Award.

Společnost Sony:

Společnost Sony je přední celosvětový výrobce inovativních audio, video, komunikačních a informačních produktů pro spotřebitelský trh i pro profesionální trhy. Společnost Sony je známá díky svým renomovaným audiovizuálním produktům, jako jsou například HD LCD televizory BRAVIA™, digitální fotoaparáty Cyber-shot™, videokamery Handycam®, digitální zrcadlovky „α“ (vyslovuj alfa), tablety Sony a MP3 přehrávače Walkman®, stejně jako osobní počítače VAIO™ a profesionální produkty pro 3D HD vysílání.

Za účelem získání dalších informací o společnosti Sony Europe prosím navštivte stránku http://www.sony-europe.com. Za účelem získání dalších informací o společnosti Sony Corporation prosím navštivte stránku http://www.sony.net.