Skupina Etnetera dosáhla za loňský rok rekordního obratu přes čtvrt miliardy korun

Praha, 13. května 2014 – Skupina Etnetera (formálně ETN Group), kterou tvoří společnosti Etnetera a.s. (tvůrce webů), Etnetera Activate a.s. (on-line business konzultace) a Etnetera Logicworks, s.r.o. (Apple tuning a firemní servis) dnes oznámila hospodářské výsledky za uplynulý fiskální rok. Společnost ukončila fiskální rok 2013/14 (březen 2013 – únor 2014) s obratem ve výši 262 milionů korun. Výsledný obrat představuje meziroční nárůst o více než 52 % (172 milionů Kč v roce 2012/2013). Provozní zisk dosáhl výše 23,4 milionu Kč. (TZ)

Etnetera, to dnes již není pouze tvorba webů. Z původní mateřské firmy stále vznikají další firmy s rozličným zaměřením, přebírající tradiční hodnoty Etnetery, především otevřenost, férovost a dlouhodobá partnerství. Kromě zmíněných Etnetera Logicworks a Etnetera Activate, vzniká rovněž Etnetera Vision, která se zaměřuje na design, animace, videoprodukci a e-learningové aplikace na míru. Snahou akcionářů Etnetery ale nikdy nebylo mít jednu, stále bobtnající firmu. “Rozdělení na více společností je důsledek naší práce na podnikatelském akcelerátoru a usilovné podpory inovačního prostředí. Mělo by také přispět k udržení přátelského neformálního prostředí a výjimečné firemní kultury. Naším cílem je proto mít více firem, s různým zaměřením, které však bude spojovat společný podnikatelský styl, hodnoty a inovační energie,” uvedl spoluzakladatel skupiny Etnetera Václav Bittner.

Kdo a co tvoří jaká čísla v celkovém obratu

Jednotlivé firmy se na obratu skupiny Etnetera podílely v následujícím poměru. Etnetera (obrat 129,5 mil. Kč, provozní zisk 19,8 mil. Kč), Etnetera Activate (obrat 37 mil. Kč, provozní zisk 0,7 mil. Kč), Etnetera Logicworks (obrat 95 mil. Kč, provozní zisk 2,9 mil. Kč). K uvedeným číslům je třeba podotknout několik faktů. Celý fiskální rok 2013/14 byla Etnetera Activate ještě divizí společnosti Etnetera a.s., samostatnou firmou je až od března letošního roku. Fakticky tedy Etnetera a.s. utržila dohromady 166 mil. Kč při provozním zisku 20,5 mil. Kč. To představuje oproti loňskému roku pokles o 15 %. Zásadní růst prokázala především Etnetera Logicworks, která se jinak specializuje především na poskytování služeb pro firemní zákazníky. Část obratu však tvořil přeprodej hardwaru a šlo víceméně o jednorázovou záležitost, se kterou se pro následující období nepočítá.

Jak se dařilo jednotlivým firmám?

Etnetera

Po veleúspěšném roce 2012/13 se Etnetera letos potýkala s řadou výzev spojených s transformací společnosti na svobodně řízenou, které dozrály až tento rok. Na druhou stranu se zrodila řada nových projektů, produktů a služeb, které by měly nést plody v následujících letech. „Ziskově jsme plánovaně níže než předchozí rok (o 15 %) především proto, že jsme loňský rok poměrně výrazně investovali. Do rozvoje lidí, do vývoje nových produktů a služeb, které by měly postupně spatřit světlo světa tento rok,“ řekl Martin Palička, výkonný ředitel společnosti Etnetera a.s.

Etnetera Logicworks

Tento rok byl ve znamení fúze společností Etnetera Electronics, s.r.o. a Logicworks. Po úspěšné akvizici a sloučení aktivit obou společností vykrystalizovalo zaměření na profesionální Apple servis pro firmy a inovační značku NSPARKLE, která se zabývá posouváním hranic možností počítačů Apple. Zároveň s tím došlo k vyčlenění značky Rarus do samostatné firmy, která již není se skupinou Etnetera nijak majetkově provázána. Na podzim roku 2013 došlo k dalšímu posílení ve firemním segmentu akvizicí společnosti AboutMac, s.r.o., díky níž se podařilo výrazně rozšířit zákaznické portfolio společnosti. Dařilo se i velkoobchodním dodávkám, které by však do budoucna neměly představovat zásadní část aktivit společnosti. Etnetera Logicworks se nadále bude soustředit na vytvoření nejlepšího a nejprofesionálnějšího firemního Apple servisu na českém trhu.

Etnetera Activate

Etnetera Activate se dále soustředila na perfektní zvládnutí online marketingu postaveného na datech. Podařilo se rozšířit portfolio klientů využívajících služby související s produkty Adobe Analytics (Omniture) a služby zlepšování user experience (uživatelské zkušenosti). Rostoucí zaměření na tento druh služeb ve výsledku motivoval majitele k založení společnosti plně orientované tímto směrem.

“Potvrdilo se nám, že analyzovat webová data a snažit se navrhovat perfektní user experience má smysl. Baví nás to a klienti si tyto služby žádají,” říká Jiří Štěpán, ředitel nově vzniklé společnosti. “A hlavně vidíme obrovský prostor ke zlepšování a růstu. Chceme se soustředit na rozšíření schopností personalizované práce s online zákazníkem a kvalitní zvládnutí mobilní user experience. Oboje jsou v ČR pole velmi málo oraná,” dodává.

Více informací naleznete na www.etnetera.cz.

ETN Group a.s. tvoří společnosti Etnetera a.s. (www.etnetera.cz), přední česká společnost, která vytváří weby velké rozsahem, nápadem a vlivem. Součástí ETN Group je dále Etnetera Activate zabývající se konzultacemi on-line businessu a pokročilou webovou analytikou (http://activate.etnetera.cz), do skupiny dále patří společnost Etnetera Logicworks s.r.o. orientující se na prodej, tuning a profesionální servis informačních technologií a telekomunikačních zařízení společnosti Apple pro firmy (www.logicworks.cz). Za svou práci Etnetera získala mnohá zahraniční i tuzemská ocenění – Firma roku Hl. m. Prahy 2009, Odpovědná firma roku Hl. m. Prahy 2010, Nejlepší zaměstnavatel roku ČR (3 krát za sebou mezi prvními třemi), IEA, IBA, EBA, Fast50 atd. Mezi klienty společnosti patří např. Allianz, Annonce, Ahold, Blue Style, ČSOB leasing, Datart, Fortuna, Import Volkswagen Group, Telefónica O2, Siemens, Škoda Auto, ŠkoFIN, a další.