Trendy a charakteristiky analytického zpracování dat prostřednictvím bezplatných seminářů ACREA CR

Společnost ACREA CR pravidelně pořádá sérii bezplatných prezentačních seminářů napříč jednotlivými sférami a analytickými úlohami. Letní semestr je úspěšně za námi. (TZ)

Účast na semináři je bezplatná a jsou na ni předvedeny aktuální trendy v oblasti analytického zpracování dat. Letní semestr se nesl ve znamení reportování. Reporting je součástí každodenní činnosti snad každého z nás. Pomocí jediného softwarového řešení lze tuto činnost podstatně zkrátit a získat víc prostoru na samotnou práci s daty.  K těmto účelům slouží software IBM Cognos, nástroj k snadnému a rychlému reportování. Principem zefektivnění činností jako reporting je, že nám zůstává více času se na data dívat, hledat v nich souvislosti a příčiny a právě tato činnost má sloužit k tomu, abychom se správně, rychle a včas dokázali rozhodovat.

Reportování tedy nebylo jediným tématem, které jsme na seminářích probírali. Mezi stěžejní témata stále patří právě statistická analýza dat a data mining – tedy odhalování skrytých informací z velkého množství dat, hledání vztahů mezi proměnnými, hledání faktorů, které mají vliv na určité události – např. který ukazatel poukazuje na velkou pravděpodobnost spáchání pojistného podvodu. Při té příležitosti jsme, jak je již tradicí, na seminářích představili nejnovější verzi dataminingového softwaru IBM SPSS Modeler 16 a jeho novou edici IBM SPSS Modeler Gold. Základem všech seminářů, které se zabývají zpracováním dat, je statistika. Prostřednictvím statistického softwaru IBM SPSS Statistics se účastníci dozvěděli, jak mohou využít software ke statistickému zpracování dat a jejich využití v praxi – jak například používat rozhodovací stromy nebo zobrazovat statistiky do map.

Prezentační semináře jsou součástí služeb společnosti ACREA CR. Účast na seminářích je bezplatná a hlavním cílem je poskytnout uživatelům kvalitní přehled o využití softwaru pro danou sféru, doplněné o praktické ukázky konkrétních úloh. V současné době pro Vás připravujeme nová témata a zajímavé úlohy na zimní semestr. Termíny seminářů jsou již nyní vypsány v našem kalendáři kurzů. Sledujte nás na www.acrea.cz.