Stahování v 3G zrychlilo na 63Mbps

Turecký mobilní operátor Turkcell spolu s firmami Ericsson a Qualcomm dosáhly v 3G síti rychlosti 63 Mbps při stahování dat a 11,5 Mbps při jejich odesílání. V rámci komerční 3G sítě byly takové rychlosti naměřeny vůbec poprvé. (TZ)

V rámci komerční 3G sítě byly takové rychlosti naměřeny vůbec poprvé. Síťové řešení a uzly rádiové sítě byly dodány Ericssonem. Test se uskutečnil na smartphonu poháněném procesorem od Qualcommu.

Šlo o první vysokorychlostní Downlink Packet Access (3C-HSDPA) v rámci obchodní sítě, postavený na technologii 3-Carrier. Ta je navržena tak, aby bez ohledu na vytíženost sítě navýšila rychlost stahování až o 50% oproti Dual-Carrier technologii.

V případě uplinku se o rekord postarala technologie Enhanced Uplink Multi-carrier (EUL-MC), což je součást softwarového řešení 14B od Ericssonu. Tento doplněk dokáže zvýšit rychlosti posílání dat až o 100 procent, což nakonec potvrdil i samotný test.

Turecký mobilní operátor v současnosti využívá sítě s technologií Dual-Carrier HSDPA, která podporuje rychlosti do 43,2 Mbps při stahování dat a 5,76 Mbps při jejich odesílání.

Ukázka byla převedena na frekvenci 2,1 GHz v komerční WCDMA síti, přičemž byly použity tři 5MHz carriery pro downlink a dva 5MHz carrier pro uplink. Všechny fungovaly v rámci 2,1 gigahertzové frekvence, kterou vlastní Turkcell.

EUL-MC je navržen tak, aby umožnil simultánně uplink přenosů na dvou 5MHz carrierech u jediného uživatele a nabídl tak maximálně rychlost na úrovni 11,5 Mbps, přičemž nárůst v rychlosti dosahoval až 100%. Takový nárůst byl přitom naměřen bez ohledu na to, jaké byly podmínky a vytíženost sítě.

3C-HSDPA a EUL-MC jsou dalšími kroky v evoluci technologie HSPA multi-carrier. Díky softwarovému upgradu je multi-carrier vhodný pro rozšiřování kapacity, zvyšování maximálních přenosových rychlostí a výrazné zkvalitnění aplikačního pokrytí. Obě tyto technologie jsou významnými kroky ve zkvalitňování mobilního broadbandu pro spotřebitele. Měly by být komerčně dostupné ve druhé polovině roku 2014.

Tiskovou zprávu v originálním a detailnějším znění najdete ZDE

Poznámky pro redaktory:

Fotografie v tiskové a videa ve vysílací kvalitě si můžete stáhnout zde:

www.ericsson.com/press

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Poznámky pro redaktory:

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2011 činily tržby naší společnosti 226,9 miliardy švédských korun (35 miliard amerických dolarů). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress