Nejstabilnější pozicí slibuje strojvedoucí, nejméně jistoty dává krupiér

Na pracovním portálu Profesia.cz jsme analyzovali 35 750 životopisů, které byly umístěny do databáze životopisů za posledních 12 měsíců. Zaměřili jsme se na délku pracovní doby na jedné pozici. Největší profesní jistotu dává zaměstnání strojvedoucího, vedoucího pošty a vedoucího školní jídelny. (TZ)

Novou práci mění nejrychleji lidé do 34 let

Lidé ve věku od 17 do 24 let mají za sebou v průměru 1,76 předchozích zaměstnání, počet za posledních 36 měsíců roste. Poukazuje to na výzvy, kterým musí ztracená generace mladých lidí čelit. Podle Eurostatu je míra nezaměstnané mládeže v České republice 16,5%, evropský průměr je 22,2%.

O deset let později je průměrný počet předchozích zaměstnání 2,22, což je meziročně o 14% méně. Meziroční snížení sledujeme i u dalších kategorií. Jednoduše, kdo má práci, neopouští ji. Mírný nárůst vidíme až v poslední věkové kategori 55+. Přestože lidé v této kategorii byli zvyklí pracovat v jedné firmě celý život, životní situace je nutí pracovat i v duchodovém věku.

Jistota ve vlaku, na poště nebo ve školní jídelně

Zlaté dno sice pozice strojvedoucího nezaručuje, ale profesní stabilitu určitě ano, protože strojvedoucí své zaměstnání vykonává v průměru 12,7 roku. Takřka identický počet let (přesně 12,4 roku) stráví v jednom zaměstnání vedoucí pošty a vedoucí školní jídelny (11,9 roku). Víc jak deset let v jednom zaměstnání zůstávají i policisté.

Relativně stabilní pozici na trhu práce slibuje podle zjištění portálu Profesia.cz i pozice výrobního ředitele, pracovníka přepážky, celního deklaranta nebo manažera logistiky. „Pozice s perspektivou dlouhodobého zaměstnání jako je vedoucí pošty, policista nebo vedoucí školní jídelny často zastávají lidé pracující ve veřejné sféře,” řekla Kateřina Jaroňová.

 Pokud jde o pozice, z nichž odcházejí lidé nejrychleji, pouze 1,3 roku stráví v zaměstnání tazatel, pomocný kuchař nebo broker. Ani dva roky v jednom zaměstnání nestráví hosteska, telefonní operátor, chůva, plavčík, promotér, krupiér nebo IT tester.

Tabulka 1: Přehled pozic, kde lidé pracují nejdelší a nejkratší dobu 7/2013 – 6/2014

Tabulka1

Zdroj: www.profesia.cz

Profesia.cz – najdi si práci na webu

Na středoevropském internetovém trhu práce působíme již od roku 1997. Během let jsme vybudovali silnou síť spokojených klientů a vděčných uchazečů o práci. Pravidelně přispíváme analýzami z trhu práce v massmédiích i v odborných časopisech.

Kromě České republiky (Profesia.cz, Profesiadays.cz, Recruitrank.cz, HRdays.cz), působíme i na Slovensku (Profesia.sk, Platy.sk, HRclub.sk, Profesiadays.sk, Recruitrank.sk, HRdays.sk, Dielne.sk,Pozicie.sk, Edujobs.sk) a v Maďarsku (Workania.hu, Fizetesek.hu, Recruitrank.hu).

V roce 2005 jsme se stali součástí celosvětové mediální skupiny The Daily Mail and General Trust plc. Od listopadu 2012 patříme do skupiny Alma Media.