MAFRA připomene 25. výročí listopadu ´89 rozsáhlou sérií projektů

Mediální skupina MAFRA připravuje do konce roku prostřednictvím svých titulů rozsáhlou sérii materiálů a projektů věnovaných 25. výročí listopadu 1989. Čtvrtstoletí od pádu komunismu připomenou přední deníky společnosti MAFRA i další subjekty.  (TZ)

„Uvědomujeme si klíčový význam tohoto přelomového okamžiku českých dějin a tak k  němu i přistupujeme. Se vší úctou, zodpovědností a také novinářskou profesionalitou. Listopad ´89 je pro nás stále jedním z nejdůležitějších společenských, ale i mediálních mezníků,“ říká předseda představenstva skupiny MAFRA Štěpán Košík.

Nejstarší český deník a jeho web Lidovky.cz už od začátku roku mapují nejdůležitější momenty listopadových událostí, se kterými jsou nesmazatelně spojené i Lidové noviny.  V těchto dnech exkluzivně vydávají ukázky z nového životopisu Václava Havla z pera Michaela Žantovského.  Významné výročí připomenou během podzimu několika tematickými projekty pod hlavičkou 25 let svobody.  Jde o každotýdenní seriál profilů klíčových domácích i zahraničních osobností Muži a ženy roku ´89.  Bezprostředně před 17. listopadem vyjde celkem pět mimořádných příloh, které bilancují polistopadový vývoj. Pod titulem Před 25 lety  bude denně v říjnu a v listopadu vycházet retro zpravodajství. Deník chystá i několik speciálních vydání svých příloh, například projekt magazínu Pátek Česko 2039 se zaměří na to, jak bude vypadat Česká republika a svět za 25 let. Roli Lidových novin v listopadu 1989 zmapuje Kulatý stůl přílohy Orientace. Listopadu ´89 se bude věnovat i konference Lidových novin Český národní zájem zaměřená na hospodářský vývoj České republiky.

„Obnovené Lidové noviny byly jedním ze symbolů sametové revoluce. Vnímáme to jako velký závazek,“ připomíná ředitel redakce Veselin Vačkov

Také Mladá fronta DNES nabídne netradičním způsobem zpracovaná témata, vztahující se k tehdejší době.  Bude se podrobně zabývat rozkrýváním dosud nezveřejněných příběhů a souvislostí. V seriálu Lidé z Národní třídy bude sledovat osudy lidí, kteří se 17. listopadu 1989 zúčastnili klíčové studentské demonstrace. A sobotní magazín

v duchu Mýtů a konspirace přinese několik zajímavých odhalení, spikleneckých teorií a také uvede na pravou míru mýty spojené s listopadem ´89.

„Chystáme i několik pozoruhodných rozhovorů s neznámými aktéry událostí vedoucích k pádu komunistického režimu,“ říká šéfredaktor Mladé fronty DNES Jaroslav Plesl.

MAFRA připomene ohlédnutí za listopadovými událostmi i na Slovensku to ve spolupráci se slovenskými Hospodářskými novinami a vydavatelstvím Ecopress.