Zelení spouští kampaň Fungující radnice, představují úspěšné řešení problémů v Česku

Strana zelených (SZ) dnes spustila kampaň fungujiciradnice.cz, ve kterém představuje svůj pohled na řešení nejpalčivějších komunálních problémů. Zelení připomínají, že ačkoli řada dalších kandidujících subjektů přichází s obdobnými tématy, jejich věrohodnost k prosazení skutečných řešení je narozdíl od zelených vesměs mizivá. (TZ)

Ačkoli každé město, obec či městská část řeší jiné problémy, některá témata je spojují. Zelení nabízejí shrnutí programových návrhů ve společných tématech jako jsou regulace hazardu, podpora dostupného obecního bydlení nebo dostatek míst ve školkách.

“Návštěvníci webu www.fungujiciradnice.cz uvidí šest vlajkových témat zelených. Ke každému z nich  zelení uvádí příklad špatné praxe a plán, o co budou usilovat v případě zvolení do zastupitelstev měst a obcí. Dále pak konkrétní příklady toho, co se již osvědčilo. Na mapě si lidé rovnou mohou vybrat ze dvou set míst, kde zelení kandidují. Kromě informačního rozměru je web také fundraisingovou výzvou a měl by zeleným pomoci získat příspěvek na kampaně od řady menších dárců. I díky tomuto způsobu financování nás také Transparency International minulý týden pochválila jako nejtransparentnější ve financování kampaní,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Na mnoha místech v ČR právě ti politici, kteří šli roky na ruku betonové či hazardní lobby, obrátili před volbami o 180 stupňů a začali se zaklínat hesly o čisté politice

“Zatímco mnozí si ‘zelená’ témata otevřenosti radnic, fungující odpadové a dopravní politiky nebo tvrdé opozice vůči nekoncepčním developerským záměrům berou do úst právě a pouze nyní v předvolebním čase, zelení zastupitelé a zastupitelky je svojí prací dlouhodobě naplňují. Po volbách se do prosazování politiky fungujících radnic pustí s novou silou,” uvádí Petr Štěpánek, kandidát Trojkoalice zelených, lidovců a STAN na pražského primátora.