Organizace APLA zahájila kurzy počítačové grafiky a animace pro děti s autismem a Aspergerovým syndromem

Díky podpoře společnosti SAP mohla Asociace pomáhající lidem s autismem –  APLA rozšířit svou nabídku volnočasových aktivit pro děti s autismem. Finanční prostředky pokrývající roční kurz v rozsahu 35 lekcí, včetně zajištění platu lektorek, nákupu techniky a software zajistila společnost SAP v rámci svého CSR programu. (TZ)

Praha, 9. října 2014 — Za účasti výkonné ředitelky  APLA paní Magdaleny Čáslavské a generálního ředitele SAP ČR Romana Knapa byly v pondělí 6. října 2014 zahájeny kurzy grafiky a animace. Kurz mohou navštěvovat děti s autismem nebo Aspergerovým syndromem od 12 do 15 let. Kurz se koná jednou týdně až do června 2015 a děti se v něm naučí pracovat s programem Adobe Photoshop, s použitím barev, štětce či tužky a připraví si krátký komiks. V druhé části kurzu se naučí tento komiks rozpohybovat pomocí počítačové animace.

Společnost SAP poskytla sdružení  APLA finanční prostředky, které pokrývají náklady kurzu na celý školní rok, stejně jako nákup potřebného vybavení. Organizačně kurzy zajišťuje  APLA a začlenila je do svých volnočasových aktivit pro děti i dospělé. Zájem o kurz byl mezi členy APLA tak velký, že do budoucna se uvažuje o rozšíření počtu kurzů. Kurz je určen pro čtyři děti a vedou jej lektorky Simona Ullspergerová a Anna Krtičková.

„Stejně jako všechny dnešní děti, i děti s autismem jsou nadšené z nových technologií a počítačů,“ vysvětluje ředitelka  APLA Magdalena Čáslavská a dodává: „Děti s autismem často selhávají v běžných volnočasových aktivitách. V našich kurzech je ale program přizpůsoben tak, aby se dětem dostalo specifického přístupu a podpory, kterou potřebují.“ Děti s  Aspergerovým syndromem často nacházejí uplatnění v oborech, jako jsou počítače, technika a historie. „Jedná se totiž obory, které jsou strukturované, logické a předvídatelné, což lidem s tímto postižením vyhovuje,“ doplňuje dále.

„Společnost SAP se zaměřuje na spolupráci s mladými lidmi. Nedávno jsme v Česku představili nás program spolupráce s univerzitami. Chceme ale hledat talenty i jinde a dát šanci i těm, kteří mají na startu nějaký handicap,“ uvedl Roman Knap, generální ředitel SAP ČR. „Společnost SAP spustila na globální úrovni iniciativu Autism at Work na podporu zaměstnávání lidí s autismem. Naše zkušenosti totiž ukazují, že v oblastech, kde tolik nerozhodují měkké dovednosti, mohou lidé i s tímto handicapem skutečně uspět a být přínosem pro firmy i celou společnost. Proto jsme se rozhodli podpořit právě organizaci APLA,“ pokračuje Roman Knap.

Měsíc dobrovolnictví

Slavnostní zahájení nových kurzů ve spolupráci s APLA koresponduje i se startem měsíce dobrovolnictví, který pro své zaměstnance vyhlašuje společnost SAP tradičně na říjen. Letos se koná již po desáté. Celosvětově se do dobrovolnické práce zapojuje více než 14 tisíc zaměstnanců ve 40 zemích, kteří odpracují více než 77 tisíc hodin. V Česku se rozhodli v letošním roce spojit své síly obě entity SAP, tedy SAP ČR a SAP BSCE, a připravily 23 projektů v Praze, Brně, Čerčanech, Horním Bezděkově a Berouně. Dohromady se jich může zúčastnit až 316 zaměstnanců a věnovat tak až 2 500 hodin dobrovolnickým aktivitám.

Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com.

Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 248 500 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.