První interaktivní dotykový projektor Epson v Česku má ZŠ Lupáčova

První instalace nového projektoru řady EB na ZŠ Lupáčova doplňuje systematičtější využití elektronických učebnic (TZ)

22. října 2014 – Žáci a učitelé žižkovské základní školy Lupáčova mohou nyní využívat zcela novou podobu interaktivní výuky. Dosud používané interaktivní tabule totiž doplnil špičkový dotykový projektor EB-595Wi od společnosti Epson. Škole má tato technologie, nezávislá na nástrojích pro vytvoření výukového obsahu, doplnit stávající elektronické učebnice o nový rozměr kvalitní interaktivní projekce.

Model EB-595Wi, který byl ve škole instalován, je součástí nové řady vzdělávacích projektorů s velmi krátkou projekční vzdáleností představující vůbec první dotykové interaktivní produkty své řady. Nabízí veškeré výhody technologie Epson 3LCD, která zajišťuje vysokou kvalitu snímků a reálný, zcela přirozený obraz i za denního světla. Díky stejně vysokému výkonu bílého i barevného světla poskytuje ve srovnání s konkurenčními projektory třikrát jasnější barvy. Tato technologie rovněž eliminuje barevné záblesky a duhový efekt, čímž zabraňuje předčasné únavě, která je ve vyučování nežádoucí.

Ředitel základní školy v Lupáčově ulici na Žižkově Ing. Milan Hausner je velkým průkopníkem a zastáncem informačních technologií ve školách. Není proto divu, že instalace prvního dotykového projektoru EB-595Wi společnosti Epson proběhla právě zde. „ZŠ Lupáčova je známá tím, že se vždy snažila držet krok s dobou. Měli jsme první interaktivní tabuli na evropském kontinentu, všechny třídy jsou vybaveny projekční technikou a připojením k internetu. Nákup prvního interaktivního dotykového projektoru pro nás tedy byl další logickou volbou a také výzvou,“ říká Ing. Milan Hausner, ředitel ZŠ Lupáčova. „Rozhodujícím posunem vpřed není v tomto případě technologie sama, ale především nové formy prezentace vzdělávacího obsahu. Jestliže jsme se rozhodli využívat ve větší míře elektronické učebnice a vnesená mobilní zařízení žáků (BYOD), o to více potřebujeme spolehlivou výkonnou projekční techniku nezávislou na tom, v jakém programu byl výukový obsah vytvořen. Jádrem činnosti školy ale nemůže být technologie samotná,

nýbrž  výukový obsah, který je kdykoli zpřístupněný všem žákům bez rozdílu věku a technologického vybavení. Kvalitní projekční technika je k tomu však zcela nezbytným předpokladem,“ doplňuje Hausner.

Projektor EB-595Wi pracuje díky technologii 3LCD při relativně nízké teplotě, je velmi tichý a nemá prakticky žádné pohyblivé součásti, které by v budoucnu třeba bylo nutné opravovat či vyměňovat. Navíc je o 25 % energeticky úspornější než projektory s DLP®  technologií. Ve škole se také realizuje projekt úsporné regulace v této oblasti.

Učitelé mohou díky dotykovému ovládání snadno a rychle pracovat s promítaným obrazem a vytvářet tak prostřednictvím výukového obsahu zajímavější a poutavější výuku. Teprve využití vlastních vnesených zařízení žáků se vzdělávacím obsahem přinese bezprostřední zapojení do výuky. Interaktivní vlastnosti projektoru a jeho uživatelsky přívětivé ovládání umožní velmi dobře ovládat nejen vlastní výukové objekty učitelů, ale i celou řadu simulací, animací či videí prostřednictvím online připojení. Roman Vejražka, Business Account Manager pro projektory společnosti Epson Europe, k tomu uvedl: „Snažili jsme se škole nabídnout projektor, který by vyhovoval jejím potřebám. Tedy aby se náklady spojené s jeho pořízením škole co nejdříve vrátily a výdaje spojené s jeho provozem byly minimální. Zároveň jsme hledali zařízení, které nabízí nejmodernější dostupné technologie. Kromě úspory a interaktivity projektor EB-595Wi nabízí také možnost bezdrátového připojení, které společně s aplikací iProjection usnadňuje sdílení obsahu z celé řady chytrých zařízení.“

O ZŠ Lupáčova

ZŠ Lupáčova je vzdělávacím zařízením MČ Praha 3.  Dlouhodobě se zaměřuje na výuku cizích jazyků, s níž žáci začínají v 1. ročníku. Všichni si mohou volit i zájmové aktivity realizované v cizím jazyku, včetně možnosti využití komunikace s rodilým mluvčím. Podmínky pro rozvoj nadaných žáků jsou vytvářeny systematicky. V posledních letech se škola také významně zaměřuje na rozvoj digitální gramotnosti žáků. Škola je členem ASP UNESCO a sítě ASIA Europe Classroom Network a realizuje celou řadu projektů jak v oblasti digitální gramotnosti (např. Vzděláváme pro budoucnost společnosti Microsoft), tak i v rámci evropských projektů (Comenius). Pro rok 2014 je nositelem ceny Label 2014 za sofistikovaný vzdělávací program kombinující jazykovou výuku a sociální inkluzi.

O společnosti Epson

Společnost Epson je přední světový dodavatel inovativních řešení pro kanceláře, domácnosti, obchodní podniky i průmyslové provozy, jenž se snaží neustále překonávat očekávání svých zákazníků. Nabízí široký sortiment produktů od inkoustových tiskáren, tiskových systémů a projektorů 3LCD až po průmyslové roboty, chytré brýle a snímací systémy a využívá originální kompaktní, úsporné a vysoce přesné technologie.

Skupina Epson vedená společností Seiko Epson Corporation se sídlem v Japonsku zaměstnává více než 73 000 lidí v 94 společnostech po celém světě a je hrdá na svůj neustálý přínos k ochraně životního prostředí a komunit, ve kterých působí.

http://global.epson.com

O společnosti Epson Europe

Společnost Epson Europe B.V. se sídlem v Amsterdamu představuje strategické řídící centrum pro Evropu, Blízký východ, Rusko a Afriku. Společnost Epson Europe zaměstnává 1 700 lidí a ve fiskálním roce 2013 zaznamenala obrat 1 517 milionů eur.

http://www.epson.eu

 

Environmentální vize 2050

http://eco.epson.com