Vánoce patří hlavně dětem. Výdaje za hračky rostou na trojnásobek

Nikoho asi nepřekvapí, že prosincové útraty jsou nejvyšší v roce. Žně mají především hračkářství, knihkupectví a prodejny elektrospotřebičů. Podle statistik ČSOB a Ery se výdaje za hračky a knihy v prosinci vyšplhají na trojnásobek celoročního průměru. Za elektrospotřebiče utratíme o 134 % více. (TZ)

„Klienti ČSOB a Ery utratili v loňském prosinci za hračky více než 83 milionů korun. Zdaleka největší částky ale vydali za elektrospotřebiče. U nich se suma vyšplhala až na téměř 506 milionů korun,“ říká Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB a Ery. V prodejnách elektro necháme v prosinci za jeden nákup zhruba 2 300 Kč, vybavení na sport nás průměrně přijde na 1 500 Kč, tisícovku dáme při jedné návštěvě obchodu s oděvy a shodně po 600 korunách v hračkářství a knihkupectví.

Oblíbeným dárkem jsou i sportovní potřeby, za které v prosinci utratíme o 75 % více oproti měsíčnímu průměru ve zbytku roku, výdaje za oblečení vzrostou o necelou polovinu. Vánoce již tradičně symbolizuje i hodování u prohýbajících se stolů, útrata za potraviny se navýší o 39 %. Výjimkou jsou výdaje za dovolené, které jsou v předvánočním období nejnižší za celý rok.

Kreditky provětráme hlavně před Vánoci

Kreditní karty se v českých peněženkách ještě nezabydlely. Ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK) vyplývá, že jen 17 % karetních transakcí bylo loni uskutečněno kreditkou. Před Vánoci se ale situace mění. „Výdaje domácností razantně rostou a kreditka představuje výhodnou a jednoduchou možnost, jak krátkodobý nedostatek peněz vyřešit. Například klienti ČSOB a Ery v loňském prosinci prostřednictvím kreditních karet utratili o 53 % více oproti měsíčnímu průměru za celý rok,“ vysvětluje Jana Opršalová, výkonná manažerka útvaru Platební komfort ČSOB.

Kreditní karty navíc nabízejí řadu výhod – třeba u ČSOB a Ery na zboží zakoupené kreditkou dostanete rok záruky navíc a pojištění na 6 měsíců proti poškození nebo krádeži. Pojištění se nově vztahuje i na mobilní telefony či tablety a jejich displeje. Navíc pokud ČSOB kreditku aktivně využíváte, můžete získat 1 % z každého nákupu zpět, maximálně až 1 000 korun měsíčně.

Naše platební návyky jsou předvánočním obdobím výrazně ovlivněny. Výjimkou jsou pouze transakce v bankomatu, u kterých je nárůst objemu vybraných peněz jen mírný. Podle dat ČSOB a Ery rostou výběry v prosinci jen o zhruba jednu desetinu v porovnání s měsíčním průměrem ve zbytku roku. Možná tak pod stromečkem najdeme i něco jiného než obligátní obálku s penězi.