Vodafone se přestěhoval do nové ekologické centrály

Praha, 5. ledna 2015 Vodafone opustil své dosavadní sídlo ve Vinohradské ulici a přemístil se do nové centrály v prostorách budovy City West, jež se nachází v pražských Stodůlkách u stanice metra. Stavba je vysoce úsporná a šetrná k životnímu prostředí a vlastní certifikát LEED. (TZ)

„Právě ekologický provoz budovy s nízkou energetickou náročností a blízkost metra byly rozhodujícími kritérii pro výběr nového sídla,“ říká Michal Reynaud, ředitel oddělení správy majetku Vodafonu a dodává: „Díky programu Flexi Office, kdy mohou naši zaměstnanci pracovat téměř odkudkoli, nejsou vázáni na své pevné pracovní místo, stěhování a následná adaptace v novém prostředí pro ně tak nebude náročná.“

Certifikace LEED v praxi znamená výrazné snížení energetické náročnosti budovy. Ve srovnání s podobně velkými budovami spotřebuje budova City West zhruba třetinu energie. Vodafone rovněž hodlá maximalizovat využití recyklovaných materiálů a místních zdrojů. Do nové budovy se stěhuje také z důvodu rostoucích nároků na ekologické parametry sídla.

Výstavbu nové centrály měla na starost společnost FINEP. „Stavba je přínosná ve vztahu k životnímu prostředí a přináší i výraznou úsporu v provozních nákladech. Nová centrála Vodafonu je jednou z prvních administrativních budov v České republice, která získala certifikát LEED Silver,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP. Ta zahájila výstavbu objektu o rozloze 15 000 metrů čtverečných v létě 2012. Celý objekt je součástí administrativního celku City West v pražských Stodůlkách, který patří mezi nejúspěšnější projekty posledních let v Praze. Centrum CITY WEST bylo například v roce 2010 oceněno v soutěži Best of Realty. U příležitosti vyhlašování Construction & Investment Journal Award získalo ocenění Best Office Development.

Vodafone se ochraně životního prostředí věnuje dlouhodobě. V předchozí centrále se mu podařilo nastavit úsporný režim, za který jako první velká společnost v České republice získal ekoznačku Ekologicky šetrná služba od Ministerstva životního prostředí. Již od roku 2011 Vodafone provozuje „První zelenou síť“, která je ze 70 % napájena z obnovitelných zdrojů. Jako kompenzaci za zbylých 30 % vysadil Vodafone ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR statisíce stromků v několika českých a moravských CHKO.

O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice v současnosti poskytuje služby pro více než tři miliony zákazníků. Od roku 2007 poskytuje společnost pod názvem Vodafone OneNet komplexní telekomunikační služby (hlasové i datové služby v pevné a mobilní síti) firemním zákazníkům jak ze soukromého, tak veřejného sektoru. Společnost je také aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Založila Nadaci Vodafone ČR, která je podle objemu rozdělených prostředků třetí největší firemní nadací v ČR a rozdělila za 6 let neziskovému sektoru více než 85 milionů korun. V roce 2010 Vodafone oslavil desetileté výročí na českém trhu netradiční kampaní Jsme stejná krevní skupina, kterou masivně propagoval bezplatné dárcovství krve a počátkem roku 2011 spustil První zelenou síť. Vodafone se opakovaně stal vítězem soutěží CSR Award a Top Filantrop v oblasti společenské odpovědnosti. Více informací na www.vodafone.cz