České Radiokomunikace upraví od 9. ledna identifikátory služby (SID) pro digitální rozhlasové programy šířené v DAB multiplexech

Praha, 7. ledna 2015 – České Radiokomunikace (ČRa) reagují na aktivitu ČTÚ, který připravil a uveřejnil identifikátory služby, tzv. service_id (SID), pro rozhlasové programy šířené výhradně digitálně ve vysílacích sítích DAB. Na základě nově uveřejněné databáze upraví ČRa od 9. ledna k 10. hodině ranní SID v pražských DAB multiplexech (III. pásmo – kanál 10D a  L-band – kanál LI) u programů, které jsou šířeny pouze digitálně – ČRo Plus, ČRo Radio Wave, ČRo Rádio Junior, ČRo  D-dur, ČRo Jazz, Český Impuls a Dechovka. Ostatní rozhlasové stanice zůstávají beze změny, stejně jako další parametry DAB vysílání. (TZ)

„Máme zájem na dalším rozvoji digitálního rozhlasového vysílání, a proto vítáme tuto aktivitu ČTÚ, kdy centralizuje správu a přidělování SID. Tím, že budou stanice v sítích DAB jednotně a správně označeny, umožní automatické přelaďování rozhlasového přijímače i při vysílání v DAB sítích a zpříjemní posluchačům zážitek, zejména pak při jízdě v autech,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace ČRa.

SID je obdobou identifikátoru programu, tzv. Program Identification (PI), který se používá v analogovém FM vysílání a prostřednictvím systému Radio Data System (RDS) umožňuje automatické přelaďování rozhlasového přijímače. Správně nastavené SID umožní bezproblémový poslech digitálních stanic prostřednictvím automatického přelaďování přijímačů mezi vysílači stejné DAB sítě i mezi DAB sítěmi různých operátorů. Při správném nastavení PI a SID se automatické přelaďování rozhlasového přijímače vybaveného FM a DAB tunerem bude odehrávat nejenom v FM sítích, DAB sítích, ale i vzájemně mezi FM a DAB sítěmi.

Dobře nastavené automatické přelaďování je důležité hlavně pro rozhlasové přijímače v automobilech, které během jízdy vyhledávají naladěný konkrétní program mezi různými rozhlasovými vysílači podle aktuálního pokrytí. Výsledkem je stálý a nepřerušovaný poslech konkrétní rozhlasové stanice bez nutnosti ručního ladění i během dálkových cest v České republice. Pro správnou funkci rozhlasových přijímačů DAB, po změně nastavení SID 9. ledna 2015 v 10 hodin, je doporučeno provést jejich nové automatické naladění.

Kompletní přehled SID programů v DAB multiplexech ČRa lze nalézt na webových stránkách www.radiokomunikace.cz a www.digistranky.cz.

České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.