SAP se stává cloudovou společností. Tržby z cloudových služeb v roce 2014 vzrostly téměř o polovinu

Tržby z cloudových služeb společnosti SAP rostly v posledním čtvrtletí loňského roku o 72 procent, celoročně se pak zvýšily o 45 procent. SAP tak udělal další důležitý krok k naplnění svého cíle, stát se cloudovou společností. (TZ)

Praha, 21. ledna 2015 — Společnost SAP zveřejnila své globální výsledky za čtvrté čtvrtletí a rok 2014. Finanční výsledky naznačují změnu, kterou v současné době celé odvětví IT prochází. Ukazuje se, že orientace na cloudové technologie nese ovoce, tržby se za uplynulý rok téměř zdvojnásobily a dosáhly hranice 1,1 miliardy euro. Tvoří tak významný pilíř celkových tržeb společnosti. SAP se tak skutečně mění v cloudovou společnost, jak si to v loňském roce vytýčil. Do roku 2020 by tržby z cloudu měly dosáhnout až 8 miliard euro a už nyní je SAP nejrychleji rostoucí firmou zaměřenou na cloud.

Provozní zisk společnosti za rok 2014 vzrostl podle non-IFSR údajů o 3 procenta, když přesáhl 5,6 miliard euro. Celoroční výhled, který byl stanoven na 5,6-5,8 miliard eur, byl tak naplněn. To znamenalo zisk po zdanění ve výši 4,2 miliardy euro a mírný pokles provozní marže o 0,4 procentního bodu. Tento pokles byl způsoben především výrazným navýšením investic právě do cloudu, které jsou příslibem budoucího růstu.

Tržby společnosti SAP v roce 2014 dosáhly 17,6 miliardy euro, což odpovídá meziročnímu růstu o 4 procenta při započtená kurzových rozdílů (5 procent v konstantní měně). Kromě cloudových služeb stojí za dobrými finančními výsledky také úspěch in-memory platformy SAP HANA u zákazníků. Na konci roku 2014 využívala tuto platformu více než 5 800 zákazníků a více než 1 850 se rozhodlo pro řešení Business Suite. SAP HANA se tak stává přední vývojovou platformou.

Tržby ze software a souvisejících služeb vzrostly podle ukazatelů non-IFRS o 7 procent (o 6 procent na 14,87 miliard eur při započtení kurzových rozdílů). Akvizicí společnosti Concur v prosinci 2014 získal SAP síť více než 1,7 milionu zákazníků spravujících cestovní náklady ve výši 1,3 bilionu dolarů.

Výhled pro rok 2015

Vzhledem k pozitivním výsledkům si společnost SAP stanovila ambiciózní cíl – sedminásobný nárůst tržeb z cloudu do roku 2020. V roce 2015 by se tržby z předplatného a podpory měly pohybovat v rozmezí 1,95 až 2,05 miliardy euro. Pokud se podaří dosáhnout horní hranice, bude to znamenat meziroční růst o 86 procent bez započtení kurzových rozdílů. Přibližně polovinou by k tomu mělo přispět začlenění potenciálu společností Concur a Fieldglass. Provozní zisk v roce 2015 by se měl pohybovat v rozmezí 5,6 až 5,9 miliard euro v konstantní měně.

Podrobnější informace o finančních výsledcích najdete v angličtině zde: http://www.news-sap.com/sap-announces-preliminary-fourth-quarter-full-year-2014-results-2/

Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com.

Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 251 000 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.