Dostanou se hackeři do banky? Zjistíte díky BIVŠ na veletrhu Gaudeamus

Praha, 26. ledna 2015 – Bezpečnost bankovních informačních systémů si bude možné vyzkoušet na veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Koná se od 27. do 28. ledna 2015 na výstavišti PVA Expo v pražských Letňanech. Na akci se hned dvakrát představí i Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ) – prezentací na stánku a unikátní IT laboratoří, která nemá v České republice obdoby. V ní se budou moci návštěvnici na vlastní kůži seznámit s prací v bance – zadat informace o klientovi do systému, vygenerovat mu speciální nabídku nebo mu ukázat, jak se zhodnocuje finanční portfolio.     (TZ)

„Nejen prezentací na veletrhu bychom chtěli Bankovní institut odlišit od jiných vysokých škol“, říká generální ředitelka Bankovního institutu vysoké školy Martina Mannová a dodává: „Kromě znalostí a kvalitního vysokoškolského vzdělání, jehož poskytování chápeme jako naprostou samozřejmost, by studium a pobyt právě na naší alma mater měl být pro studenty také zážitek. Proto se návštěvníci pražského veletrhu Gaudeamus budou moci na vlastní kůži mimo jiné seznámit s naší IT laboratoří a vyzkoušet si fungování informačních bankovních systémů v praxi.“

IT laboratoř na Bankovním institutu funguje od roku 2013. Jde o specializované IT pracoviště zkráceně nazývané LabIt, určené nejen studentům oboru informační technologie a management. Využívá se také při výuce oboru bankovnictví a dalších. Bankovním informačním systémem, díky němuž BIVŠ nabízí velmi praktickou výuku a který si lze doslova „osahat“, nedisponuje žádná jiná vysoká škola v České republice. Zařízení mimo jiné umožňuje simulaci nestandardních stavů, dá se tak třeba otestovat bezpečnost banky či finanční instituce.

„ARBES Technologies rozvíjí svůj bankovní systém již přes 20. let a v roce 2014 se rozhodl tento produkt nabídnout studentům BIVŠ pro zkvalitnění výuky. Studenti si mohou vytvořit představu o bankovních procesech, produktech i vnitřním fungování banky“, říká Michal Houštecký, ředitel divize bankovních a podnikových systému společnosti ARBES Technologies, která pro IT laboratoř Bankovního institutu vysoké školy zajišťuje fungování simulátoru, a doplňuje: „Bankovní systém společnosti ARBES Technologies studentům umožňuje vyzkoušet celou řadu bankovních operací od založení klienta a jeho běžného či spořicího účtu až po splácení úvěrových produktů. Zkusit si mimo jiné mohou i obsluhu produktů přes internetové bankovnictví z pohledu operátora banky.“

Dlouhodobý projekt LabIT Bankovního institut se postupně rozvíjí, pracuje tak s nejmodernějšími hardwarovými a softwarovými technologiemi. Studovat IT přitom BIVŠ umožňuje už od roku 2000. Kromě výuky informačních technologií BIVŠ na veletrhu Gaudeamus představí své další studijní obory, kterými jsou bankovní management, oceňování majetku, ekonomika a management podniku a finance. Expozice Bankovního institutu vysoké školy v hale 1 budou mít číslo 38 a 85.

Veletrh Gaudemaus se koná každý rok v Praze, Brně a Nitře. Zaměřuje se na univerzitní, neuniverzitní pomaturitní studium a na celoživotní vzdělávání. Loni se akce v Praze, kde se představilo 148

vystavovatelů ze sedmi zemí světa, zúčastnilo více než 8 000 lidí. Více najdete na http://www.gaudeamus.cz/?id=cz%2Fmain&mf=1000000.

Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ) je první soukromá vysoká škola v České republice. Na rozdíl od jiných soukromých vysokých škol jde o akciovou společnost. BIVŠ, která je součástí mezinárodního vzdělávacího holdingu COGNOS AG, dosud absolvovalo více než 11 840 studentů. V současné době lze na Bankovním institutu vysoké škole studovat v bakalářském programu obory bankovní management (v češtině, angličtině a ruštině), ekonomika a management podniku, informační technologie a management, oceňování majetku (všechny tři v češtině), v navazujícím magisterském programu pak se mohou studenti vzdělávat v oboru finance, a to v českém nebo anglickém jazyce. Více informací na www.bivs.cz.