Revoluce ve výměně peněz: V ČR startuje první P2P (peer to peer) směnárna Valutomat

Praha, 26. 1. 2015: Dnes začíná na českém trhu fungovat internetová směnárna Valutomat. Jedná se o první P2P směnárnu na našem území. Zákazníci díky ní mají možnost vyměnit si peníze přímo mezi sebou, a to on-line, 24 hodin denně. Protože si uživatelé stanovují směnný kurz sami, mohou jej získat až o 6 % výhodněji než je obvyklé, a v první fázi též bez jakéhokoliv poplatku. (TZ)

„Naše služby jsou zaměřeny především na malé a střední firmy. Oslovit ale chceme i studenty, cizince žijící u nás nebo lidi pracující v cizině či náruživé cestovatele. Česká ekonomika je výrazně napojena na západní Evropu a Ameriku, proto podporujeme měny EUR, USD, GBP, a ze středoevropského prostoru jsme přidali ještě polský zlotý. Do budoucna samozřejmě počítáme s dalším rozšiřováním počtu měn,“ říká marketingový ředitel Edgar Fusko.

Valutomat získal pro svoji činnost licenci od České národní banky a aktuálně spouští webové stránky www.valutomat.cz, prostřednictvím nichž směna peněz probíhá.

Jak systém funguje?

Peníze, které si chtějí uživatelé vyměnit, stačí převést z bankovního účtu do peněženky na Valutomat.cz. Následně je podán příkaz ke směně v kurzu, který si uživatel sám zadá. Pokud existuje jiný uživatel, který je ochoten za tento kurz směnu realizovat, transakce proběhne ihned. Pokud ne, nabídka ke směně čeká na svůj protějšek a je viditelná pro všechny, kdo jsou v systému zaregistrovaní. Po skončení výměny si uživatel peníze přesouvá z peněženky Valutomatu zpět na svůj bankovní účet v dané měně.

“Fungujeme na jiném modelu než běžné banky a směnárny. Naše služba je založena na principu tzv. sharing economy. Lidé a firmy si mění peníze mezi sebou a náš portál jim umožňuje dohodnout se na výhodnějším kurzu, než jaký jim nabízejí tradiční instituce“, vysvětluje Radek Havlík, výkonný ředitel společnosti Valutomat a dodává: „Obchody se u nás uskutečňují velmi rychle, protože nabídky pro všechny měny jsou neustále viditelné a vše probíhá bezhotovostně. Platforma Valutomat zároveň zajišťuje bezpečnost transakcí.“

Na českém trhu lze převod do Valutomat peněženky uskutečnit z jakékoliv české banky, nicméně je výhodné využít preferovaných bank, ve kterých jsou zřízeny účty Valutomatu. Převody do peněženky uvnitř těchto bank jsou rychlejší a levnější. Patří mezi ně Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank, ČSOB a Raiffeisen BANK.

O společnosti Valutomat

Projekt on line směnárny pod názvem Walutomat.pl vznikl před pěti lety v Polsku a dnes je na tamním trhu největším hráčem. Provozuje jej firma Currency One. Česká republika se stává druhým trhem, kde je možné tuto službu využívat. Valutomat však míří i do dalších zemí. Za dobu svého působení na polském trhu se o výhodách služby přesvědčilo více než 110 000 registrovaných uživatelů, kteří provedli přes 2,5 milionů transakcí v celkovém objemu přes 3 miliardy EUR, na nichž ušetřili zhruba 70 milionů EUR.