Nové zrcadlovky Canon EOS 5DS a EOS 5DS R – převrat v rozlišení!

Praha, Česká republika, 6. února 2015 – Společnost Canon dnes představila dvě nové digitální zrcadlovky, které zásadně mění systém EOS. Modely 5DS a EOS 5DS R jsou prvními zástupci nové kategorie full-frame digitálních zrcadlovek s ultra vysokým rozlišením a prolamují hranice 35mm snímačů. (TZ)

Canon EOS 5DS R

Ve třídě snímačů s velikostí políčka kinofilmu se mohou oba dva nové fotoaparáty pochlubit historicky nejvyšším počtem pixelů – naprosto ohromující hodnotou 50,6 miliónů.  Základem bezkonkurenční kvality, kterou při různorodém fotografování – od krajiny a architektury až po exkluzivní módu a portréty – ocení amatéři i profesionálové, je skvělá kombinace rozlišení, rychlých reakcí a vysoké odolnosti. Model EOS 5DS R je navíc naprosto ideální pro focení ve všech situacích, kdy se uživatelé spokojí jen s nejostřejšími snímky. Fotoaparát totiž obsahuje speciální filtr, který eliminuje nedostatky nízkopásmových filtrů, a maximalizuje tak rozlišení snímače i kvalitu obrazu.

Spolu s novými digitálními zrcadlovkami uvedla společnost Canon i objektiv EF 11-24mm f/4L USM. Tento model se může mezi rektilineárními (přímočarými) objektivy pochlubit nejširším zorným úhlem na světě2, a je tedy ideálním společníkem pro fotografy krajiny a architektury.

Nový standard pro full-frame digitální zrcadlovky

Modely EOS 5DS a EOS 5DS R v sobě spojují rychlou a intuitivní obsluhu se zcela novým 50,6megapixelovým snímačem CMOS. Fotoaparáty Canon EOS 5DS a EOS 5DS R tak definují nový standard pro digitální zrcadlovky, které využívají snímač o velikosti políčka kinofilmu. Oba nové přístroje nabízí dostatečnou flexibilitu pro focení opravdu široké škály scén a objektů a jsou tedy ideální pro velkoformátová média – včetně reklamních billboardů a obálek časopisů. Jinými slovy pro jakékoli použití, kde záleží doslova na každém pixelu. Pokročilá architektura snímače podporuje rozsah citlivosti ISO 100 až 6 400 (v rozšířeném režimu 50 až 12 800), díky kterému jsou výsledné snímky vysoce kvalitní a mohou se pochlubit nízkou hladinou šumu, přesným barevným podáním i širokým dynamickým rozsahem. Flexibilitu obou modelů zvyšuje i možnost nastavení faktoru oříznutí – přímo ve fotoaparátu mají uživatelé na výběr ze tří režimů: 1,3x, 1,6x a 1:1. Jednotlivé režimy, které mimochodem podporuje i hledáček, umožňují dosažení opravdu vynikajících výsledků. A to i v případě nejvyššího poměru, kdy je rozlišení stále ještě hodně zajímavé – 19 miliónů pixelů.

Obě novinky zvládnou i ty nejnáročnější fotografické úlohy, mj. díky tomu, že jejich základem je dvojice obrazových procesorů DIGIC 6. Vedle vysokého výkonu jsou pro tyto procesory typické i skvělé reakce. Canon DIGIC 6 nabízí všechny vlastnosti, které jsou nezbytným předpokladem pro špičkové fotografie s mimořádně kvalitní reprodukcí barev. Společnost Canon tyto duální procesory navrhla nejen tak, aby bez problémů zvládly obrovské množství obrazových dat ze snímače s rozlišením 50,6 megapixelů, ale aby také minimalizovaly množství obrazového šumu a měly dostatečný výkon pro kontinuální snímání rychlostí až pěti snímků za sekundu.

Mimořádná automatika

Společnost Canon nové digitální zrcadlovky navrhla tak, aby každý detail libovolného záběru mohl být perfektně ostrý – bez ohledu na to, zda jde o dokonalé fotografie krajiny nebo snímky z prostředí luxusních módních studií. Modely EOS 5DS  a EOS 5DS R proto využívají pokročilý systém automatického zaostřování se 61 body (41 z nich je křížových), který nabízí neuvěřitelně vysokou úroveň ostrosti i přesnosti zaostření pro celou kompozici. Obě kamery podporují pohodlné zaostřování na objekty v pohybu, a to pomocí funkce EOS Intelligent Tracking and Recognition AF (iTR), která umožňuje sledování obličejů i barvy. Uživatelé určitě ocení i technologii Canon Mirror Vibration Control System, která díky přesnému řízení pohybu zrcátka eliminuje vliv zpětných rázů a minimalizuje tak riziko rozmazání snímků.

Fotoaparáty Canon EOS 5DS i EOS 5DS R disponují měřícím snímačem RGB+IR s rozlišením 150 000 pixelů a s možností detekce problikávání, který zajišťuje konzistentní a přesnou expozici za různých typů osvětlení. Včetně těch umělých, jako jsou například zářivky.

Neuvěřitelné detaily i neomezená kreativita

Modely EOS 5DS a EOS 5DS R přináší bezkonkurenční kvalitu obrazu doslova na dosah prstů. Nové zrcadlovky uživatelům nabízí řadu přizpůsobitelných režimů i nastavení, které zajišťují vždy precizní výsledné snímky. Nový režim Fine Detail Picture Style maximalizuje množství detailů, které může snímač zaznamenat, a navíc umožňuje pokročilé nastavení ostrosti výsledných fotografií – uživatelé tak pro tento typ úprav nemusí používat editační software.

Užitečné jsou i oblíbené kreativní režimy včetně funkcí pro vícenásobnou expozici a vysoký dynamický rozsah (HDR), díky kterým mohou uživatelé ještě přímo ve fotoaparátu dát okamžitý průchod svým tvůrčím nápadům. Součástí nových modelů je i vestavěný časovač, který podporuje kontinuální focení v dlouhých časových intervalech. Tato funkce výrazně usnadňuje tvorbu ohromujících časosběrných videí – uživatelé nejenže nemusí fotoaparát neustále ovládat, ale nepotřebují ani žádný pokročilý software nebo dodatečné příslušenství.

Špičková profesionální konstrukce a možnosti přizpůsobení

Společnost Canon při vývoji modelů EOS 5DS a EOS 5DS R využila své odborné zkušenosti a výsledkem jsou fotoaparáty, které umožňují velmi rychlé a pohotové použití, navíc bez ohledu na konkrétní prostředí. Hledáček se může pochlubit nejen 100% pokrytím, ale také speciální elektronickou grafikou, která zobrazuje další informace. Zjednodušuje také kompozici záběrů a nabízí možnost přizpůsobení konkrétnímu fotografickému stylu každého uživatele. Součástí obou modelů je i velký displej Clear View II LCD s úhlopříčkou 8,11 cm (3,2 palce) a s antireflexní strukturou, která minimalizuje světelné odrazy i negativní vliv oslnění – například při prohlížení snímků. Displej navíc zastává i úlohu jednoduše přístupného informačního panelu, který zpřístupňuje nejčastěji používaná nastavení. V nové obrazovce Custom Quick Control mohou uživatelé tyto informace (typ, velikost a umístění ikon) přizpůsobit konkrétnímu scénáři focení i svým individuálním požadavkům.

Oba fotoaparáty maximálně využívají ikonický design a DNA technologií společnosti Canon. Mohou se pochlubit například špičkově odolným tělem z vysoce kvalitní slitiny hořčíku, které umožňuje focení za každého počasí. Nové modely jsou tak ideální pro příznivce krajinářské fotografie, kteří chtějí pořídit perfektní snímky bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Model EOS 5DS R – nejvyšší možná kvalita obrazu mezi digitálními zrcadlovkami

Společnost Canon pamatovala i na fotografy, kteří nepřipouští nic jiného, než aby jejich fotografie měly nejvyšší možnou úroveň detailů. Model EOS 5DS R proto obsahuje speciální filtr, který eliminuje nedostatky nízkopásmových filtrů – výsledné fotografie jsou tak dokonale ostré. Jde o výhodu, kterou ocení například příznivci krajinářské fotografie. Součástí přírody je totiž mnoho grafických prvků, které vychází z organických vzorů, a eliminace nevýhod nízkopásmového filtru umožňuje, aby fotografie byly plné úžasných detailů. Snímky již navíc nebudou pouze skvělé, ale doslova naprosto úchvatné.

Objektiv EF 11-24mm f/4L USM – zužitkování odborných znalostí z oblasti optiky

Fotoaparáty EOS 5DS a EOS 5DS R jsou kompatibilní s širokou řadou objektivů Canon EF, do které patří celkem 71 modelů. Společnost Canon dnes navíc představila svůj nejnovější rektilineární objektiv EF 11-24mm f/4L USM s nejširším zorným úhlem na světě. Tento ultra širokoúhlý objektiv je ideální pro focení krajiny i architektury a díky rozsahu ohniskových vzdáleností 11 až 24 mm otevírá fotografům zcela nový svět kreativních možností. Canon EF 11-24mm f/4L USM využívá nově navrženou optickou strukturou a obsahuje tři asférické skleněné čočky včetně broušeného členu. Nová optika tak maximalizuje kvalitu obrazu a může se pochlubit naprosto minimálním zkreslením. Tělo objektivu je navíc odolné a dostatečně robustní pro používání v extrémních povětrnostních podmínkách.

Klíčové vlastnosti modelu EOS 5DS:

  • Snímač CMOS s rozlišením 50,6 megapixelů a dvojice obrazových procesorů DIGIC 6
  • Měření pomocí snímače RGB+IR s rozlišením 150 000 pixelů
  • Rychlost až pět snímků za sekundu
  • Systém automatického zaostřování se 61 body
  • Fotografování s různými faktory oříznutí

Součástí modelu EOS 5DS R je také:

  • speciální filtr eliminující změkčení low pass filtrem

Klíčové vlastnosti objektivu EF 11-24mm f/4L USM:

  • Možnost prozkoumat krajinu z ultra širokoúhlého pohledu
  • Rektilineární (přímočarý) objektiv s nejširším zorným úhlem na světě2
  • Minimální zkreslení – objektiv je ideální pro focení architektury a v interiérech
  • Pokročilá povrchová úprava, která zabraňuje odleskům a vzniku závoje
  • Úžasně rychlé a takřka neslyšitelné automatické zaostřování s možností plně manuálního ovládání
  • Možnost focení i za obtížných povětrnostních podmínek

-KONEC-

O společnosti

Společnost Canon Europe je dceřinou společností japonské společnosti Canon Inc., předního světového inovátora a poskytovatele fotografických a zobrazovacích technologií.

Společnost Canon, Inc., byla založena v roce 1937 a již více než 70 let úspěšně působí v oblasti výzkumu a vývoje optických systémů.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon.cz.