Desky ASRock X99 a Z97 také s portem USB 3.1 typu C

Netrvalo dlouho a “USB” se stalo nejrozšířenějším standardem pro propojení zařízení s počítačem. Rozhraní USB prošlo již několika vylepšeními a dneska tady máme generaci 3.1. Majitelé počítačů ji budou očekávat v budoucnu od všech základních desek. Desky ASRock x99 a Z97 si však připravili trumf navíc již dnes. Kromě tradičních konektorů typu A, budou mít jako první na světě i konektor typu C. S kompaktními rozměry a přenosovou rychlostí 10 Gb/s jsou tak plně připraveny podporovat mobilní zařízení budoucnosti již dnes. (TZ)

Nová generace SuperSpeed USB 3.1+ zdvojnásobuje přenosovou rychlost bývalého USB 3.0, z 5 až na 10 Gb/s. Jinými slovy, přenos souborů z úložných zařízení bude dvakrát rychlejší, přičemž široce používané konektory typu A budou zpětně kompatibilní s existujícím USB 2.0 a 3.0 zařízeními.

↑USB 3.1 zrychlí přenos dat z 5 Gb/s na 10 Gb/s!

Port USB 3.1 typu C bude integrovat všechny budoucí druhy výstupů a konektory budou zároveň reverzibilní. Přeruší se tak sice kompatibilita současných konektorů typu A, no pokud tento záměr vyjde, v budoucnu již nebudeme tápat mezi konektory a řešit zda jsou při zasouvání správně orientované. Během tohoto přechodného období plánuje ASRock používat na svých deskách konektory obou druhů – A i C. Výhodou portů typu C jsou menší rozměry, což samozřejmě odpovídá zmenšujícím se rozměrům mobilních zařízení. Zároveň víc snesou – vydrží desetitisíce připojení a vypojení a také skok z 0,9 ampérů standardu USB 3,0 na 3 ampéry u verze 3.1, díky čemu se může zrychlit nabíjení připojených zařízení.

Jednou z prvních desek na světě s konektory USB 3.1 typu C bude Z97 Extreme6/3.1. Od svých předchůdců si ponechává součástky z lehkých slitin, konektor PCIe Gen3 x4 Ultra M.2, quad CrossFireX, quad SLI a vylepšené audio prvky Purity Sound2. Kromě desítky portů USB 3.0 a patice USB 2.0, podporuje také USB 3.1 s add-on kartu s portem USB 3.1 typu A i typu C. Druhou deskou z dílny ASRock je x99 Extreme6/3.1. Z části je vybavena stejně – s Ultra M.2, 3-Way CrossFireX nebo SLI a také s Purity Sound2. Avšak USB 3.1 add-on karta může podpořit až dva porty USB 3.1 typu A a konektor USB 3.1 typu C má zabudovaný přímo na desce. Vedle toho jí ve výbavě zůstává plejáda “tradičních” portů USB.

O společnosti

Společnost ASRock Inc. byla založena v roce 2002 a specializuje se na oblast základních desek. Svou značku cílevědomě buduje na konceptu 3C – “Creativity, Consideration, Cost-effectiveness”. Neustále posunuje hranice výroby, ale s ohledem na životní prostředí vyvíjí ekologické produkty.

ASRock v současnosti patří mezi tři největší výrobce základních desek. Rychle rostoucí společnost se sídlem v Taipei na Tchajwanu má pobočky v Evropě i v USA. Mladá a dynamická společnost zaměřuje svou produkci na segmenty od vstupních modelů po hlavní proud a získává celosvětovou reputaci svojí spolehlivostí a znalostmi. Další informace naleznete na www.asrock.com.