Cloudové řešení pomůže řídit dopravu a zvýší její bezpečnost

Pomoci zvýšit bezpečnost na silnicích a zlepšit plynulost provozu má nový nástroj od Ericssonu – Connected Traffic Cloud. Jde o cloudovou platformu, která umožňuje obousměrné sdílení dat mezi připojenými vozidly a dopravními úřady. S tímto řešením budou mít autority přístup ke všem datům, které potřebují a zároveň. Platforma je zároveň i prostředkem ke komunikaci potenciálně život zachraňujících zpráv pro řidiče. Ericsson představil platformu Connected Traffic Cloud dnes na veletrhu MWC 2015 v Barceloně. (TZ)

Podle odborníků Ericssonu je mobilní konektivita na vzestupu a dá se očekávat, že v již v blízké budoucnosti se stane povinnou součástí výbavy aut. Je to tak díky i poptávce spotřebitelů po technologiích a široké paletě legislativních iniciativ, které směřují k bezpečnosti silničního provozu. Vozidla se stávají důležitým zdrojem dat, které mohou být použity ke zlepšování schopnosti odpovědných úřadů řídit dopravu a předcházet nehodám. Connected Traffic Cloud je prostředkem, díky kterému je možné tato data sdílet.

Connected Traffic Cloud dramaticky zlepšuje schopnost dopravních úřadů komunikovat s řidiči. Tam kde se autority spoléhají na kombinaci vysílání dopravních zpráv v rádiu a digitální dopravní značky, Connected Traffic Cloud přináší proaktivní a lokální komunikaci se řidiči prostřednictvím obrazovek na připojených zařízeních.

Navíc Connected Traffic Cloud má potenciál významně zvýšit schopnost úřadů agregovat a analyzovat data získaná v reálném čase z připojených vozidel a zařízení – pokud samozřejmě jejich majitelé chtějí tyto informace sdílet.

Hlavními zákazníky pro Connected Traffic Cloud jsou dopravní úřady, které se v současnosti spoléhají na limitované soubory dat, které pocházejí z relativně malého počtu senzorů na silnicích a dopravních kamer. Jiné potenciální zdroje dat jsou například příslušenství, mobilní GPS zařízení a navigační aplikace pro smartphony.

Úřady dnes používají data pro řízení plynulosti dopravního provozu, například k ovládání semaforů. Kromě toho poskytují dopravní poradenství řidičům, čímž jim pomáhají vyhnout se potenciálně nebezpečným situacím na silnicích, například dopravní uzávěry, sjízdnost silnic, zácpy, práce na cestách či jiná omezení.

I přes klíčové roli v přepravě lidí či zboží, auta mají podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na svědomí ročně až 1,24 milionu úmrtí ročně. V České republice celkově za rok 2014 zahynulo na silnicích 629 lidí a stalo se 85 859 dopravních nehod. Kromě toho je tu ještě cena přetížené dopravy, která je vyčíslena spáleným palivem a časem, který mohl být stráven produktivnější. Jen v USA tato částka dosahuje více než 100 miliard dolarů ročně.

Poznámky pro redaktory:

Zpráva v anglickém jazyce i s videozáznamem: ZDE

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2014 činily tržby naší společnosti 228,0 miliardy švédských korun. Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress