Chytrých telefonů se už senioři nemusí bát

Skupina obyvatelstva s věkem nad 65 let roste rychle. Jak však přicházejí stále modernější technologie, jejich specifické potřeby se přehlíží a senior, který chce být v kontaktu se světem a se svými nejbližšími, nemá na výběr z  vhodných telefonních přístrojů ani služeb. S příchodem značky Doro, která se specializuje na mobilní telefony a další zařízení uzpůsobená pro seniory, se toto může změnit. (TZ)

Fotografie jsou dostupné zde:

Lifestyle –  http://bit.ly/1FzXR4T

Doro 820 Mini – http://bit.ly/19gHz3e

Dle průzkumů se věková skupina obyvatelstva nad 65 let rychle zvětšuje. Nyní je na světě 546 milionů lidí starších 65 let a do roku 2020 by se měl počet zvýšit na 728 milionů. Dle posledního sčítání lidu z roku 2011 je takových obyvatel v ČR více než 1,6 milionu. Masový trh se však nezabývá specifickými potřebami, požadavky a přáními starších. Při výběru telefonu se senioři často potýkají s následujícími komplikacemi:

Snadnost používání a překonávání zhoršené technické zručnosti a zdraví

Z průzkumu Senior Strategic vyplynulo, že 82 % seniorů má problémy se zrakem, 29 % se sluchem a 42 % nedokáže telefon pevně uchopit nebo s ním manipulovat. Řešení telefonů pro seniory tak musí být navrženo s ohledem na optimální obsluhu pro jakéhokoliv uživatele, i se zdravotní indispozicí.

Přemáhání nejistoty a pocitu nevědomosti.

Až 46 % seniorů se cítí nejistě (Senior Strategic). Digitální technologie umožňuje věci zjednodušit a prezentovat vizuálně. Proto je pro seniory důležitá možnost vzdálené asistence pro používání a správu telefonu a také zjednodušené uživatelské rozhraní.

Telefony zaměřené na seniory mají svá specifika, a v případě klasické konstrukce mají například velká tlačítka, velmi kontrastní jednoduché displeje, jednoduché menu a nastavení, hlasitý odposlech, LED svítilnu, rádio či SOS tlačítko.

I senioři mohou být „in“

Senioři, kteří chtějí být v kontaktu se světem a svými blízkými prostřednictvím modernějších technologií, jako je internet, e-mail nebo fotografie, mají většinou obavy z nepochopení moderních chytrých telefonů. Odbourat tuto představu se snaží řady chytrých telefonů a notebooků se snadným ovládáním a s možností jednoduché vzdálené správy pro příbuzné. Ti se k nim v případě potřeby online připojí a zajistí rychlou pomoc i přes svůj chytrý telefon.

Chytré telefony mají také výhodu velkého displeje, na kterém lze zobrazit ovládací prvky (tlačítka, ikony…) přizpůsobené potřebám seniorů. Například u Doro 820 Mini se využívá upraveného OS Android, který na hlavní obrazovce zobrazuje kontakty s fotografií pro jednoduché a rychlé vytočení.

Pracovat lze i s výběrem barev ovládacích prvků tak, aby byly dostatečně kontrastní a viditelné i pro osoby se zhoršeným zrakem. Pokud je zrakové postižení vážnější, lze smartphone doplnit upraveným krytem přes displej, který hmatově zdůrazní polohu tlačítek. Speciálně pro slepé jsou pak telefony doplněny čtecími a diktovacími funkcemi.

V chytrém telefonu pro seniory lze mít i řadu přizpůsobených aplikací, které zjednodušují e-mailování, volání nebo smskování. Kromě toho existují i speciální doplňky, jako jsou výuková videa o ovládání telefonu nebo již zmíněné vzdálené ovládání telefonu, pokud senior potřebuje s něčím pomoct. Existují také aplikace třetích stran a například Doro App Selection nabízí uživatelům výběr těch nejlepších.

Obavy z rozbití telefonu také nejsou na místě, jelikož jsou k dispozici různé bezpečnostní obaly zabraňující náhodnému vyklouznutí ruky a telefon sám o sobě musí mít odolnější konstrukci, než běžný smartphone.

Myslet se musí i na detaily, a tak je důležité mít u telefonu pro seniora nabíjecí kolébku, do které může telefon jednoduše umístit a nemusí hledat konec kabelu od nabíječky a zjišťovat, zda jej do telefonu připojuje správně.

Ceny dnešních chytrých telefonů pro seniory nabízí starším osobám možnost plnohodnotné komunikace s jejich příbuznými a okolím, aniž by museli volit kompromisní varianty a rozhodovali se mezi funkcemi a důstojností.

O společnosti Doro

Doro AB je švédská akciová společnost založená v roce 1974. Svůj průkopnický mobilní telefon se snadnou obsluhou představila v roce 2007 a dnes je v této kategorii lídrem trhu. Produkty a služby Doro jsou dostupné ve více než třiceti zemích na pěti kontinentech. Nabídka obsahuje mobilní telefony a chytrá zařízení, aplikace a software, telefony pro pevnou linku, řešení pro telefonní pomoc a mobilní zdravotnictví. Doro odstraňuje bariéry při adopci nových technologií a byla oceněna několika mezinárodními cenami za svůj produktový design a inovace. Akcie Doro jsou obchodovány na burze Nasdaq OMX Stockholm exchange, Nordic List, Small Companies. Čisté tržby v roce 2014 dosáhly 135 milionů Euro. Více informací naleznete na www.doro.com  a www.doro.cz .