Data mining již dostupný i jednotlivcům

V současné době je data mining většinou výsadou velkých organizací. Například banky a telekomunikační společnosti si již bez dobývání znalostí z databází nedokáží svou činnost představit. (TZ)

Proč ale jednoznačně prokazatelné přínosy data miningu nevyužívají i menší organizace, přestože vhodnými daty disponují? Nástroj pro tento typ uživatelů nebyl k dispozici a velká část trhu tak byla ochuzena o možnost vyzkoušet a rozvinout potenciál svých dat.

„Jsme rádi, že od dubna tohoto roku můžeme představit dataminingový software IBM SPSS Modeler Personal, který je vhodný pro organizace, které s data miningem začínají, ale chtějí využít plnou šíři dataminingových technik a jejichž požadavkem je rychlá návratnost celé investice.“, dodává Ing. Aneta Živná Kavalierová, zástupkyně ředitele společnosti ACREA CR.

Aplikace data miningu jsou velmi různorodé. Typické úlohy se týkají marketingu – segmentace zákazníků, zvyšování efektivity reklamních kampaní, snižování odchodu ke konkurenci či analýza nákupního košíku. Finanční instituce dokáží díky data miningu efektivně predikovat a odhalovat podvody všeho druhu. V oblasti výroby lze např. predikovat poruchovost strojů nebo zmetkovost výroby. Také aplikace ve vědě a výzkumu jsou rozsáhlé a asi dosud netušené (např. v oblasti analýzy genomických dat).

Software IBM SPSS Modeler Personal  nyní otevírá možnosti pro detailní analýzy i v řadě dalších aplikací a oborů.