Čeká vás jarní úklid? Nezoufejte!

Jarní očista se ne vždy týká jen těla a duše. Rozvířit prach je potřeba také v našich příbytcích. Ač se vám do této činnosti nechce, nevěste hlavu. S našimi typy to zvládnete raz dva. (TZ)

Všechno musí pryč. Ať už jste se rozhodli udělat si pořádek v domácnosti, v kanceláři nebo ve skladu, základem je zbavit se věcí nepotřebných. Odhoďte nostalgii a buďte pragmatičtí. Pokud jste si na všelijaké drobnosti nevzpomněli za celý rok, není třeba je dále uchovávat. Začněte od největších kusů, které můžete odvézt na skládku nebo darovat potřebným, a na drobnosti si vezměte kvalitnější a ne tak lehce protrhnutelné pytle, které poté pohodlně vynosíte.

Úložný prostor efektivně a kreativně. Dejte si však pozor na veškeré dokumenty, které se vám za uběhlý rok nahromadily. Pečlivě si je prohlédněte, abyste omylem nevyhodili smlouvy apod. Na ty můžete využít úložné krabice.  Aby v tom byl nějaký řád, doporučujeme je řádně označit. V České republice například působí výrobce obalových materiálů Paketo.cz, kde máte možnost objednat si nejen obyčejné krabice, ale zvolit i vlastní design. Doma tak můžete mít ozdobné boxy v té samé barvě jako je vymalovaná vaše ložnice a v kanceláři zase takové, co nesou vaše logo.

Pozor na křehké věci. Pokud se vám již jak dlouho práší na porcelán od babičky nebo různá ocenění z mladších let, možná je právě teď na čase je odložit. Takové věci se samozřejmě nevyhazují, ale kam s nimi? Využijte třeba bublinkových či jiných ochranných fólií, které nejen že předměty chrání před rozbitím, ale také třeba před korozí. „Pro můj podnik je stěžejní, aby uskladněné předměty nebyly vystaveny vlivům počasí nebo vlhkosti. Často proto využívám on-line e-shopy, jako je Paketo, kde mi vždy vyjdou vstříc a poradí, ať už se jedná o velkou objednávku nebo propagační materiály pro zákazníky.“, říká majitel obchodu s drahými kameny Martin Vobořil.

Jaro i uvnitř. Jestli se vám chce pouštět do změn větších, pusťte se i do malování. Když už máte vše roztřízeno a přebytečné věci jsou pryč, není nic snazšího, než celé místo vystěhovat nebo jen přesunout. V tom případě nezapomeňte zakrýt veškerý nábytek a opatřit jej ochrannými rohy, abyste nepoškrábali podlahu.

I když se může zdát, že jarní úklid patří mezi úmorné činnosti, ve finále budete rádi, že jste tomu svůj čas věnovali. Vězte, že na prostředí, ve kterém žijete a pracujete, záleží.