Sedm tipů, jak sehnat peníze na to, co chceme

Tajemstvím života je prý vědět, co chceme. Mnohem důležitější je však vědět, kde na to vezmeme. Pokud víte, že váš život bez dané věci nebude úplný, ale nemáte vlastní prostředky, nabízí se požádat o pomoc banku. Každý by si měl ale rozmyslet, zda to, co chce, stojí za to, aby si půjčil. (TZ)

Richard Kotrlík, manažer útvaru Bydlení a úvěry ČSOB a Ery

Sedm dobrých rad k vhodné půjčce ve správný čas:

  1. Chci lépe bydlet

Koupě vlastní nemovitosti na hypotéku patří k jedné z největších investic v životě každého člověka. Ceny nemovitostí i úrokové sazby hypoték jsou stále velmi nízko a pohybují se okolo 2 %. ČSOB právě teď garantuje pro hypotéky do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na 5 let úrokovou sazbu 1,99 % p. a. při sjednání pojištění 2 ze 3.

Smysl má i úvěr na rekonstrukci. Odrazí se ve zlepšení životní úrovně, nová okna nebo zateplení vám navíc ušetří peníze. Hodit se může úvěr ze stavebního spoření, účelová půjčka na bydlení nebo půjčka na cokoli. Nejen klienti ČSOB a Ery mohou nyní využít akční nabídku v podobě snížených úrokových sazeb u úvěrů na bydlení již od 4,9 % a pro neúčelové půjčky a konsolidace zároveň benefit 0% úrok v druhé polovině splácení.

  1. Chci se vzdělávat

I investice do osobního rozvoje se vám vrátí. Podle studie zveřejněné Ministerstvem školství mají lidé s odborným vysokoškolským vzděláním o 30 % vyšší příjmy než středoškoláci. I když dnes již existují speciální půjčky na vzdělání, je možné sáhnout po neúčelové půjčce. Například ČSOB Půjčka na cokoliv umožní v průběhu splácení snížit či zvýšit nebo dokonce odložit splátku tak, jak se to studentovi právě hodí.

  1. Chci nové auto

Ať už auto kupujete kvůli dopravě do práce nebo ho chcete kvůli cestovatelské vášni, vždy se jedná o výdaj, který vyžaduje nemalý obnos. Můžete na něj delší dobu spořit, nebo zvolit některý ze způsobu financování a auto tak mít hned. Pro jeho financování se hodí spotřebitelský úvěr nebo leasing – auto je ale v tomto případě majetkem leasingové společnosti. Pokud si však nechcete půjčovat na auto, půjčte si auto jako takové. Čím dál žádanější je operativní leasing pro spotřebitele. Například u ČSOB Leasing si lze auto pronajmout za částky nižší než 5 000 Kč měsíčně. I u bankovních půjček se dnes můžete dostat na zajímavé úroky, navíc je auto již od začátku vaše. Je možné využít Půjčku na cokoliv od ČSOB s 0% úrokem v druhé polovině splácení. Pokud si na auto vezmete např. úvěr 300 000 Kč na 7 let, vaše splátka v první polovině bude 5 105 Kč, ve druhé polovině splácení platíte jen 4 236 Kč měsíčně. Díky 0% úroku ve druhé polovině splácení tak ušetříte přes 36 tisíc Kč.

  1. Chci si užívat na dovolené

Na dovolenou je vždy lepší si našetřit. Na výdaje na dovolené doporučujeme využít kreditní kartu. Částku zpravidla stačí vyrovnat do 55 dnů a bance neplatíte žádné úroky. Kreditní kartou můžete také zaplatit letenku nebo si s ní na dovolené pronajmout auto. V zahraničí navíc díky kreditce ušetříte na směně valut a budete hospodařit s cizími penězi. Při případně krádeži tak o nic nepřijdete. Ke kreditní kartě si také můžete sjednat výhodné cestovní pojištění.

  1. Chci lepší televizi

Na podobné výdaje lze využít například kreditní kartu. Pokud zaplatíte tou od ČSOB či Ery, získáte prodlouženou záruku na jeden rok a zboží se vám automaticky pojistí proti poškození nebo krádeži na 6 měsíců. Zvažte ale, jestli vám peníze nebudou časem chybět někde jinde. Co když se vám rozbije pračka nebo lednička? Právě to jsou věci, na které byste si v případě potřeby měli půjčovat.

  1. Chci, aby mi úvěry nepřerostly přes hlavu

Pokud máte několik splátek, ve kterých začínáte mít zmatek, nabízí se konsolidace. Po sloučení všech závazků budete splácet jen jednu půjčku, snížíte si měsíční splátku a ušetříte na poplatcích. I v tomto případě ČSOB nabízí druhou půlku splácení bez úroku. U ČSOB si navíc lze zřídit pojištění schopnosti splácet, které vám v době nepříznivé životní situace může zásadně pomoci.

  1. Chci splácet bez starostí

Stát se může cokoli. Abyste se nemuseli bát, co se stane v budoucnu, vyplatí se využít tzv. flexi půjčku, která vám v průběhu splácení dovolí měnit parametry nebo na smluvenou dobu splátky přerušit. Pokud jste v situaci, že byste mohli mít v budoucnu problém se splácením (např. z důvodu ztráty zaměstnání), je dobré se na banku, která vám půjčku poskytla, obrátit včas. Banka se bude snažit nalézt řešení, které bude vyhovovat oběma stranám.

Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a.s.

Vzorové příklady a podmínky získání benefitu:

ČSOB Flexi půjčka na cokoliv s 0% sazbou v druhé polovině splácení ve výši 100 000 Kč se splatností 4 roky: RPSN 13,1 %, 48 splátek, úroková sazba pro 1.-24. splátku 14,5 % a pro 25.–48. splátku 0 %. Měsíční splátka pro 1.–24. splátku 2 758 Kč a pro 25.-48. splátku 2 382 Kč. Celková částka k úhradě 126 288 Kč. Při výpočtu RPSN byl vždy započítán poplatek za platby inkasa ve výši 6 Kč za měsíc a cena konta 55 Kč za měsíc.

ČSOB Flexi Konsolidace s 0% sazbou v druhé polovině splácení ve výši 200 000 Kč se splatností 8 let: RPSN 10,3 %, 96 splátek, úroková sazba pro 1.-48. splátku 11,8 % a pro 49.–96. splátku 0 %. Měsíční splátka pro 1.–48. splátku  3 229 Kč a pro 49.-96. splátku 2 564 Kč. Celková částka k úhradě 283 920 Kč. Při výpočtu RPSN byl vždy započítán poplatek za platby inkasa ve výši 6 Kč za měsíc a cena konta 55 Kč za měsíc.

Era půjčka s 0% sazbou v druhé polovině splácení ve výši 100 000 Kč se splatností 5 let: RPSN 10,9 %, 60 splátek, úroková sazba pro 1. – 30. splátku 13,5% p.a. a pro 31. – 60. splátku 0 % p.a., poskytnutí a správa úvěru 0 Kč, 1. – 30. splátka 2 301 Kč a 31. – 60. splátka 1 944 Kč, celkem k úhradě 127 350 Kč.

Era sjednocená půjčka s 0% sazbou v druhé polovině splácení ve výši 200 000 Kč se splatností 7 let: RPSN 8,7 %, 84 splátek, úroková sazba pro 1. – 42. splátku 10,8 % p.a. a pro 43. – 84. splátku 0 % p.a., poskytnutí a správa úvěru 0 Kč, 1. – 42. splátka 3 404 Kč a 43. – 84. splátka 2 824 Kč, celkem k úhradě 261 576 Kč.

Podmínkami při přiznání 0% úroku ve 2. polovině splácení jsou u všech půjček řádné splácení a splatnost půjčky nejméně 3 roky. V případě, že v průběhu splácení dojde ke změně smlouvy, nesmí dojít ke snížení celkového počtu měsíčních splátek pod 36. V případě konsolidace je dále podmínkou, že stávající konsolidované ČSOB/Era úvěry mohou být maximálně ve výši 50% z celkové nové půjčky.